Режат парите на болниците с 20%?

НЗОК ще иска свиване на прогнозните бюджети, Андреева притеснена
Обновена: 6 мар 2014 17:05 | 6 мар 2014 16:00, Камелия Цветанова
87
Режат парите на болниците с 20%?
Министър Таня Андреева. Снимка БТА

Най-вероятно НЗОК ще поиска намаляване на прогнозните бюджети на болниците с 20%. Това съобщи здравият министър Таня Андреева пред ресорната парламентарна комисия, като призна, че и тя е разтревожена от тази информация.
 
Преди седмици тя е разговаряла с управителя на НЗОК Румяна Тодорова, която й е казала, че ще се наложи да се намалят прогнозните бюджети, но не е разяснила детайлно намеренията на касата. „Вероятно ще се върви към лимити за обем дейност на болниците”, призна Андреева.

Още по темата
Тя добави, че Тодорова не уточнила размера на лимитите, но следващата седмица предстои заседание на УС на НЗОК, на което ще се обсъдят подробности.

"Ако ме питате за моето мнение, смятам, че в Касата трябва да се върви в посока намаляване на ресурса, който се отделя за лекарства, и да има повече за медицински дейности”, каза тя пред депутатите.

Според Юлиян Йорданов, заместник-председател на БЛС, ако се орежат бюджетите на болниците, ще се повтори ситуацията от края на миналата година, когато имаше масово недоволство сред лекарите. Той дори не изключи възможността  БЛС да вземе и решение за протести.
 
Таня Андреева съобщи още, че проверката във Фонда за лечение на деца в чужбина е показала, че има забавяне на разглеждане на досиета поради няколко причини: изчакване на експертизи от експерти на фонда, забавяне при предоставянето на офертите от лечебните заведения, към които е отправено запитване и повече от три пъти увеличен брой на подадените молби на родители.

"Максимално бързо ще се изработи нов правилник на фонда и ще има промени, за да се оптимизира работата му”, обеща здравният министър.
 
МЗ е подготвило и законови промени, за да се реши проблемът с джипитата, които нямат придобита специалност „Обща медицина”, заради което можеха да загубят практиките си в средата на тази година.

Срокът за придобиване на специалност ще се удължи с 6 години при условие, че те са се зачислили за придобиване на специалност и с още една година за зачисляване към специалност, обясни Андреева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
18
 
! Отговори
иван преди 10 години
Ще "оправят" и болниците.А само като си спомним какви приказки имаше преди да дойдат на власт.
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я, чак да не повярваш. Къде ли ще ги пренасочват. Естествено там, където са техни началниците. На всички досега само даваха, поне на думи, де. Сигурно са измислили някоя нова манипулация, за която пак ГЕРБ ще им е виновен. Ало, роднините! Всичко корумпирахте през прехода, но нямате нито срам от хората, нито страх от Бога. Затова продължавате. Няма да ви е лесно този път. Вече всичко лъсна. Никой не ви вярва. Малко ви остава, но със стари навици няма как да се разделите.
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам поне по един "депутат"-разбирай мръсен крадец да бъде пращан всеки ден в болница,така и така не вършат никаква работа освен на крадат нашите пари.Мамка им и ***,не можели да ходят на работа със собствените си коли тия ***,трябвало на крадците ние да им купуваме нови коли.Тия *** всички са за нови катафалки.
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А, как ги орязвате бе, нали само лошият Дянков ги орязва? Така, така, докато не се прави здравна реформа е излишно да се дават толкова много пари за лечение. Ама трябва да се съкрати броят на болниците, а комунистите реформи не правят. Но нищо де, нека сега да възобновим работата на Кремиковци, вярно е, че държавата ще е на загуба, ама нали ще открием 10 000 нови места?
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво друго може да се очаква от комунисти - мизерия, от нашите поне за сега няма другия бонус - смърт!?
44
0
 
14
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До az-Това за отказ на прием на *** неосигурени субекти трудно ще стане.Те имат ПРАВА.Ще трябва жандармерията да пази болниците.
43
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борисофф върни парите от резерва на Здравната каса!
42
0
 
6
 
! Отговори
az- преди 10 години
До До az-"и кой ще е лудият, дето ще свие приема на гласоподавателите? те трябва да се обгрижват и да се множат."Аз казвам какво е решението на проблема - контрол върху разходите на болниците и отказ за прием на неосигурени *** субекти. Това, че никой не иска да го направи е др. въпрос, но за това има начини да бъдат принудени. Другият вариант е да се премахне солидарния модел и тогава всеки се оправя сам - имаш застраховка - лекуват те, нямаш плащаш или да си му мислил.
41
0
 
24
 
! Отговори
алилиии преди 10 години
"Режат парите на болниците с 20%" а 8,5 милиона за коли на горките дупетати, щото със собствените им коли да ходат на работа като всички нормални хора не става, че требе бензин, гуми, масло...а заплатките малки, комисинните също, далаверките...а ве *** народ - богати дебетати.
40
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мда, качествените кадри си обират крушите за чужбина, ама дай ние все пак да орежем бюджета за болниците, за да не остане един кадърен лекар тук, а здравното обслужване да достигне нивото на Джибути.
39
0
 
13
 
! Отговори
До az- преди 10 години
и кой ще е лудият, дето ще свие приема на гласоподавателите? те трябва да се обгрижват и да се множат
38
0
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До Гневен българинКолко човека са видели и чули новините от днес?Колко човека мислиш,че ще се съберат?Откъде оръжието?Затова казах преди-има и друг начин.Не искам да се повтарям.Ако в София имаш избор за работа,в провинцията/огромната част от населението/нямат избор за работа или заплащане.Другата посока-чужбина,днес мои близки са се върнали,дали това е решение за нас и децата ни?Търпението се изчерпва,но дано разумът ни стигне да взимаме правилни решения и да не се поддаваме на провокациите!
37
0
 
22
 
! Отговори
az- преди 10 години
Тъй нема да стане. Трябва да се свие приема на неосигурени *** и мангализирани българи и тогава парите ще почнат лека-полека да достигат.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази НЗОК харчи маса пари за администрацията си, а лекарите и пациентите да ***. Маноловата.... това е също монопол, който е гарантиран от държавата и хората нямат избор дали да ползват или не! Преди да си сменяте тапицерията и дограмите по държавните ви жилища, защо не погледнете какво става?
35
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До Гневен българинНе се заяждай.Не си чел от сутринта още какво съм ти писала.Трябва наистина нещо много силно да изкара огромна част от хората,не искам да споря пак.В другата тема приключихме мисля.Хората са ни нужни ЖИВИ,геройството е и друг вид.Натиск постоянен и естествено информираност,а силата на словото е доказана,така че не се заяждай повече.Тези вече видяха,че ни има и едва ли подценяват ситуацията.Виждаш,че се реагира на всяко недоволство с много техника и жандармерия.
34
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мале при Бойко си беше берекет в сравнение с сега...поне аз така мисля.
33
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
важното е, че ще има предизборни кебабчета, не ви трябват болници след като ви управлява най-демократичното правителство в света под ръководството на най-демократичната партия в галактиката
32
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво им пука на НС и МС за болниците у нас те се лекуват в чужбина
31
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безработицата расте, болниците фалират, икономиката е в колапс, но за всичко това са виновни онези другите, дето не можаха да ги осъдят, ама вие потърпете още малко защото всичко върви много добре и всички икономически показатели са положителни и благосъстоянието на населението се подобрява, и всички проблеми се решават в полза на народа, а не като при онея предишните, дето не можаха да ги осъдят, но вие потърпете още малко и ще видите как всичко ще се оправи, въпреки онея другите...
30
2
 
17
 
! Отговори
селски Прьч преди 10 години
питамкое друго правителтво даде на нас избирателите по 30 ЛЕВАНИКОЕ