Токът няма да поскъпва, може да стане след години

Куюмджиев: Исканията на ЕРП-тата са нереалистични
Обновена: 6 мар 2014 09:05 | 6 мар 2014 09:05,
42
Токът няма да поскъпва, може да стане след години
Снимка: архив, Булфото

Всеки може да поиска повишение на тока, важното е какво Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще им даде, а исканията на ЕРП-тата са нереалистични, заяви депутатът от „Коалиция за България” Явор Куюмджиев в ефира на Нова телевизия.

Според него няма основание за ръст на цената на електроенергията към този момент, а това може да стане „след години” заради ръста на инфлацията или на цената на ресурсите.

Припомняме, че електроразпределителните дружества поискаха повишение на цената на тока от 1 юли с около 9 на сто. Мотивите са, че дружествата продават електричеството на нощна тарифа под цената, на която го купуват от Националната електрическа компания (НЕК), а и не им се признават разходите за инвестиции.

Директорът на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов също обясни, че централата работи на загуба, когато продава на регулирания пазар и поиска да продава по-голяма част от своето производство на свободния пазар.

За Куюмджиев обаче подобни искания са нереални и дори има още резерви за намаляване на цената на тока, като например намаляване на разходите на електроразпределителните дружества. Той отхвърли обвиненията, че не се признават разходите за инвестиции.

„Никой не спира дружествата да взимат заем, да направят 10-годишни планове и да се развиват”, заяви депутатът.

Бившият директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов, който също участваше в дискусията, обаче коментира, че по данни на Световната банка натрупаните задължения в енергетиката у нас непрекъснато растат. До 2030 година задълженията ще достигнат 20 млрд. лева, ако не бъде направена реформа, обясни той.

„Ако зависи от експертите, цената на тока ще се повиши, ако зависи от политиците – ще се намали”, обясни още експертът, който е част от ГЕРБ.

Куюмджиев и Николов спориха в ефира дали нормата на възвръщаемост от инвестициите са печалба. Според червения депутат електроразпределителните дружества в момента имат гарантирана норма на възвръщаемост между 6 и 8 на сто. „Коя фирма може да разчита на такава гарантирана печалба?”, попита той.

България има достатъчно природен газ в хранилището в Чирен и оттам може да гарантира потреблението за 30 дни. В „Чирен” в момента има 220 млн. куб. метра природен газ.

Владимир Николов обаче припомни, че на ден от хранилището могат да се черпят по най-много 3 млн. куб. метра, защото налягането пада. Дневното потребление е 8-10 млн. куб. метра газ.

Куюмджиев посочи, че през май 2013 година в хранилището е имало само 60 млн. куб. метра газ, което е гарантирало потреблението само за "5-6 дни". През есента управляващите са нагнетили около 390 млн. куб. метра газ. Николов обаче посочи, че това е нормалната практика - хранилището се пълни през есенните месеци, за да бъде гарантирано повишеното потребление през зимата.

Друга алтернатива е газовата връзка с Гърция, която е била построена по времето на Тройната коалиция, обясни Куюмджиев. Той обвини ГЕРБ, че за четири години не са изградили други връзки. Най-напредналата – тази с Румъния, все още не е функционираща, заради „порочен търг”, организиран от управляващите тогава. Избрана е била италианска фирма, която е спечелила с нереална оферта и не е завършила строителството, категоричен беше червеният депутат.

Куюмджиев обаче не посочи, че по тази връзка България все още не може да получава природен газ от Румъния, защото не е изградена компресорна станция на територията на северната ни съседка, което не позволява "обръщането" на потока.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
17
 
! Отговори
az- преди 10 години
"До 2030 година задълженията ще достигнат 20 млрд. лева, ако не бъде направена реформа"Ами реформирайте се бе! Кой ви пречи. Реформите са нещо различно от непрекъснато увеличение на тока.Всъщност според мен тока в бг е много скъп. Цената трябва да пада докато ЕРП-тата започнат да си търсят купувач, а такъв не се намира. Тогава може да се мисли за леко увеличение.Много реват, но до сега не съм чул и видял фалирало ЕРП. Що ли?
37
1
 
17
 
! Отговори
безпартиен-38 преди 10 години
За какво си мислите,че партииците си мерят рейтингите през ден-за да разберат колко поразии могат да свършат.А който смее нека се хване на бас,че няма да поскъпне.Като гледам до тук никой не е събрал смелост.Явно пак БСП си правят вятър на зъбите!
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 38 Ще поскъпне ама дали няма хората да излязат на улицата и този път наистина да ги изравнят със земята. Като са толкова зле да си фалират, това си е чисто пазарен механизъм, отдавна трябваше да изпукат няколко че да не идват тука само разни ***, ама на, корупция и все ни плашат че нямало кой и комунизми и всякакви други глупости докато шефовете им вземат в пъти повече от президента на страната.
35
1
 
18
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
На бас се хващам,че ще поскъпне след изборите!На кило шпек,салата и домашно вино на корем.Който смее нека да се хване на бас,че няма да поскъпне!Ако има такъв смелчак нека да напише,чакам.
34
0
 
17
 
! Отговори
до 36партиенпаразит преди 10 години
Докажи че практическите монополи които са в момента не са все едно комунизъм. Но има и още - те са "частни", собственост на други държави с гарантирани печалби от нашата. Неуспешният опит с който са сложени там е точно инвестициите които те сами трябва да направят а не да ги искат от нас. Само глупаците и хлапетата-папагали след тях знаят да повтарят "комунизъм" като си нямат никаква идея от икономика и икономически теории.А кое е полезно и кое вредно е толкова очеизвадно дори и без образование
33
5
 
28
 
! Отговори
Станишев преди 10 години
Тока ще поскъпне когато вече други управляват! Ние държим изкуствено ниски цени! Така ще изкараме пак другите виновни!Защото сме социалисти(комунисти)!
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега пък се оказа, че има двайсетина депутати с психични отклонения!? Който си е поръчвал изследването, значи са при него! Дано най- после и хората проумеят, кои са и къде са и да не ги вкарват зорлем пака там, а където им е мястото. Иначе БСП за пореден път мислят правилно- колкото по-изострени са социалните и икономически проблеми в държавата, толкова по-радикални трябва да бъдат решенията. Защо ли липсва и газ? Дали герберите не са го издухали и него? Защо ли надуваха и сметките за ток? Защо
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като сдадете властта, да става каквото ще, нали. Не дупки и ями, а бездънна пропаст ще оставите след себе си и с окраденото ще си заминете някъде на топло. Народът да му мисли. Всъщност, не ви е еня за него.
30
0
 
20
 
! Отговори
ERP преди 10 години
До АнонименА кой ще събира пари за ток от ***? Вие ли? Мисля, че сте доста немощни в този процес. Да сте видяли *** да плаща вода на ОБЩИНСКИТЕ ВиК??? А едно общинско ЕРП ще толерира *** избиратели, защото пак идват избори.
29
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На което ЕРП не му изнася да си ходи, а не да мрънка. Това е България, заплатите са ниски и всяко искане за увеличение на цената на тока е престъпление спрямо народа.
28
3
 
28
 
! Отговори
бургазлия преди 10 години
Ще го задържат докато са на власт и след това другото правителство ще се наложи да го вдигне с 300%. И така ние пак ще сме добрите а другите лошите.Комунистически номера.
27
4
 
19
 
! Отговори
СВЯТ преди 10 години
БАЙ *** С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАКА ПАДАНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ И ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ДОХОДИТЕ ХАЙДЕ НА МЕГДАНА ТАМ ИМА 11О 000 000 000
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sega ako be6e mutrata na vlsat 6ego vdigne6e 300 pati
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Токът няма да поскъпва, може да стане след години Hяма да поскъпва?Dnes kazvat ne utre shte kajat da i taka do kraia na sveta. Mushenici zad vseki agal debniat prostichkia zaspal narod
24
0
 
27
 
! Отговори
протестиращ преди 10 години
Да го вдигнат ако искат цяла България да излезе на улицата и да хвръкнат всички ЕРП -та правителство и т. н.!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
2
 
35
 
! Отговори
платен трол преди 10 години
Всеки, дори да не е експерт, а просто да има понятие от енергетика ще потвърди, че този Куюмджиев е потресаващо некомпетентен. В момента за да печелят политически дивиденти, буквално разсипват системата, въпрос на време е да рухне. Няма да намерите експерт, който да одобри действията на управляващите .
22
13
 
25
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Близо половин милион лева е похарчил Бойко Борисов за общо 95 воаяжа зад граница през трите години и половина, докато бе премиер. Колосалната сума не включва обаче транспортните разходи в случаите, когато експремиерът е пътувал с Авиоотряд 28, тъй като те се поемат от бюджета на звеното и покриват впоследствие от този на Дондуков 1. Заедно с тях харчовете за визитите на Борисов набъбват до 3 млн. лв. Отделно от тях са разходите за гардовете, придружаващи го навсякъде, които са за сметка на НСО
21
5
 
27
 
! Отговори
Пич преди 10 години
Ама след колко години? Когато НЕК фалира и цялата енергийна система замине в небитието? Защото нали се сещате, че ако ЕРП-тата изпаднат в затруднение да плащат на НЕК, от там НЕК ще изпадне в затруднение да плаща на производителите, и от там целия крехък баланс между фирмите в енергетиката ще се срине. И малките деца разбаха, че ЕРП-тата прибират 1-2% по веригата. Останалото заминава за държавната НЕК (разбирайте другарите прибират по черните каси) и производителите. ЕРП-тата са най-малкия пробл
20
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До милиарди Kaто вдигат тока - квичите Като не го вдигат - пак не ви харесва! Дълговете на НЕК са от крадене, и се краде защото е държавна, ЕРПтата като станаха частни - и вече няма "куче влачи рейс"... Преди като беше държавно - 80% от *** не плащаха тока, сега 80% го плащат. (не че не трябва и 100% да го плащат).
19
1
 
26
 
! Отговори
Енергото преди 10 години
Единственото нещо, което е доказал че може да прави този другар е това да лъже и то истински да лъже. Отделно, че може би разбира от енергетика, толкова колкото и онази другарка от изборни правила. Ако го накараш да напише закона на Ом и произтичащите от него закони има да се чеше по чугунената кратуна и да ти бръщолеви за цената на водата в краставиците и нейното влияние на пенсиите в България. Само експерти и то от най-червените излезли от шумкарския универверситет.