Здравната каса не знае как ще плаща на болниците над лимита

Надзорният съвет иска спешна среща с премиера
11
Здравната каса не знае как ще плаща на болниците над лимита
Снимка: архив, БулФото

И на днешното заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е взето решение за методиката, по която ще се плаща надлимитната дейност на болниците.

Това стана ясно от изказване на вицепрезидента на КНСБ, председател на Синдиката по здравеопазване към организацията и член на Надзорния съвет д-р Иван Кокалов, цитиран от БТА.

Още по темата
Не са утвърдени и месечните разпределения на парите за лечебните заведения.

Членовете на Надзорния съвет на Здравната каса настояват за спешна среща с премиера Пламен Орешарски, както и със здравния и финансовия министър, за да обсъдят проблемите, пред които се изправя здравният сектор до края на годината.

"Някой трябва да ни каже какво да правим, а не всеки да си измива лицето със Здравната каса, че липсват средства и лекарства", коментира Кокалов.

Според него се оформя дефицит за болнична помощ от порядъка на 150-300 млн. лева. В момента резервът на Касата е 136 млн. лева.

Иван Кокалов подчерта, че бюджетите на лечебните заведения няма да се намаляват. Същевременно обаче в Министерството на здравеопазването има над 80 заявления за откриване на нови лечебни заведения, за които също са необходими средства.

Според него заради това се появяват дефицитите на другите болници, защото се взима от парите, предназначени за тях, за да се дадат и на новите лечебни заведения.

Иван Кокалов посочи, че е необходимо да се затегне и контролът над разходването на парите за здраве, като се включат пациентските и неправителствените организации.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Ferry преди 10 години
kato ne znae, da prasta bulgarskite patienti v turskite bolnici, romanskite bolnici, grackite bolnici, ruskite bolnici - te sa veche i bez drugo na dosta po-blizko razstoyanie ot Bulgaria!
9
2
 
1
 
! Отговори
пациент преди 10 години
Парите на тази излишна институция отиват за толкова излишни изследвания и манипулации, защото и стандартите й са глупави, че даден болен с хронично заболяване трябва да бъде изписан здрав!Е как да стане тая за пет или шест дни пътечки?Господар идете в болниците и не да проверявате подписи и запетайки, попитайте персонала кое е излишно и глупаво, за да го коригирате, а не да сте като коне с капаци.
8
0
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 10 години
Как ще знае от къде ще плаща Здравната каса като директорът на касата е сестра на най-глупавата мисирка в БСП - Илиана Йотова ! Двете сестри заедно не могат да разделят на две *** царевицата, седнали да управляват България!!!! Толкова ли сме глупави като тях двете та ги търпим още тези охранени комунистически крадци !!
7
0
 
6
 
! Отговори
Горски преди 10 години
Как ще знае като новата управителка бяха я уволнили за апашлъци а БСП пак я туриха да краде
6
2
 
6
 
! Отговори
долни крадци! преди 10 години
Никъде в Европа няма такава скандална " потребителска такса", която ни задължават да даваме на личния лекар, който само от такси взема по няколко хиляди на месец. Отделно за всеки записан пациент личният лекар получава по 1 лев на месец, без значение дали се е преглеждал или не. Например ако има записани 2500 пациенти, то получава допълнително 2500 лв. върху заплата, плюс потребителските такси. Плащаме здравни осигуровки и пак ни дерат кожите с някаква такса. Да се направи референдум за отмяна на т.нар. потребителска такса.
5
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Май няма да устискате до изборите?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Йотова и сестра и шефката на здравната каса да плащат от джоба си след като дават социални , намаляват потребителски такси да си поемат и разликата в здравната каса
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Загробихте всичко по роднински и сега трябва някой да ви е виновен. "Вземи парите и бягай" . това ви е паролата.
2
1
 
11
 
! Отговори
Винету преди 10 години
Ами как - теглим поредния заем и готово.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по принцип Здравната каса НЕ ЗНАЕ как да праща на служителите си!