Образовани и бедни - българки с достойни професии

Емилия Алексиева е старша сестра, а Теодора Лупанова работи в БАН
Обновена: 18 мар 2014 11:12 | 18 мар 2014 10:57,
48
Образовани и бедни - българки с достойни професии
Снимка: Dnes.bg

251 лева - това е прагът на бедност, определен официално от правителство. Праг, който би трябвало да гарантира минималните потребности от храна, стоки и услуги.

Много високообразовани хора у нас работят за заплати, близки до този праг - като две жени, едната млад учен в БАН, а другата старша сестра в най-тежкото болнично отделение в страната, съобщава bTV.

Теодора Лупанова е на 39 години - работи в Института по генетика към БАН. Напът е да изобрети лекарство срещу рака, но държавата оценява труда й на 400 лева месечно.

"Стигат само като социална помощ, да преживееш, за храна и подслон. Нашите заплати не са мръднали от порядъка на 4 години поне. Има голяма вероятност в близките години чистачката да взима наравно с мен", разказа жената пред bTV.

Емилия Алексиева е на 65 години, отдавна е превишила годините за пенсиониране. За прослужените 45 години като операционна сестра в най-тежкото отделение в страната, тя ще взима пенсия от 150 лева.

Вместо това Емата, както я наричат колегите й, избира да остане в Първа хирургия на Александровка болница за 600 лева месечно.

"Трудно живеем. Аз понякога съм си задавала въпроса, като сравняват тежкия труд на миньорите, летци като най-тежки и отговорни за страната. Ние никъде - хирурзи не виждам, а тук става въпрос за човешки живот", чуди се сестрата.

Теодора и Емилия работят понякога по 24 часа, 7 дни в седмицата, но и двете не могат да си позволят почивка, дори на българското Черноморие. Въпреки това и двете не биха напуснали – това за тях била мечтаната работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хехехе, отидете в някой град от сорта на Габрово, Видин или Шумен и се опитайте да си намерите работа. Не за 500 лева, ами каквато и да е. Да не говорим за разните градчета от селски тип. Всички са забегнали в чужбина и оттам издържат малкото си останали роднини.
19
5
 
17
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
До 17Ей ***, професията на научния работник са едни от най-уважаваните изобщо в нормалните държави и такова чудо като "социални помощи" и работа "по проекти" от дъжд на вятър за такива хора никога не е имало. За запад висшето образование е ПЛАТЕНО изцяло за всички с изключение на отличниците, които се субсидират от държавата. Цената на една година в нормален университет е от 30-200 хил $ в зависимост от професията, а заплатата на един асистент е 100 хил. $, а на професор 150 хил $.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
19, аз живея в голям град и получавам добра заплата, но по малките населени места това е положението. Отиди там с големите си приказки и се опитай да направиш нещо. Желая ти успех ;)
17
3
 
15
 
! Отговори
ААА преди 10 години
Заплатите в болниците са малки ,защото приходите са малки.Прихода от кл.пътеки е символичен и не покрива разходите=дългове, спешна помощ е безплатна,най-нисък процент от бюджета за здраве в света, огромен брой *** и неосигурени.....Това е истината! В нормалните държави за линейка плащаш дори да си осигурен,а ако си разкарал напразно екип цените са големи. В часните болници има доплащане и за това закърпват положението. Пример-в държавна болница секцио-450лв, а в часна 450+1500 доплащане
16
4
 
13
 
! Отговори
... преди 10 години
В един малък град има няколко фирми, най-много да има един два завода и заплатите са равни най-много 500 лева. Работодателите даже не са собственици в повечето случаи, а поставени лица, уреждат свой хора, а те роднини други свой хора на хубавите платени длъжности, отделно и от тия дето взимат малко пак има оредени да не си стоят в къщи там да взимат 500 за да седят и да се чешат. А работата се върши от по-малко хора отколкото са им шефове или безделници.
15
2
 
17
 
! Отговори
... преди 10 години
12 ти се имаш за някакво по-висше същество, ама дано мама и тате те хранят още дълги години. А има хора кадърни, но не ги оценяват защото те трябва да си вършат работата за колкото им дават, а като има място за директор и началник веднага се намира някой я роднина я родителите му са от заможните ЕЛИТА. За това има хора дето намразваме България, но не мразим страната, а хората които я имат за своя собственост и я правят такава, гонеща младите българи.
14
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
12, да ти имам и логиката.Значи, ако живееш в някакъв малък град и искаш да останеш там, трябва да се съгласиш да работиш за 500 лева макс. Повече няма.Ако решиш да се махнеш накъм Германия, такива като теб ще писнат "Аууу, обезлюдиха малките градове, аууу, защо нямаме лекари???"Аман от дървени философи.
13
3
 
18
 
! Отговори
До 15 преди 10 години
И на Запад има подобни научни организации, но там принципът е друг. На постоянна работа са само 2-3, с координиращи функции. Обявява се проект, печели го онзи,който представи най-добра концепция.Оценяването не е от свако и бако, а от хора, които знаят,че ако не са обективни жална им майка. Докато работиш по проект, ,който си спечелил, си много добре платен.Приключи ли проектът - на соц. помощи и се бориш за друг проект.А тук знаеш ли кой и как оценява кандидатстващите за финансиране на проекти?
12
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доста хора с достойни професии са на това ниво, за съжаление. За разни там бачкатори не ми пука- те са си избрали да са ***. Само в някои среди има развитие, затова и аз се насочих към ИТ още от гимназията. В момента имам 3 години стаж и заплатата ми е 4 пъти над средната у нас.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
""Трудно живеем. Аз понякога съм си задавала въпроса, като сравняват тежкия труд на миньорите, летци като най-тежки и отговорни за страната. Ние никъде - хирурзи не виждам, а тук става въпрос за човешки живот", чуди се сестрата."- щото тия дето са мислили това са още в ранното средновековие.
10
6
 
9
 
! Отговори
Пак до 3 преди 10 години
Прав си по отношение на безделниците и некадърниците, настанени в БАН на заплата Те никак не са малко. Приемат с радост тези нищожни заплатки, защото другаде няма да го търпят, само в БАН са връзките му. Такива "учени" имат голяма заслуга за дереджето ни, но колкото и да се мъчиш да ги пребориш, те са по-силни, имат гръб. Затова повечето от работещите се ослушваме и търсим по-перспективна работа, но язък за усилията, които човек е положил за да напише дисертация без чужда помощ.
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой драги образовани българи и българки няма интерес да ви има ТУК в България!!Тази територия от 25 години принадлежи на чалга демокрацията,домашната ракия и задължителното мезе към нея!!Принадлежи на необразованите малцинства и икономически емигранти от цял свят!!Огромна част от заплатите Ви отиват за издръжка на същите,така се налага не 24,25 часа да работите в денонощието за да изхраните своите семейства!!!
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на терминал 2 е решението
7
2
 
15
 
! Отговори
До 3 преди 10 години
Много пари по проекти изкарват се изкарват само в някои специалности, и то ако си включен в проекта /защото често се случва по даден проект да се блъска цяла една секция, но участници в проекта се водят двама-трима/. Има много други специалности, при които подобни проекти не са възможни. Най-често по проект се осигуряват пари за командировките и за консумативи, в краен случай и за отпечатване на книга, от която издателството печели, а авторите получават като хонорар по един авторски екземпляр.
6
1
 
15
 
! Отговори
Жоро Бекъма преди 10 години
Не ги еня за нас, всичко де трябва да мисли за държавата гледа да краде и да си оправи живота. Държавата потъна, колеги...
5
0
 
4
 
! Отговори
ВУЙЧО преди 10 години
ТУКА Е ТАКА ,А ТИ НЕ ТУКА
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАма ти после като идеш на лекар в общинската болница ще очакваш да те третират като принц. Е, да ама няма. Щото сестрата взима 400 лева и не е длъжна да глези пациентите.
3
2
 
41
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Беден и покорен народ се управлява лесно. Само дето ние не сме бедни, ние сме ограбени...
2
2
 
49
 
! Отговори
а преди 10 години
Не са 2 а стотици хиляди. Лично познавам 100 човека с отлично образование, които в Бг живеят по зле от просяци.
1
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държава в която чистачките взимат повече от лекарите и учителите, просто няма бъдеще! Ама кога ли и...те в Парламента ще го проумеят?!