Мюсюлманският съвет в защита на имамите: Те са миролюбиви!

Не приемат, че с проповедите си са застрашили националната сигурност
Обновена: 27 мар 2014 14:11 | 27 мар 2014 12:28,
75
Мюсюлманският съвет в защита на имамите: Те са миролюбиви!
Част от подсъдимите имами. Снимка: архив, Reuters

Висшият мюсюлмански съвет защити осъдените 13 имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и членуване в нерегистрираната у нас ислямистка организация "Ал Уакф ал Ислями".

Както Dnes.bg вече съобщи, на 19 март Окръжният съд в Пазарджик произнесе присъдите и отсъди една ефективна от 1 година затвор за Ахмед Муса Ахмед, лидер на ромите мюсюлмани в пазарджишката махала "Изток", и условни присъди за имама на Сърница Саит Муутлу и за районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. За останалите 10 подсъдими бяха присъдени глоби от 1000 до 5000 лева.

Още по темата
В декларация мюсюлманската организация твърди, че "не смятат за справедливо наши съграждани да бъдат обвинявани за религиозната си дейност, тъй като това е конституционно гарантирано право".

Според тях тълкуването на канонични постулати от светски институции е грубо вмешателство в религиозните дела и неестествено за демократичните устои на страната.

"Декларираме, че подкрепяме нашите съграждани, колеги, братя и сестри", заявяват от Висшия мюсюлмански съвет и посочват, че категорично не приемат твърдението, че с действията си имамите са застрашили националната сигурност на България.

"Българските мюсюлмани, чиито религиозни представители са и част от осъдените, винаги са били, и са миролюбиви и толерантни към всеки един представител на обществото", се посочва в документа, цитиран от БТА.

От Висшия мюсюлмански съвет заявяват също, че са силно притеснени, че с подобни актове се уронва авторитетът на религиозната институция на мюсюлманите, като същевременно се подлага на постоянно съмнение авторитетът на тези обществено ангажирани личности, на които мюсюлманската общност и администрацията на изповеданието разчитат особено много и имат нужда от тяхната административна и религиозна компетентност за ефективното упражняване на гарантираното право на вероизповедание.

В декларацията се посочва също, че "никога в нашата история духовници от което и да е изповедание, какъвто е случая с нашите служители, не са изправяни масово пред съд с обвинения свързани с тяхната религиозна дейност".

От мюсюлманско изповедание заявяват в заключение, че се надяват на компетентно, независимо и справедливо
решение от българската правораздавателна система на следващите инстанции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се, че представителите на "българската правораздавателна система" са справедливи и обективни - биха приели рушвет от всеки, без оглед на цвета на кожата или религията.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този имам Муса няма интонационната характеристика на българския език,каквато обикновено имат хората родени в България дори ,когато говорят друг майчин език.Човекът не е роден тук.Моята теза е,че най-голямата вина е на жените ислямистки,защото жертват съзнателно свободата си.Ислямът успява сред бедните,които имат нужда от помощта на общността си ,нямат доходи за да са независими и най-важното-нямат образование,което да ги приобщи към съвременното общество.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кризата в обществото е глобална:икономическа,демографска,социална,нравствена.В криза избояват всякакви алтернативни идеи,каквато е и реставрацията на исляма.Факт е ,че има нравствен дефицит,който умелите психологически лидери,в това число и религиозни,използват за да манипулират хората.Необходимо е всички да положим усилие да бъдем нация.Според мен съвременните норми на общуване,считащи,че емпатията,а не симпатията между хората е достатъчна ,са абсолютно погрешни.
46
3
 
3
 
! Отговори
ФЕС преди 10 години
Това, че харесвате (винаги има изключения) децата ви от малки пушат и пият, а жените ви да спят с чужди, е въпрос на лично виждане!!!
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те са *** , талибани , в чувала и за храна на рибите , това е най доброто
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е, че мюсюлманите са малко първобитни... както и "ромите".
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А нашите продажници продължават да не пазят границата. Днес още 61 ислямисти влязоха в България. За разлика от нашите нещастници,които не пазят границата, вижте Испанците какво правят:През изминалата нощ Гражданската гвардия е забелязала група от 1000 имигранти близо до границата от страната на Мароко. Силните подкрепления, които по-рано Мадрид разположи по границата с Мароко, са попречили на мигрантите да нахлуят. Група от 30 мигранти, които са успели да се промъкнат по-близо до Мелиля, е била разпръсната.
42
0
 
13
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 10 години
До Исмаил"Глава си давам християнин не ставам"... Но г*за си даваш да живееш в християнска държава, нали?Като си такъв апологет на исляма, защо не отидеш някъде по на изток?
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ислямистите са като термити - изгризват съвременната цивилизация отвътре, плюят всичко западно, но го използват. Добре би било великите сили да се съюзят срещу това зло, но САЩ винаги са били по тънките сметки и това ще ни коства много
40
14
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Глава си давам християнин не ставам.Добре че съм се родил мюсюлманин.Много злобен народ са били тия християни и имат едни патрони като баба Гуси и дедо Боре... и да не забравяме хилядите деца изнасилени от чичковците с килимявките.....вай Аллах
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
живял съм и работил в дубай, с. арабия и твърдя, че познавам тамошния манталитет, закони, както и постулатите на исляма и пророка. там такива радикалисти не виреят, за съжаление обаче хитри организации изпращат пари на маймуноподбните в турция, българия, македония, босна и т.н. по-еволюиралите от тези маймуноподобни, с взетите пари, емигрират в зап. европа, където правят същото, но се хранят с по-добра храна и външно изглеждат една идея по-нормално. факт!
38
0
 
2
 
! Отговори
обява преди 10 години
Предлагат се помещения за офиси на българския хелзински комитет, сорос фондации, на кристалини георгиеви и другите подобни в миролюбивите квартали Столипиново; махалата в Пазарджик и няколко гоцеделчевски села. Няма специфични изисквания към кандидат-наемателите; те ще разберат всичко на място.
37
1
 
6
 
! Отговори
аа, не така! преди 10 години
да бе...за ***, за когото е нормално да пребие и изнасили 80 годишна старица, или да купи 14 годишна 'булка' за 10.000 лв. от пазара, едва ли проповед за рязане на глави ще го впечатли особено..на не малка част от тях ежедневието им е точно кражби, убийства, грабежи, измами, лъжи, трафик на хора и омраза..и със, и без проповед, те така или иначе това правят..ще ме прощавате, но знам историята и какво направиха помаците от барутин в батак..все още пеят песни за рязане на глави..невинни ли??
36
3
 
3
 
! Отговори
Anti Taliban преди 10 години
Kato kakav se iskazva tozi ,,savet,,-tuk ima balgarski sad na Balgarskata darjava.Armiata v boina gotaovnost i policiata na rabota-tova e reshenieto veche 23 godini.I novi prisadi-te se gotviat za voina s hristianite,tova e veche jasno.A
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези талибани насаждат омраза.Те са нещо чуждо и неприемливо за нашата страна , така че да се махат по живо - по здраво.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименМиролюбието на исляма се изразява в думите на турския султан Мехмед (1451-1481): "Нашата империя е дом на исляма,която гори с кръвта и сърцата на неверниците".
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Мюсюлманският съвет в защита на имамите: Те са миролюбиви!"Докато не отрежат на някой ръцете или езика, защото вършил грях, според тях.
32
1
 
9
 
! Отговори
Ранобуден соросоид преди 10 години
Много ми е интересно,защо *** жълти юмруци липсваха на протеста в Пловдив,срещу връщането на Крушум джамия в Карлово на мюфтийството?Защо ги нямаше,когато полицията ни биеше?Или е хубаво да се "протестира" само срещу някои си и в служба на нечии интереси,но не и във името на България?
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тези имами им трябва една седмица да постоят в обора с прасетата и да ги снимат как ядат заедно с тях. Гаранция ви давам, че веднага ще си загубят авторските права и *** няма да ги слушат.
30
0
 
17
 
! Отговори
49990 преди 10 години
Миролюбиви били казват, защото като прерязвали гърлата на християните и другите не-мюсулмани, веднага щом жертвата спирала да рита и спирали крясъците алаху екбер, казвали молитва за мир! А вие господа, които триете коментарите тук, си дайте сметка как ще се чувствате ако вашите дъщери се хванат с по някой такъв брадат миролюбивец!