Мюсюлманският съвет в защита на имамите: Те са миролюбиви!

Не приемат, че с проповедите си са застрашили националната сигурност
Обновена: 27 мар 2014 14:11 | 27 мар 2014 12:28,
75
Мюсюлманският съвет в защита на имамите: Те са миролюбиви!
Част от подсъдимите имами. Снимка: архив, Reuters

Висшият мюсюлмански съвет защити осъдените 13 имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и членуване в нерегистрираната у нас ислямистка организация "Ал Уакф ал Ислями".

Както Dnes.bg вече съобщи, на 19 март Окръжният съд в Пазарджик произнесе присъдите и отсъди една ефективна от 1 година затвор за Ахмед Муса Ахмед, лидер на ромите мюсюлмани в пазарджишката махала "Изток", и условни присъди за имама на Сърница Саит Муутлу и за районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. За останалите 10 подсъдими бяха присъдени глоби от 1000 до 5000 лева.

Още по темата
В декларация мюсюлманската организация твърди, че "не смятат за справедливо наши съграждани да бъдат обвинявани за религиозната си дейност, тъй като това е конституционно гарантирано право".

Според тях тълкуването на канонични постулати от светски институции е грубо вмешателство в религиозните дела и неестествено за демократичните устои на страната.

"Декларираме, че подкрепяме нашите съграждани, колеги, братя и сестри", заявяват от Висшия мюсюлмански съвет и посочват, че категорично не приемат твърдението, че с действията си имамите са застрашили националната сигурност на България.

"Българските мюсюлмани, чиито религиозни представители са и част от осъдените, винаги са били, и са миролюбиви и толерантни към всеки един представител на обществото", се посочва в документа, цитиран от БТА.

От Висшия мюсюлмански съвет заявяват също, че са силно притеснени, че с подобни актове се уронва авторитетът на религиозната институция на мюсюлманите, като същевременно се подлага на постоянно съмнение авторитетът на тези обществено ангажирани личности, на които мюсюлманската общност и администрацията на изповеданието разчитат особено много и имат нужда от тяхната административна и религиозна компетентност за ефективното упражняване на гарантираното право на вероизповедание.

В декларацията се посочва също, че "никога в нашата история духовници от което и да е изповедание, какъвто е случая с нашите служители, не са изправяни масово пред съд с обвинения свързани с тяхната религиозна дейност".

От мюсюлманско изповедание заявяват в заключение, че се надяват на компетентно, независимо и справедливо
решение от българската правораздавателна система на следващите инстанции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като искат да вият, нека ходят в Иран и Ирак. ТУК Е БЪЛГАРИЯ, *** !!!!!
8
0
 
5
 
! Отговори
vervaite si преди 10 години
dobre de nali na toz s kafevoto jake rodninata mu kanibalstva6e v siria..ot kumova srama da ne bexte pisali 4e sa tolkoz mirolubivi..
7
0
 
30
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Ясно, разбрали сме грешно, те са миролюбиви джихадисти, спазващи законите на шериата, а саудитската fondaciqta Ал Уакф ал Ислями (свързана с терористични организации) "стимулира" проповядването на мирен салафизъм у нас.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От там се почва.толераст - *** - вярващ мюсюлманин - мюфтия - член на мюсюлманският съвет - фанатичен мюсюлманин - вероучител на атентатори-самоубиици.Пък после още новини на "роден" турски език и турски сериали.А ония Местан продължава да си размахва пръста на който си поиска, където си поиска.Безхаберие от родните ни депутати и народа ни бих казал.
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
организацията в която са членували е нелегална и обявена за терористична! висшият мюсюлмански съвет защитава нелегални организации?!
4
1
 
30
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Застрашили са я. Защото проповядват незачитане на светските закони, незачитане на друговерците и борба срещу "неверниците". Това само по себе си е организиране на държавен преврат. Когато ислямът спре да проповядва великото си триединство и раздели религията, политиката и всекидневния живот, тогава може и да бъде приет по-нормално. Но докато фанатични имами проповядват, че религия, политика и живот трябва да се третира по един и същ начин, ще ги съдят до дупка.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
miroliubivi miusleta niama.
2
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мюсюлманството да си направи справка - даже в мюсюлманска Турция има осъдени за радикален ислям, и то с доста по-солидни присъди!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Писна ми от агупти!