Започва полицейска акция за контрол на скоростта

Операцията ще продължи до 20 април
Обновена: 14 апр 2014 14:03 | 14 апр 2014 12:53,
20
Започва полицейска акция за контрол на скоростта
Снимка: архив Булфото

Полицейска операция за засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост на движение ще се проведе от 14 до 20 април 2014 г., съобщи МВР. Контролната акция е поредната, организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/.

Освен за превишаване на скоростта пътните полицаи ще проверяват и валидността на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилите.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещани във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа.

Голям процент от тежките пътни инциденти в България, при които има жертви и пострадали, са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост. Именно този тип нарушения продължават да са с най-голям дял сред катастрофите по вина на водачите - 2522 (37.34%) от тежките ПТП, при които са загинали 287 (49.74%) и са ранени 3294 (38.82%) души.

По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз, където броят на загиналите при инциденти, възникнали в резултат на движение с несъобразена или превишена скорост, представлява 30% от общия брои на загиналите при ПТП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
видинчанин преди 9 години
Видинският кмет е взел изключителни мерки за сигурност.Видин е разкопан и в момента прилича на Гранд каньон.Като подкараме колите и с повече от 15 км/ч не смеем да караме,че после от каньона няма излизане.Очакваме екипи от Dyscovery channel които да заснимат епизоди за оцеляване в градски условия.Екипите са съобщили,че търсят подходящ кораб,защото е невъзможен достъпът по суша в града.Кметът е отговорил,че може да чака колкото трябва и,че не бърза да оправя разкопките.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-голям дял измежду причините за ПТП има липсата на контрол от страна на КАТ и липсата на контрол върху работата на пътните полицаи. Нищо друго.Преди 25 години шофьорите не бяха роботи, но ПТП бяха десетки пъти по-малко - и то не защото колите не можеха да се движат с 250 км.в час, а защото милиционерите не смееха да зяпат облаците, докато до тях се извършва нарушение. Шофьорите, както и всички хора, сме си склонни да нарушаваме толкова повече, колкото е ненаказуемостта за нарушенията.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полицаите работещи с тези радари са в ролята на пилето в микровълновата печка.
16
3
 
5
 
! Отговори
ЖАЗМЕН преди 9 години
БЪДЕТЕ ДЖЕНТЪЛМЕНИ НА ПЪТЯ
15
6
 
13
 
! Отговори
Стефка преди 9 години
Обикновено карам с 10-20км. над разрешената скорост и ме подминават като пътен знак и от двете страни.Понякога ако се движиш по правилата има много по-голям шанс от катастрофа.Всичко е много относително
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От заглавието разбирам, че ушев ще захлебва за Великден и оно ийса иска.
13
3
 
2
 
! Отговори
MadSlav преди 9 години
Евтин популизъм! Ще отчетем, данни, ще хванем 5-10 човека и ето свършихме работа. За да намалим скоростта, трябва да спазваме знаците, а още по лошо, трябва да имаме култура и възпитание на пътя. Дано тези празници, не са като преди 3 години в Симеоновград.
12
2
 
12
 
! Отговори
МВР преди 9 години
тези които са почивка в дните до 20 могат да стоят пред РПУ - тата по празниците и да бият после ще си късат униформите и ще клеветят невинни справка в 1 - во РПУ от Кр. Стоянов
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво сега на пътните полицаи им давате възможност вместо цяла година да си вършат работата да изкарат великденски така ли
10
3
 
22
 
! Отговори
Гого преди 9 години
За съжаление ограниченията на скоростта в България са 90% ненужни и затова не се спазват. Примери - околовръстните пътища около Дупница, Търговище, Перник, Монтана, Стара Загора без никакво основание са ограничени на 50-60 км./ч. Същото е и в София около Враня например. Ботевградско шосе също е ненужно ограничено, тук може да стане 70 км спокойно. А на магистрали с 2 ленти - да се намали преференцията на Бойко на 120 км. Затова никой не ги спазва.(Карам кола от 35 години и спазвам знаците)
9
0
 
10
 
! Отговори
Дани преди 9 години
Всеки е виновен, движейки се с несъобразена!!! скорост, непозволяваща му да спре управляваното от самия него МПС преди: - разбит участък от пътното плътно; - аварирал тежко-товарен автомобил; - захвърлени предмети; - насрещно-движещо се МПС, заобикалящо горе-изброените;Всички по-горе в плътното на движение по двулентов двупосочен път от републиканската пътна мрежа след или в завой.
8
2
 
19
 
! Отговори
bat Vasko преди 9 години
Не мога да разбера защо им трябва "специална акция" за една седмица, вместо да си вършат работата през цялата година?
7
6
 
19
 
! Отговори
Ченгето в мен преди 9 години
Няма място за паника. Просто си карайте културно и няма да имате грижи.
6
6
 
9
 
! Отговори
Тарикат преди 9 години
Добре, че намерих изкусен фалшификатор на гражданска - както стикер, така и полица ;)Антирадарът и той работи безотказно.
5
2
 
23
 
! Отговори
Истината преди 9 години
"Голям процент от тежките пътни инциденти в България ..... са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост. ..... сред катастрофите по вина на водачите - 2522 (37.34%) от тежките ПТП"Несъобразена скорост - на пръв поглед звучи много добре, но всъщност е голямата тесла, която прави шофьора винаги виновен, колкото и да се е съобразявал с пътя и пътната обстановка. Може да си карал и с 5-10 км/час, но щом има произшествие, значи си карал с несъобразена скорост. Дивотия отвсякъде.
4
0
 
22
 
! Отговори
да преди 9 години
A след 20 април вече няма, така ли? Що сте таквиз бе-е-е?
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да *** требе да събират паре за изборите!
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С 2 думи да преведа: За Великден ще има "Ко ще прайм ся?"
1
7
 
2
 
! Отговори
eccc преди 9 години
кой ш кара колата, той ни мож да каранищо дай му да кара, все някъде ше на закара