70 млн. лв. дефицит във фонда за пенсии

Бум на нови пенсионери през януари
193
70 млн. лв. дефицит във фонда за пенсии
Снимка: Булфото, архив

Въведената от управляващите пенсионна ваканция ще доведе до драстично увеличение на новите пенсионери, алармира  "Труд". От януари до март 18 574 души са подали документи за пари за старост - двойно повече спрямо същия период на 2013 г.

Практиката показва, че над 95 процента от кандидатите получават пенсия. В бюджета е планирано, че през 2014 г. пенсионерите ще са със 17 000 повече. Ако тенденцията от първото тримесечие се запази, броят им ще набъбне с поне 36 000. Това ще отвори допълнителен дефицит от 70 млн. лв., пресмята още "Труд".

Какви пенсии ще получават хората, подали заявления през първото тримесечие, ще стане ясно най-късно до средата на лятото. Максималният срок за отпускане на действителния размер на пенсията е 4 месеца. Докато НОИ го изчислява, кандидатите с изрядни документи получават минимална пенсия от 150 лв. След това разликата до реалния размер се изплаща накуп.

Данните показват, че в Хасково и Търговище кандидатите за пенсия през първото тримесечие са се увеличили 3 пъти спрямо същия период на миналата година. В София са подадени 2843 заявления, което е със 70% повече.

В анализ за "24 часа" Иван Нейков, експерт от Балканския институт по труда и социалната политика, предлага как държавата да уреди грижите за възрастните хора: "През 2025 година повече от един на всеки петима българи ще бъде над 65 години. Сега на всеки възрастен жител се падат четирима работещи българи. До 2050 г. на всеки българин над 65 годишна възраст ще се падат по-малко от двама работещи. Професионалните проучвания на експертите на Световната банка сочат пет общи насоки на неизбежните реформи в модела на дългосрочните грижи: От медицински към социални услуги; от институционални към комунално-базирани услуги; от разпокъсаност към координация; от производство на услуги към купуване на услуги; от натурални облаги към парични помощи и ваучери."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
11
 
7
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Да благодарим за това на скапаното управление на ГЕРБ, което източи всички резерви на държавата в името на собствената си печалба
134
1
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
до 152 --и спри да пиеш алкохол и да ми чатиш на латиница - не мога да ти чета безмислените бръщолевения и писания - *** явно е липсвала по време на твоето начално елементарно образование -
133
3
 
13
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА... преди 10 години
НА ВИ СЕГА ....500-лв./ПЕНСИЯ И ...1000-лв./ЗАПЛАТА , ДРУГАРЧЕТА...ХА,ХА,ХАААААА...ТРЪГНЕШ ЛИ ДА ЧАКАШ , ТАРИКАТИ ,ПРЕСТЪПНИЦИ И ПАРТИЙНИ ФУНКЦИОНЕРИ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ТЕБЕ И СТАРИНИТЕ ТИ----КУПИ СИ БЯЛ ЧАРШАФ И , ТРЪГВАЙ ЗА ГРОБИЩАТА!!КАЗАНО Е В БИБИЛИЯТА:"ПОМОГНИ СИ САМ ---ЗА ДА ТИ ПОМОГНЕ И ГОСПОД!"!!!!!!!!!!!!!ПОГРИЖИ СЕ САМ ЗА СЕБЕ СИ ---ЗА ДА ИМАШ ЩАСТЛИВИ И СПОКОЙНИ СТАРИНИ!!НАПРАВИ СИ СМЕТКА В БАНКА--С НАД 50% -чуждо участие !!
132
1
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Унгария е предадена както от Комунизма така и от Запада - *** !
131
1
 
3
 
! Отговори
Унгария е примерът преди 10 години
Tochno tuk v Ungariq ima MUZEI NA KOMUNIZMA, kudeto s golemi bukvi e napisano TEROR! Ungariq se otkusna ot komunizma i rezultata e ocheviden! Vie ste ***!
130
1
 
14
 
! Отговори
реостат преди 10 години
ъведената от управляващите пенсионна ваканция ще доведе до драстично увеличение на новите пенсионери, алармира "Труд". От януари до март 18 574 души са подали документи за пари за старост - двойно повече спрямо същия период на 2013 г. ДА ВЗЕМЕМ ДА УБИВАМЕ ХОРАТА КОИТО СА ПОЛОЖИЛИ 40Г ТРУД ТА И ПОВЕЧЕ И СА ДОСТИГНАЛИ ВЪЗРАСТ ПРИ КОЯТО ЕВЕЧЕ НЕВЪЗМОЖНО ДА РАБОТЯТ ГОСПОДИ ЗАШО СМЕ СЕ РОДИЛИ В БЪЛГАРИЯ
129
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А годишната ни вноска за членство в НАТО била 600 милиона.... И защитават българите родината в Афганистан от...????
128
0
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
До _ Нещо си ) В БГ не може да работиш на две места ) в Бг се работи по 12 часа и искат още ) едва ли можеш да работиш на две работи ) това да не ти е САЩ - тук два час-там два часа - в БГ дивите капиталисти искат даже и да не си тръгваш от работа а да спиш там ако може - но когато трябва да плащат - денят им става черен - ръцете им треперят подавайки 500--600 лв ) Може да работиш две работи седейки от бюро на бюро някъде в София - кой знае какви роднински връзки имаш да да лежкундриш по цял ден
127
0
 
13
 
! Отговори
mrawka преди 10 години
40г. ВСЕКИ РАБОТЕЩ ПЛАЩА НА Н.О.И. И НА ФИНАЛА ЕДНИ ТАРИКАТИ ПРЕСТЪПНИЦИ КРАДЪТ ПАРИТЕ И НЯМА ЗА ПЕНСИИ. ТОВА СТАВА В НАШАТА ПРАВОВА ЕВРОПЕИСКА ДЪРЖАВА.ДАЛИ ТОВА НЕ СА ЕВРОПЕИСКИТЕ ЦЕННОСТИ ДО КОИТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ДОКОСНЕМ? ДРУГА ПРИЧИНА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24Г. ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ БЪЛГАРИ ДА ХРАНЯТ ПРЕСТЪПНИТЕ И МЪРЗЕЛИВИ ***.САМО ТОВА Е ДОСТСТЪЧНА ПРИЧИНА ТЕ ДА БЪДАТ ПУБЛИЧНО ЛИНЧУВАНИ,НО ТЕХНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СА МНОГО И ТРЯБВА ПО 100 ПЪТИ ДА УМИРАТ.
126
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ф.С.В Това са пълни глупости!!! Имам приятели на 25-30г. Като ги питам защо не си търсят работа, ми отговарят : Да не съм луд да работя за 700-800 лв. Вярно, аз съм луд, ама нито мога да крада, нито съм в далаверата с наркотици, нито мога да проституирам. А две деца чакат на мен. Затова работя на две места за общо 1300. Пак е нещо. И не са ми виновни пенсионерите. За всеки има работа, но трябва акъл!!!
125
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българка съм и всяка година виждам едно и също нещо.Пред урните за гласуване няма опашки от българи. Има опашки от *** в бг. И опашки от турци в Анадола. НИЕ СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ УЧАСТТА.
124
3
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 10 години
Стига с тези пенсии , всеки да му мисли когато е млад.... и се готви
123
4
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
До пенсионер - знам че в белите държави когато хората се пенсионират те трябва да живеят достойно с тяхните пенсии - да могат да си позволят почивка в чужбина и т.н. но тук пенсионера трябва да работи - така заема местата на младите хора и подбива цената на труда - но като се замислим най гласуващите са пенсионерите за 25 г - сега и ромите - защо за 25 г това тъпо мислене при възрастните наивни хора ни докара до тук - Борисовци Атакисти Джудисти - заради глупавите наивни пенсионери - това е !
122
2
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Унгария е примерът как политици спасиха държаватаи народът си от алчните капиталисти - сега печелят изборите с лекота - ако в БГ бяха направили така - да живеем по добре - да нямаме външни дългове и заеми - да се спасим от дивият капитализъм - сега тези политици щяха да са политици с доживотен абонамент- но крадците си пълнят джобовете за сметка на народът и после идват другите - за 25 г демокрация какво се случи в БГ ? икономически възход ? едно голямо нищо ! една скапана магистрала за 25 г
121
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво е управлението на Орешарски, а червени кратуни? Фалити на предприятия, обран пенсионен фонд, спрени еврофондове.Продължавайте в същия селяндурски комунистически дух!
120
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трето, твоят мозък е нагънат като юфка само на някои места иначе ти е исгладен, червене *** с чалга в колата.Цяла България благодари на Борисов че построи петте магистрали, а там където комунистите му пречеха с бурканчета пепел като Димчо Михалевски такива като роднините на днешната катастрофа в Сандански проклинат Станишев и останалите *** крадци от БСП!
119
5
 
6
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
До Ф.С.ВProblema e v tupacite kato tebe koito ne razbirat kakyv ujas e da si pensioner v Balgaria... Mislish li che edin pensioner koito e rabotil 40 godini iska na po 65-70 da produljava da bachka za da moje da sushtestvuva? Naciq koqto ne uvajava pensionerite ne e naciq...
118
8
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 10 години
На мен не ми трябват пенсионери.Трябват ми американски инвеститори,да приватизирам още нещо и да им го продам - и за тях изгодно, и за мен комисионна по смета в швейцарска банка.
117
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от баба си знам, че нейната баба е живяла в 'преход' и тогава бг политиците са се оправдали, че всичко е зле 'само временно'. така минаха 5 поколения; откакто се помня, е все криза и преход. всички пред очите ми мизерстваха, в сравнение с нормалните държави. живях в чужбина и заради пуста носталгия се върнах, този път обаче продавам всичко и се махам завинаги! бъдещето на децата ми е по-важно от кражбите на бг управляващите и не искам да завърша старините си просеща, болна и захвърлена.
116
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИванАко не бяха на Боко *** прехвалените магистрали/а се оказа,че в километри не надвишават тези които и Станишев направи/,които в момента на места са се нагърчили,като юфка,нямаше да се налага,да се прехвърлят тези пари? Щото с 8 милиарда наготово може и път да построиш и половината да откраднеш! ----------------------------------------------Първо магистралите са пари от Брюксел, не от държавата. Второ, Станишев просто ги откри, ане че е построил повече от Борисов.