70 млн. лв. дефицит във фонда за пенсии

Бум на нови пенсионери през януари
193
70 млн. лв. дефицит във фонда за пенсии
Снимка: Булфото, архив

Въведената от управляващите пенсионна ваканция ще доведе до драстично увеличение на новите пенсионери, алармира  "Труд". От януари до март 18 574 души са подали документи за пари за старост - двойно повече спрямо същия период на 2013 г.

Практиката показва, че над 95 процента от кандидатите получават пенсия. В бюджета е планирано, че през 2014 г. пенсионерите ще са със 17 000 повече. Ако тенденцията от първото тримесечие се запази, броят им ще набъбне с поне 36 000. Това ще отвори допълнителен дефицит от 70 млн. лв., пресмята още "Труд".

Какви пенсии ще получават хората, подали заявления през първото тримесечие, ще стане ясно най-късно до средата на лятото. Максималният срок за отпускане на действителния размер на пенсията е 4 месеца. Докато НОИ го изчислява, кандидатите с изрядни документи получават минимална пенсия от 150 лв. След това разликата до реалния размер се изплаща накуп.

Данните показват, че в Хасково и Търговище кандидатите за пенсия през първото тримесечие са се увеличили 3 пъти спрямо същия период на миналата година. В София са подадени 2843 заявления, което е със 70% повече.

В анализ за "24 часа" Иван Нейков, експерт от Балканския институт по труда и социалната политика, предлага как държавата да уреди грижите за възрастните хора: "През 2025 година повече от един на всеки петима българи ще бъде над 65 години. Сега на всеки възрастен жител се падат четирима работещи българи. До 2050 г. на всеки българин над 65 годишна възраст ще се падат по-малко от двама работещи. Професионалните проучвания на експертите на Световната банка сочат пет общи насоки на неизбежните реформи в модела на дългосрочните грижи: От медицински към социални услуги; от институционални към комунално-базирани услуги; от разпокъсаност към координация; от производство на услуги към купуване на услуги; от натурални облаги към парични помощи и ваучери."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз искам да попитам защо Сергей и Моника Станишеви все още не са в затвора при положение, че откраднаха над 850 000 евро в аферата Хохегер от нас българите?Защо г-н Цацаров, защото за да инсценираш сценката Костинброд миналия май ти дадоха 200 хил евро на ръка, а?
94
1
 
21
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
От няколко години разправям, че е въпрос на време да се сгромоляса пирамидата "Пенсионен фонд". Не може да най-бързо измиращият етнос в света да продължава да изхранва етноса с най-голяма раждаемост в света. Не може вечно да се разтяга пружината.
93
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро полуживите фенове на бсп скоро ще са без пенсии и може да се осъзнаят.
92
11
 
7
 
! Отговори
до 107 преди 10 години
Точно ГЕРБ филираха държавата, но нещата тепърва ще започнат да излизат едно по едно. Трябва време.
91
3
 
6
 
! Отговори
Рада преди 10 години
Не е вярно, че пенсионерите се увеличават. Точно на това поколение, което ще трябва да се пенсионира се падна най-голямата безработица. Мои познати казват, че никога няма да вземат пенсия, освен по старост- т.е. след 65 години. Виж по болест е възможно да има повече пенсионирани от ТЕЛК.
90
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, как така когато бяха ГЕРБ нямаше нито едно фалирало предприятие или фонд, а сега всеки ден се говори за фалита на НЕК, за спрените фондове. Сега и пенсионерския фонд отивал на кино.Или я вярно, че винаги когато дойдат комунисти на власт и държавата фалира?
89
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам да попитам защо помашкото семейство Росен и Юлиана Плевнелиеви и червенобузият им приятел *** от Разград Ивчо Прокопиев още не са в затвора ?Защо, г-н Цацаров, защото Мутрата Борисов ли те назначи на поста, а ?
88
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парите са си във фонд Доверие и той не е фалирал, червен ***.По-скоро кажи кой се опитваше да го фалира и купи преди няколко месеца? Това бяха сем. СерГей и Моника Станишеви.
87
3
 
6
 
! Отговори
горките българи преди 10 години
ХА, ХААААААААААААААА................Средната пенсия в Гърция над 940 евро!!!!!!!!!!!!
86
1
 
5
 
! Отговори
Защо плащам данъци? преди 10 години
Гуатанамера,цялата далаверае БГ пенсионера!
85
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парите на ПОФ-ДОВЕРИЕ бяха откраднати от Иво Прокопиев и Росен и Юлиана Плевнелиеви чрез офшорките им в Кипър, за което следва да си понесат последствията.
84
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Офшорналиев, шушумиго, върни парите на пенсионерите !
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ha haЦиганите захитряха и си търсят правата по всякакъв начин!
82
3
 
6
 
! Отговори
Здравейте децица! преди 10 години
Средната пенсия в Гърция над 940 евро4 февруари 2014, вторник Разходите за пенсии в Гърция през януари възлизат на 2,3 млрд. евро, като средният размер на пенсията в страната е 941,59 евро, съобщава гръцкото министерство на труда.Гръцките пенсионери са намалели до 2,64 млн. души през януари спрямо 2,66 млн. души през декември 2013 г.
81
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро ще започнат да се гърмят отново, те МАФИОТИТЕ ще се изчистят сами....то затова БОКО и ЦВЪКО ходят с охрани, а Пресидентчето и той да му мисли....нека се трепят...а и дано се изчистят един по един
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 20 юли той се появи във Военната академия "Г. С. Раковски" и без никаква връзка със събитието заговори за офшорката, която "е на път да сложи ръка върху парите на българските пенсионери." Ставаше дума именно за ПОК "Доверие", където са осигурявани над 1.2 млн. души.НАДЯВАМ СЕ ДА ВИ СЕ ИЗЯСНИ, КОЙ ОТКРАДНА ПАРИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ И С ЧИЯ ПОМОЩ.
79
0
 
18
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
Стида рИвахте, пак пенсионерите са Ви криви, тези хора са работили цял живот и заслужават някакви доходи. Проблема са Ви ***, който НЕработят цял живот и получават всичко на готово, С тях се оправете и всичко ще си дойде на мястото.
78
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
но през октомври 2007 г. дружеството се преобразува в ООД и в него съдружници с по 50% стават "Брейкаут" ЕООД (на Христо Москов) и "Плевнелиеви" ООД (представлявано от управителя Росен Плевнелиев). През декември 2006 г. пък "СИ Ю Пропърти" ЕООД е учредено от Христо Москов и Юлияна Плевнелиева като съдружници с управител Христо Москов. Историческото преплитане на бизнес интересите на Прокопиев и Плевнелиев само показва, че в принципната позиция на държавния глава да не се позволява смяната на собствеността в "Доверие" може би стоят доста по-безпринципни съображения. На 20 юли той се появи във В
77
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ ОРЕШАРСКИ !!!
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Собственици на дружеството по това време са БАПТО - СЛАВИК ВЕНЧЪРС ЛИМИТИД - МАЛТА със 72% и добре позната Hanford Consultancy (Overseas) limited - Кипър с 28%. БАПТО - СЛАВИК ВЕНЧЪРС ЛИМИТИД - МАЛТА се представлява от Христо Москов, който има редица съвместни дружества с Росен и Юлияна Плевнелиеви, и участва в управлението на свързани с тях фирми. Москов например учредява фирмата "Аклади имобилиен" ЕООД като своя еднолична собственост, но през октомври 2007 г. дружеството се преобразува в ООД и в него съдружници с по 50% стават "Брейкаут" ЕООД (на Христо Москов) и "Плевнелиеви" ООД (представл