70 млн. лв. дефицит във фонда за пенсии

Бум на нови пенсионери през януари
193
70 млн. лв. дефицит във фонда за пенсии
Снимка: Булфото, архив

Въведената от управляващите пенсионна ваканция ще доведе до драстично увеличение на новите пенсионери, алармира  "Труд". От януари до март 18 574 души са подали документи за пари за старост - двойно повече спрямо същия период на 2013 г.

Практиката показва, че над 95 процента от кандидатите получават пенсия. В бюджета е планирано, че през 2014 г. пенсионерите ще са със 17 000 повече. Ако тенденцията от първото тримесечие се запази, броят им ще набъбне с поне 36 000. Това ще отвори допълнителен дефицит от 70 млн. лв., пресмята още "Труд".

Какви пенсии ще получават хората, подали заявления през първото тримесечие, ще стане ясно най-късно до средата на лятото. Максималният срок за отпускане на действителния размер на пенсията е 4 месеца. Докато НОИ го изчислява, кандидатите с изрядни документи получават минимална пенсия от 150 лв. След това разликата до реалния размер се изплаща накуп.

Данните показват, че в Хасково и Търговище кандидатите за пенсия през първото тримесечие са се увеличили 3 пъти спрямо същия период на миналата година. В София са подадени 2843 заявления, което е със 70% повече.

В анализ за "24 часа" Иван Нейков, експерт от Балканския институт по труда и социалната политика, предлага как държавата да уреди грижите за възрастните хора: "През 2025 година повече от един на всеки петима българи ще бъде над 65 години. Сега на всеки възрастен жител се падат четирима работещи българи. До 2050 г. на всеки българин над 65 годишна възраст ще се падат по-малко от двама работещи. Професионалните проучвания на експертите на Световната банка сочат пет общи насоки на неизбежните реформи в модела на дългосрочните грижи: От медицински към социални услуги; от институционални към комунално-базирани услуги; от разпокъсаност към координация; от производство на услуги към купуване на услуги; от натурални облаги към парични помощи и ваучери."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
7
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Българско народомислене - седнал един пенсионер пред блока и вика на младите безработни - кво седите по цял ден бре ? аз пенсия взимам и ходя да работя -охрана в един хотел и да свалям и качвам чаршафи и хавлии за 200 лв - те го подминават без да му обърнат внимание - стареца не разбира че точно той е една от причините бизнесмените да не наемат млади хора - ами по добре пенсионер за 200 лв отколкото млад човек за 500 лв - това е мисленето на целият скапан бизнес в БГ !!
114
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пенсонерите нямат място в Плана Ран-ът.
113
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дори в иран и саудитска арабия хората живеят по-добре и са по-щастливи.факт! открито ви заявявам, че я мразя тази 'държава', от ден на ден все повече и повече. като се почне от администрацията, управляващите, 'социално-слабите', фолкитата, мутрите, юпитата, чуждестранните 'инвеститори', евронагъзването, банките, презастрояването, медицината, застрахователите, шофирането..едно хубаво нещо не мога вече да посоча..
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато едно предприятие е нерентабилно,пример НЕК,то първо се започва със съкращения в предприятието.Продукцията с голяма себестойност няма място в пазарната икономика.Многото *** в НЕК крадът пари от данъкоплатеца.Прекалено много работещи пенсионери има.Това е другия проблем за младите хора.
111
2
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Ще дойде ден когато няма да има пари за пенсии- дали сега или след 25 г - това ще се случи- държава в която единствените млади които остават са ромите - хора които не работят и се развъждат благодарение на политиците радващи се че за 3 кебапчета ще гласуват за тях - има много кметове по Черноморието избрани с ромски вот- примерно Свети Влас са два пъти по малко селяните от докараните за адресна регистрация роми - Каблешково е същото - после мутрите почват да лапат земички с кметовете заедно
110
1
 
14
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Както вървят нещата, след около 20 години ще има огромна армия от старци без пенсии, защото са работили в сивия сектор. Дотогава пенсионния фонд сигурно ще е фалирал. В най-добрия случай с много мизерна пенсия. Много от тия старци ще са бездетни. На фона на това ще има огромен брой млади и пълни с енергия за безчинства ***. Канибал-демонокрацията не прощава. Намираме се в последните времена. Часът е 23:59.
109
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой се интересува от пенсионери. Силните на деня са плеймейтки, ТВ-водещи, прекарали пубертета по американски gated community (Мария Игнатова), бирници, които събират на Западните "инвеститори" приходите от ток, вода, парно, телефон.
108
1
 
9
 
! Отговори
Кузмов преди 10 години
Пресметнах: в момента рядко някой се пенсионира с повече от 200 лева. Така ,че 35 000 по 200 лева прави 7 000 000.Че толкова струва една луксозна къща на ОЛИГАРХ. Освен това управляващите са предвидили през това време да уморят два пъти повече хора
107
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИванАко не бяха на Боко *** прехвалените магистрали/а се оказа,че в километри не надвишават тези които и Станишев направи/,които в момента на места са се нагърчили,като юфка,нямаше да се налага,да се прехвърлят тези пари? Щото с 8 милиарда наготово може и път да построиш и половината да откраднеш! Схемите са по-сложни,но резултатът е този! А че Боко е крадливо и тъпо Мутре,всеки го знае,Иванчо!
106
4
 
9
 
! Отговори
до 118 преди 10 години
При ГЕРБ дъражвата беше стабилна казваш. ОК. А задавиш ли си въпросът кой сега прави всичко възможно да я дестабилизира. Дали не е един от Банкя, който отново ламти за власт.
105
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
въпросът с пенсиите е трагичен..и не е заради герб, бсп или дпс, а се влачи от доста десетилетия..цялата схема е сгрешена - вместо на човек да му се натрупват по отделна сметка, понеже парите за пенсии са окрадени още преди 50 години, в момента работещите осигуряват пенсионерите с надежда следващите работещи да оправят днешните..явно единственото, което може да се направи, е драстична промяна на модела - политик с топки трябва да подсигури липсващите пари СЕГА, не да влачи от осигуровките..
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Юлияна Плевнелиева и Галя Прокопиева визирате, нали? Дърти лесбийки
103
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ви е честит Орешарски и кукловодите му другари пенсионери.
102
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Радвайте се днес че имате 30 лв. към пенсиите. Утре може изобщо да няма.
101
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 107При фалит нещата не излизат едно по едно в течение на 2 г. откакто ГЕРБ не са на власт а веднага. Фалитът затова е фалит, защото на момента спира да работи предприятието.При ГЕРБ държавата беше стабилна - всички си получаваха заплатите и работеха, а сега има няколко фалирали завода н-р Бургаски корабостроителници, завода за кабели в Разград и още няколко.Сега всеки ден се говори за фалита на НЕК заради изкуствено занижените сметки за ток с 5 лв, спрените от Брюксел еврфондове.
100
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пресметнах: в момента рядко някой се пенсионира с повече от 200 лева. Така ,че 35 000 по 200 лева прави 7 000 000.Че толкова струва една луксозна къща на ОЛИГАРХ. Освен това управляващите са предвидили през това време да уморят два пъти повече хора!
99
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
триглавия змей ще закрие държавата за да станат 10 човека кукловоди по богати
98
6
 
7
 
! Отговори
ощетен преди 10 години
Има много пенсионери, които заемат места на млади хора.Иначе се оплакват, че това онова ги боли, ама се натискат!Като ги боли - напускат и дават път на другите!Такива не ги жаля!!
97
0
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Какъв хубав капитализъм бре! - клошари обрани от банките с "нов" дом от кашон - пенсии колкото 10 кисели млекца (като си платят ток вода парно данъци )пенсионери миришещи на мръсно понеже не хабят вода за къпане - призраци облечени в дрипите на европейците (магазини втора употреба ХИТА в БГ ) навремето бях в Бразилия и ми стана много смешно че в магазин за обувки имаше обувки на изплащане за 6 месеца - сега в Бг е още по зле ! Дори банките плачат че балъците за нови кредити -свършиха !!Трагедия)
96
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта на ГЕРБ и конкретно на Дянков беше чрез геноцид да намали драстично броят на пенсионерите, принуджавайки ги да умрат от глад или липса на лекарства.Хубаво е, че плановете му се провалиха.Лошото е, че никой не му потърси отговорност.