БСП с три процента повече доверие от ГЕРБ

"Медиана": "България без цензура" изпреварва ДПС
169
БСП с три процента повече доверие от ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Към момента БСП води с около 3% пред основния си политически опонент ГЕРБ в надпреварата за предстоящите на 25 май избори за евродепутати. Това показват данните от социологическо проучване на агенция „Медиана“, поръчано и финансирано от Национален фронт за спасение на България.
 
Ако изборите бяха днес, БСП ще събере 20.5% от гласовете на избирателите,  а ГЕРБ - 17.1%.

Според проучването обаче причината за това е не толкова нарастване при БСП, колкото спад при ГЕРБ. Основният фактор за този спад е навлизането на "България без цензура"  на политическата сцена. ББЦ е привлякла около 14% гласоподавателите на ГЕРБ на последните избори.

"България без цензура" вече има подкрепата на 9.8% от избирателите. ДПС събира 7.3% от гласовете.

С шансове да изпратят европейски депутати са още Реформаторският блок с 4.3%, НФСБ с 3.6% и "Атака" с 3.5%.
АБВ печели едва  2.9% от избирателите.

С наближаване на изборите обаче намалява и готовността, и желанието да се участва в тях.

Данните от изследването показват, че може да се очаква изборна активност сравнима с предходните избори (2009 г.) за евродепутати, от порядъка на 2,5–2,6 млн. избиратели.

Подобна относително ниска избирателна активност дава шанс на малките партии, но с твърд електорат. Изборната бариера за тези избори ще бъде около 150-160 хил. гласа, припомнят авторите на проучването.

Според тях вероятно събитията в Украйна също дават отражение както върху изборната активност, така и върху рейтинга на политиците.

Преобладаващата част от избирателите не споделят доминиращата позиция на ЕС и САЩ за ролята на Русия в събитията в Украйна.  В този смисъл ЕС и политическият елит в страната влизат в конфронтация с преобладаващото обществено мнение в страната и губят престиж и доверие.

Идеята за задълбочаване на санкциите срещу Русия се посреща подчертано негативно – 9% подкрепят санкциите, докато 41% считат, че България трябва да се противопостави на подобна идея.

Рейтингът на почти всички политици бележи сериозен спад. Спад с  9% има при рейтинга на президента Росен Плевнелиев, който се радва едва на 24% одобрение.

С най-висок рейтинг е Георги Първанов - 38%, но той също губи 7% спрямо месец април. Най-голяма пък е загубата на доверие към Йорданка Фандъкова, която губи цели 13% от одобрението си и се радва на 35% положителна нагласа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БЪЛГАРЧЕти не си българче, ти си съветско шпионче
118
0
 
0
 
! Отговори
хм.. преди 9 години
Ах на Тато гейчетата.Червенотиквеничковчета милите. Пак с едни гърди напред. Браво!
117
1
 
2
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Ей богу дано някой ден да осъмнем и да е взел властта някой Пиночет Български.Само така ще се отървем от червените ***.
116
0
 
1
 
! Отговори
Разни хора, преди 9 години
разни идеали. Е това да ви говори нещо? Или важното е да се плюем и да има купон. Всеки е прав за себе си. Всеки има свой мироглед и поглед върху ситуацията. Един видял добро от БСП, друг харесва ГЕРБ. Трети мрази изменниците и т. н..И какво правим? Слушаме едни и същи лица да изказват мнение вече 25 години. Всеки Божи ден нови данни за класацията на партиите. Народът съвсем изтрещя. Но има и такива дето не им пука за нищо. Явно те са по-добре.Така или иначе е батак и няма скоро да се оправим.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bulgari, glasuvaite! Ne ulesnqvaite kradlivite komunisti i biureci v planovete im za manipulaciq na vota!
114
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези които много обещават нищо няма да свършат.това е стара истина.
113
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно как Бареков не е с 21%,нали си е платил.Плюй и отмини - гадост!!!!
112
1
 
9
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Червен Кольо, Червен Кольо....
111
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оуууу колко ви е страх, но България е с ГЕРБ !!!!!а вас дето окрадохте народа дано БОГ ви съди!!!!!
110
2
 
9
 
! Отговори
Мечо Пуx преди 9 години
много интересна тактика имат тези "проучватели". въздействат психологически върху стадното чувство на избирателите си. т.е. - където са повечето, там сме и ние-е-е бее-е-е-ее. фактологично погледнато, точно трезвомислещите сътвориха най-пиянските зулуми и в световен мащаб.
109
12
 
8
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Тези форуми се пълнят от чаавета, всякакви - турски, ***, неустановени. Обединява ги това че са все против АТАКА, единствената българска партия и по състав и по програма.
108
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Определено като всеки трезвомислещ човек ще гласувам за партия Атака
107
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Борисов бебето, Tochno zatova haresvam Borisov, zashtoto CHERVENATA *** e nastrahnala i se nasirat ot strah i vtoro nikoi ne go e svalil ot vlast, a toi sam se otkaza za razlika ot tvoite lubimtzi.
106
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червеният социолог Кольо Колев няма да спре да прави политическа агитация на БСП и нейната тройна коалиция. Като завърши на пресконференция сърцераздирателните си предсказания в стил Кашпировски, след едно единствено въпросче, зададено от куртоазия си тръгна, защото никой нямаше желание да го пита каквото и да било и да слуша алабализмите му. Така е с компрометираните богаташи. Липсата на морал отблъсква хората от тях. Такива като него мислят само как да опазят натрупаното. Последен напън:)))
105
1
 
3
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До 130 анонимник. Не си достатъчно интелигентен да ме коментираш, пич. Първо научи граматически правилен български и после ела пак.
104
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Верни или не данните от това изследване ще се види след изборите.Факт е обаче изказването на великия вожд Борисов,че 1(един) глас(не 1 депутат) повече от тези за БСП ще го счита за победа.Горкият,много е свалил гарда.Да му се чуди човек на акъла.В Народното събрание има (имаше) 97 депутата,най-много,БСП е с 84-втора сила,но БСП управлява,а ГЕРБ са опозиция с НАЙ-ГОЛЯМА група,с което Борисов се гордее и постоянно изтъква.Защо е така,защото Борисов е слаб политик.И сега един гласоподавател повече,ще му е достатъчен да се изтъкне,но не и да иска предсрочни избори.
103
24
 
10
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Колкото и до не са ми симпатични БСП и Сър_гейчо реалността е, че ще спечелят тези избори. И то не защото толкова ги харесват хората, ами защото мразят искрено герб и искат тази групировка да се разкара от политическата сцена. С последното съм на 100% съгласен - тази групировка е вредна за България и не трябва да се подкрепя, а босовете и да отидат на полагащото им се място - в затвора, пък ако и да са пичове, както пишат някои.
102
3
 
32
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Цветан Василев пак си е платил проучване май . Ще поживеем, ще видим.Ако Бареков влезе в Европарламента, това ще е доказателство, че българите са малък, но изключително *** народ!
101
16
 
29
 
! Отговори
това е истината преди 9 години
АнкетаЗа коя партия ще гласувате на изборите за Европейски Парламент 2014ГЕРБ - 26.08% БСП - 9.99% АТАКА - 2.76% БАСТА - 0.71% ДПС - 2.48% АБВ - 4.46%
100
3
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
ами тя оставката щът не щът ще си я дадЪт за тебе ли ще мислят че плащащ много ток та те нали си делят печалбата с ерпетата или най_малкото вземат процент за себе си ей за това си я дадоха , овце с овце такива . И ТИ АКО МИ НОСИЩ ПЕЧАЛБА И АЗ ЩЕ СИ ПОДАМ ОСТАВКАТА ДА НЕ МИСЛИЩ , ЧЕ ЩЕ МИСЛЯ КОЛКО ТИ СА СМЕТКИТЕ . ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СИ ОТИДАТ . НО ТОВА ЗАВИСИ ОТ НАС ВСИЧКИ , А НЕ ЕДНИ ДА СТАЧКУВАТ А ДРУГИ ДА СТОЯТ И ДА ЧАКАТ