Делото на Кирил и Методий промени облика на християнския свят

Да продължим делото им, призова Плевнелиев
Обновена: 24 май 2014 14:39 | 24 май 2014 14:24, Александър Попов
25
Делото на Кирил и Методий промени облика на християнския свят
Снимка: Булфото

На 24 май празнуваме своето духовно кръщение. Дарът на буквите и делото на светите братя Кирил и Методий промениха културния и духовния облик на християнския свят. Това каза Росен Плевнелиев по време на празничното общоградско шествие до Паметника на светите братя пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

В шествието се включиха председателят на Народното събрание Михаил Миков, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, ръководствата на Българската академия на науките, на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, министри и дипломати, учители, просветни и културни дейци.

Президентът поднесе венец пред Паметника на славянските първоучители, където беше отслужен тържествен водосвет.

По повод празника на славянската писменост президентът Росен Плевнелиев откри и фотоизложбата „По следите на Св. Св. Кирил и Методий“, организирана от Посолството на Словашката република в България.

"Като прие учениците на Кирил и Методий новопокръстеното Българско княжество съхрани най-значимото културно-политическо движение в Средновековна Европа и превърна българската държава в център на развитие и на разпространение на славянската писменост и култура“, подчерта държавният глава, след като откри експозицията.
Той призова да не изграждаме изкуствени бариери, а да продължим делото на светите братя равноапостоли, издигайки нови мостове на сътрудничество и приятелство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
anton преди 5 години
Не виждаш разликата жалко
24
0
 
0
 
! Отговори
anton преди 5 години
Той показва че дърпа дядо ряпа! Не носи кръст не можеш да се вгледаш?
23
0
 
0
 
! Отговори
anton преди 5 години
Той показва че дърпа дядо ряпа! Не носи кръстне можеш да се вгледаш?
22
0
 
0
 
! Отговори
anton преди 5 години
Какво носиш?????платени репортажи за кого????
21
0
 
0
 
! Отговори
anton преди 5 години
Ти какво носиш статиста?
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КО ПРАЗНИК НЕ
19
0
 
1
 
! Отговори
TOP SECRET преди 10 години
24 май е частния празник на Тодор Живков
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Урунгеле, нито куче имаш, нито прислуга. Ти една котка не можеш да изхраниш, независимо дали ще й приказваш на български, на *** или на орангутански.
17
3
 
3
 
! Отговори
урунгел преди 10 години
Аз на български приказвам само на кучето си и на прислугата.
16
1
 
5
 
! Отговори
Мина преди 10 години
Българи, честит празник и да се поклоним на свети Кирил и Методи за дето създали азбуката и да не забравим и другите петима Климент, Сава, Наум, Еразъм и Ангелари. О, неразумни и юроде, защо се срамуваш да се наричаш българин и не четеш и говори на своя език.
15
2
 
1
 
! Отговори
"държава" преди 10 години
от ***!
14
0
 
4
 
! Отговори
Това, което се казва преди 10 години
в статията за делото на солунските братя, е вярно, но само се опитай да го обясниш на турчеещите се ***, привлечени преди 50-60 години в България от бай Тошо.Бяха доведени тук, за да взимат заплати в заводи, работещи на загуба, но поддържани с държавни дотации благодарение на финансовите инжекции от СССР.Да карат безкрайни платени отпуски по майчинство и да получават жилища с предимство, та накрая да се каже "Ето, социализмът ги направи хора!" Рухна соца - пак се качиха на клоните и плюят Бг
13
1
 
7
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 10 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ В ОБЛАСТТА НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА. БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ . УЧЕТЕ ПО- ДОБРЕ ДЕЦАТА НИ УМ И РАЗУМ.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Boris I dokara u4enicite , a Simeon I izgoni gruckite popove .Na tezi dvamata da se napravi pametnik po - visok ot "na suvetskata armia".
11
0
 
1
 
! Отговори
Eli преди 10 години
Blagodarq na vsichki moi uchiteli za vsichko koeto sa mi dali,za ezika,za istoriqta zashtoto i dnes daleko ot rodinata/koqto me prokudi da si dirq hlqba v chujbina/az si ostavam bulgarka.Na 50 godini sam i moite uchiteli nqmat nishto obshto s dneshnite,osven che ni ucheha te i ni vazpitavaha.CELUVAM VI RAKA
10
4
 
0
 
! Отговори
урунгел преди 10 години
Голям праз дали с кирил и методи или без кирил и методи.
9
2
 
1
 
! Отговори
Антикомуне преди 10 години
От пресцентъра на БСП съобщиха, че вече не признават празника на братята Кирил и Методи - считат ги за спонсори на АБВ :D
8
0
 
5
 
! Отговори
Българка преди 10 години
Азбуката ни е била онази, която ни е запазила по време на византийско и османско робство. Та беше и тази, която първо атакува от президенството Петър Стоянов и поиска да я замени с латиница. Тогава обаче влюбени в новия ред, никой не му поиска импийчмант /освобождаване/! Това, което винаги ни е напомняло кои сме е азбуката ни, това което винаги ни е спасявало - пак е била тя! Така, че докато пишем на кирелица няма да загубим пътя на прадедите си, нама да забравим че сме БЪЛГАРИ! ЧЕСТИТО на всичк
7
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Това е президент само на част и то малка от българите.Все още за мен легитимноста на неговия избор е под въпрос.
6
1
 
4
 
! Отговори
akud преди 10 години
дпс също променя облика на християнския свят като за начало чрез бсп , атака и ббц ограбват данъците на Българите