Всички ще загубят от скандала в "Спешна помощ"!

Бивш здравен министър: Заплатата на лекарите може да стане 1500 лв.
Обновена: 2 юни 2014 10:36 | 2 юни 2014 10:17,
51
Всички ще загубят от скандала в "Спешна помощ"!
Снимка: архив Булфото

Всички ще загубят от скандала в "Спешна помощ", смята бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов. В сутрешния блок на Нова телевизия той коментира и фаталния случай, довел до дебатите за спешната помощ, при който почина фотографката Елизабет Димитрова. По думите му трябва да се търсят конкретните виновни за този инцидент.

Още по темата

Според д-р Константинов решението на проблема е изцяло политическо. „Вместо да почне да се говори какъв е точно проблемът, започват да валят декларации за подкрепа, контраподкрепа, искане за оставки, заставане зад министъра. Това е жалко, защото всички ще загубят накрая“, коментира той.

Стефан Константинов коментира и заплащането в сектора. Според него заплата от 1500 лв. е напълно възможна. По негови изчисления нужната сума за това е 75 млн. лв. годишно. „Ако се намери двойно заплащане, ще се намерят и хора“, добави още той.

Д-р Константинов даде за пример Израел като държава с добри практики в спешната помощ. По негови думи там на място отива не лекар, а парамедик, който определя дали състоянието на пациента е спешно. Ако не е, го насочва към болница. Впоследствие пациентът получава сметка между 200 и 400 долара, с която се плаща за идването на линейката. По думите на д-р Константинов преди 4 години едно излизане на линейка у нас е струвало на бюджета 100 лв.

„Времето минава, а нищо не се оправя”, каза д-р Константинов. По думите му, за да се оправят нещата в системата, трябват пари, реформи и национален консенсус.

Междувременно напрежението в спешната помощ в Пловдив продължава да расте. Засега протестът е символичен, линейките имат надписи „протест“. Работещите в системата са гневни на хаоса в системата и обвиняват здравния министър. По техни думи, ако има оставки, те ще бъдат не в защита на д-р Гелев, а срещу ниското заплащане и бъркотията в сектора.

Лекарите споделиха, че около 80% от случаите, при които отиват, не са спешни, а са хронично болни, които не се нуждаят от спешна помощ, има и случаи на нервни кризи. Нужна е ясна дефиниция на това кое е спешно състояние, са категорични те. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За последните 5 г. сме имали 7 здравни министри.Само професор по граматика не е ставал такъв.Каква да е медицинската помощ - бърза, спешна, неотложна... или Синтаксиса да каже каква.
24
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 9 години
PRIEXAME V BOLNICA VAV FRANCE I KAKVO-DVAMA OT DOKTORITE MI GOVORIAT NA BALGARSKI ! KOI WE NI LEKUVA NAS "BALGARITE" V BALGARIA ??? OWE IM PLAWAITE PO 600-800 lv. ZAPLATA NA MESEC,A TE VZEMAT TOLKOVA NA DEN TAM !!! GALKA SITUACIA E BALGARIA, FRIZIOR,SERVITIOR,STARWINA,AVTOMONTIOR I DR. S PO-VISOKA ZAPLATA OT LEKAR- TOVA GO NIAMA NIKADE V NORMALNIA SVIAT!!! V PERIOD OT 5-10god. OSTAVAME BEZ ZDRAVEOPAZVANE V BALGARIA- GORKONI. ***,TURCI,POLITICI LEKARI NE STAVAT?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и милиони да ми дават вече няма да стоя в тая системаМинистърът е пряк ръководител на спешната помощ в страната и като такъв не трябва да допуска да се работи с линейки на 700 000 кмКаква скорост и каква надеждност ще има с тия коли?Да повика директорите на университетските болници да ги карат Отстрани е лесноКелепирджии
22
0
 
6
 
! Отговори
-- преди 9 години
Добре но 800 млн лева за нови Изтребители откьде ще дойдат, заплати в здравеопазване но и самолетите са ни стари....
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все още Правирелството! Тоя народ заслужава само репресия.Ако не Ви обичат, поне малко да Ви уважават.Не разбрахте ли предния мандат, че пари на калпак не ви носят полза.Герб Ви показа как.Организираш една програма за безработни *** както Тотю направи /120 000 души, умножено по ромско семейство/ със срок до изборите и 380 лева на месец и им даваш да разберат, че програма ще има ако гласуват ,,умно''.Сега всеки взима полагаемото и гласува за 20 лв и който му е казал тартора и мутрите.
20
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Гневен българин,Продължавали сме,ама с истински българи начело.В който и съюз да отидем,където и да сме,ако се държим с достойнство,ще ни уважават и зачитат!А когато искаме Европа,а търсим Русия и Китай за партньори,когато нямаме нито един достоен в политиката,когато не гоним интересите на държавата и народа,а сме слуги на кого ли не.Как мислите че ще се държат с нас?Дават ни пари и ние се чудим дали да ги краднем всичките или да вложим нещо по предназначение.И докато се чудим-ги загубим!
19
5
 
6
 
! Отговори
нели преди 9 години
Да се въведе "разпределението" на завършилите медицина. Може да се избира или в провинцията или в Спешна помощ и да работят най-малко 5 години. Тогава ще има достатъчно кадри навсякъде, а не като сега - завърши и веднага бяга в чужбина.
18
7
 
2
 
! Отговори
xxx преди 9 години
che sega poneje ne vzimat 1500 lv. nqma doktor pod 2000lv. zaplata ele pa kato slojime i klinichnite pateki. zashto ne vidite kakvi jipove karat bednite doktori!!!!!
17
0
 
15
 
! Отговори
ДО АЛОВ преди 9 години
КОГАТО БЪЛГАРИЯ ОСТАНЕ БЕЗ ЛЕКАРИ ,, А ТОВА ЩЕ Е СКОРО ОТИВАТЕ НА ЗАПАД ПЛАЩАТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ И ЩЕ СЕ ИЗНЕНАДАТЕ,,ЧЕ ЗАПАДНИЯТ ЛЕКАР ВИ ГОВОРИ НА БЪЛГАРСКИ ....
16
0
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"В опит да потуши възникналото напрежение в Спешна помощ, властта обеща малко повече пари за заплати. Ама догодина.За реформи не се говори, но се обещават 20 милиона лева, които да осигурят 20 на сто увеличение през 2015 г.Парите са поискани от Министерство на финансите, заяви зам.-министърът на здравoеопазването д-р Бойко Пенков пред Нова телевизия."31.05.14Малко и на парче,истински геноцид към българското население-двете най-важни сектора- ЗДРАВЕ И ОБРАЗОВАНИЕ !От години пари НЯМА!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-много ще загубят пациентите така де клиентите.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами като е толкова негодна тая Спешна помощ, да я закрият или приватизират.Нали това е модерната опорна точка на прехода.Сега отидеш ли там, непременно те транспортират до по големия брат, до ,,правилната'' болница, за да скубнат всички по веригата парички.
13
2
 
13
 
! Отговори
SJ преди 9 години
Щом може да стане тая пуста заплата 1500 лв. къде спа уважаемият бивш министър ?!?
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ИЗЦЯЛО ПОДКРЕПЯМ ДА СЕ ПЛАЩАТ ПОСЕЩЕНИЯТА КОИТО СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО НЕСПЕШНИ СЛЕД ИЗВЪРШВАНЕ НА АДРЕСА.КОГАТО БОЛЕН СИ Е ПОЗВОЛИЛ ЛУКСА ДА СЕ ВИКА ДОКТОР В КЪЩИ И АКО ТОВА СЕ ОКАЖЕ НЕСЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ Е РЕДНО ДА ЗАПЛАТИ РАЗХОДИТЕ КАТО АМОРТИЗАЦИЯ НА ЛИНЕЙКАТА КИЛОМЕТРИ ОТИВАНЕ И ВРЪЩАНЕ ЛЕКАРСКИЯ ТРУД И ТОЗИ НА ШОФЬОРА ПЛЮС СТОЙНОСТТА НА ПРИЛОЖЕНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ .ТАКА СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ МНОГО ДОБРЕ ЩЕ СЕ ЗАМИСЛИ ДАЛИ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ТОЗИ ЛУКС ИЛИ ЧИННО ЩЕ ИЗЧАКА ПРЕД КАБИНЕТА НА ДЖИПИТО СИ.
11
0
 
16
 
! Отговори
Свако преди 9 години
Да, може да стане и 15 хил лв., ако политиците спрат да крадат и точат бюджета. Няма такава обида, хора, които носят отговорност за живота и здравето на хората да получават пари, колкото за сервитьорка, че даже и по-малко. После искаме и качество на здравеопазването
10
0
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Образованието и здравеопазването са причина все още да няма ясно финансово разпределение на европейските средства от над 7.4 млрд. евро по оперативните програми в следващите седем години.Причината е,че двете министерства не могат да кажат колко болници и училища ще бъдат закрити при провеждането на исканата от Брюксел реформа,за да получат еврофинансиране.Това стана ясно в сряда при последното публично обсъждане на Споразумението за партньорство 2014-2020 г."26.02.14
9
0
 
25
 
! Отговори
Шибан Реалист 3 преди 9 години
ФАКТ - ПАРИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ , ИНФРАСТРУКТУРА И ЗАПЛАТИ - НЯМА !!!!!. Обаче ПАРИ за обновяване на автомобилния парк на НС , за солидни заплати и премии на тези , които дори ги няма редовно по работните им места пак там!!!........ ПАРИ - за рекламни кампании , застъпници , купуване на гласове , смехотворни избори - ЗА ВСИЧКО ТОВА - ПАРИ ИМА!. Както и ПАРИ за хасиенди по Бояна и чужбина.... за цели Хотелски комплекси по Черноморието и Лазурния бряг.... ПАРИ ИМА НО НАШИТЕ ПАРИ В ТЕХНИТЕ ДЖОБОВЕ!!!
8
13
 
3
 
! Отговори
--- преди 9 години
Много са 350 -400 лева за лекарите, 250 - 300 лева на месеца е нормална заплата.
7
3
 
11
 
! Отговори
Шибан реалист 2 преди 9 години
.... Отделно от това много от сегашните ни "лекари" са си чисто и просто "бизнесмени в бели престилки" , които в определени спешни случаи дори нямат представа какво да правят и се държат нагло!!!! :(. 15 линейки за цяла Столица? То направо звучи като виц!. ПАРИ В ТОВА ПОДОБИЕ НА "ДЪРЖАВА" - ИМА! Обаче отиват в разпределение "по братски" между водещите ни партии и всички *** и далавераджии, пъплещи около тях! И за солидните им заплати и премийки , които взимат за да НЕ ходят на работа!!!!! :(.
6
20
 
4
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Лекарите не бива да получават повече от 350-400 лв.С нищо даже и тези пари не са заслужили,а все реват. Дай им армагани и рушвети ,а са некадърници.Само тояга за тях.

Спонсорирани публикации