БЛС иска 1500 лева за млад лекар в Спешна помощ

Настоява за 4500 лева заплата за "старите" лекари
Обновена: 31 май 2014 22:37 | 31 май 2014 18:29, Камелия Цветанова
198
БЛС иска 1500 лева за млад лекар в Спешна помощ
Снимка: Булфото

Българският лекарски съюз настоява поетапно от тази година да започне увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ, а след година и половина началната заплата на млад лекар без специалност в Спешната помощ да бъде 1500 лева.

Още по темата
Това каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, който присъства на заседание на Националния съвет на организацията, цитиран от БТА. По думите му заплатите на "старите лекари" в Спешната помощ трябва да достигнат 4500 лева.

Той направи сравнение със заплащането на парамедик в Европа, чието месечно възнаграждение е 2000 евро.

Лекарският съюз подкрепя всички искания на протестиращите от Спешната помощ, но не подкрепяме в момента исканията за оставка на когото и да било, каза още Райчинов. Той уточни, че принципалът на Центъра за Спешна медицинска помощ ще реши дали да има кадрови промени в ръководния състав на центъра.

Както Dnes. bg съобщи преди дни в Спешна помощ в София започнаха масови протести и работещите там започнаха да си подават оставките. Причина за тях станаха множеството нарушенията, констатирани при проверка на "Медицински отид" по повод  поредния фатален случай в столицата. Миналата седмица фотографката Елизабет Димитрова почина, защото линейката закъсня почти час. След проверката от МЗ съобщиха, че шефовете на столичната Спешна помощ ще бъдат сменени.

По отношение на постановление 94 на МС от април Райчинов каза, че от вчера е сформирана работна група, в която участват и представители на съсловната организация за промяна на постановлението и премахване на тестовете, които дадоха възможност Здравната каса да не изплати надлимитната дейност на болниците. Той допълни, че тази дейност би трябвало да бъде заплатена един месец след отчитането й.

Има вече взето решение за изготвяне на анализ, който до 15 юни да бъде внесен в Народното събрание, за да се предприемат стъпки за решаване на финансовия дефицит - чрез увеличаване на здравната вноска, която държавата плаща на определени групи граждани или чрез актуализация на бюджета на Здравната каса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще дойде момент когато ще дойдат чужденци и тогава колкото поискат толкова ще им дадат.Сега ще се ослушват и нищо няма да дадат.
168
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се дадат заплати и то навреме,че лекарите заминаха
167
10
 
2
 
! Отговори
d-r Haus преди 9 години
Naglost e tova koeto se iska ot mafiqta v bqlo!
166
8
 
3
 
! Отговори
НЕКА преди 9 години
ТАКА ЩЕ Е НЕК ДАВА 3000 ЛВ НА СЕКРИТАРКА,АМА НЕ КОЯ ДА Е ,А МОДЕЛ,А СЕСТРИТЕ И ЛЕКАРИТЕ В БЪРЗА ПОМОЩ КАКВИ УМЕНИЯ ПОКАЗВАТ,ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА Е СВЕЩЕНО НЕЩО ДО МОМЕНТА НА КЛЕТВАТА ПРИ ДИПЛОМИРАНЕТО И ПОСЛЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ТЪРГОВЦИ, УМИРАМЕ КАТО МУХИ,А МОДЕЛКАТА КРАСИ ИМДЖА НА ШЕФА СИ.
165
4
 
3
 
! Отговори
И още нещо! преди 9 години
Време е вече и лекарите да заработят! БЛС е този,който трябва да организира висококачествено лечение за да могат да се лекуват граждани на Ес и останалия свят.Това е най-лесния начин да се съберат пари и трябва да се вмени като задължение на БЛС.Как други страни могат да зкупуват у нас ЕРП-та за да вдигат пенсии у тях? Така и лекарите трябва да привлекат поток от капитали от цял свят за да се изържа здравната с-***. Ако знаем какво да искаме живота ни ще е по-добър. А сега лекарите само харчат.
164
5
 
4
 
! Отговори
някой преди 9 години
Всички на ПРОТЕСТ ,а ПАРИ само за ЛЕКАРИТЕ ,НЯМА ВЕЧЕ ***!
163
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи, пари за луксозна "техническа" секретарка в НЕК с 3000 лева заплата - има.А за лекар в Спешна помощ 1500 лева - няма!Как става това?
162
1
 
9
 
! Отговори
Добре, но от къде? преди 9 години
Нека им направят заплатите 5000лв,но от къде пари за това???Проблема е на много високо ниво,но за да отвлекат вниманието на народеца, властимащите правят изкуствен конфликт и...Всички работещи трябва да си плащат здравните осигуровки,а то какво става....1/3 са в сивия сектор, 1/3 в бюджетния и едва 1/3 плащат,но вземат минималната заплата,а от там и ниски вноски...От друга страна, при тази огромна бюрокрация и заплатаджии в сектора, кражбите и ''усвояванията''...е то няма как да има пари....
161
4
 
10
 
! Отговори
Петрова преди 9 години
ВЪН НЕКАДЪРНИТЕ ОТ СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТЕ СА ЗАПЛАХА ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА!ПО ДОБРЕ ПО-МАЛКО, НО КАЧЕСТВЕНИ ЗДРАВНИ РАБОТНИЦИ ОТ КОЛКОТО МНОГО И НЕКАЧЕСТВЕНИ!ДА! НА ПРОФЕСИОНАЛИЗМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНИТО!СТИГА НИ Е РЕКЕТИРАЛО ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ!
160
4
 
8
 
! Отговори
Петрова преди 9 години
Какво показва ЕВРОСАТ:-Осигуреността с болници в България (4.28 бр. на 100 000 население) е с 1.6 пътиповисока от средната за страните от ЕС (2.67 бр. на 100 000 население). -Значително повисока е и осигуреността в страната с болнични легла (663 бр. на100 000 население) в сравнение с тази за ЕС 545 бр. на 100 000 население.-През 2012 г. осигуреността с лекари на 100 000 население е 393 и надвишавасредния европейски показател ( в ЕС 333 лекари на 100 000 население).Повече болници, повече болнични легла, повече лекари и ... какви резултати.
159
11
 
11
 
! Отговори
Петрова преди 9 години
-крайно време е да се престане със спекулациите, че всички щели да заминат вчужбина и нямало да остане здравен работник в България. ДА, ама НЕ! Ако имаше такава възможност досега всички да са избягали, ама стоят тук поради следните причини: никой не ги иска, там искат дисциплина, там искат знания, умения, езици, отношение към персонал и пациенти. Тука е рай...
158
6
 
5
 
! Отговори
Петрова преди 9 години
Огледайте се около вас и вижте колко хора не работят това, за което са учили.Всеки да почне да работи това за което е учил.- до кога ще се спекулира с т.н. ниски заплати. Ниски заплати да, но придружени с изключително високи задължителни ДМС (които не се коментират), заиграване с дистрибутори на фармацевтични компании, потребителски такси по кабинетите, и се получават едни доста прилични доходи за част медицинското съсловие. Колкото и повече пари да дадеш на някой некадърник, то той не се променя. Некадърния си остава некадърен...
157
5
 
5
 
! Отговори
Петрова преди 9 години
-пари винаги е имало и ше има за здравеопазване, но друг е въпроса, че тези париотиват за разпределение в ръцете на некадърници и от там се компроментира цялата система на здравеопазването. Крайно време е държавата да разбере, че лекар е професия за лекуване на хората, а не администратор. Практиката показа, че в старанието си да се угоди на гилдията си и от незнание в областта на икономиката и работа с персонал, бележити лекари изключително големи професионалисти станаха администратори и се провалиха. Доведоха болниците до фалит и здравеопазването до колапс.Огледайте се около вас и вижт
156
4
 
10
 
! Отговори
Петрова преди 9 години
ДА ПОДКРЕПИМ КОГО? И...ЗАЩО?Чии права да защитим в случя? На тези, които:-не са осигурили дефибрилатор за минимален опит за спасяването на най-ценното човешкия живот;-подправилите документи с цел себе-оневиняване;-не създалите елементарна организация на работа на екипите за спешна помощ;-не оборудвали с елементарна живото спасяваща апаратура линейките;-не създали елеметарни правила за равноправно разпределение на сумите векипите на Спешна медицинска помощ; (Виж.Проверка на Медицински одит на ЦСМП-София)-пари винаги е имало и ше има за здравеопазване, но друг е въпр
155
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bezochie. A kolko sa platili za da se izuchat za lekari???
154
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко е месечната помощ на деца инвалиди инвалидизирани от лекарските грешки на български лекари???? Може би е 1500 лева ??
153
6
 
12
 
! Отговори
Ние преди 9 години
Аз съм учител и поставям лекарската професия на първо място.Но нека да не се заблуждават хората-няма лекар с доходи под 1500 пв.Освен това, 90% от тях са скарани с етиката,не повишават квалификацията си и т.н.
152
7
 
14
 
! Отговори
Ко? Не! преди 9 години
Чакайте бе, как стана така - починала жена, защото линейката не дошла навреме, затова дайте да вдигнем заплатите на работещите в спешното...?!?Не че съм против (и аз искам по-висока заплата), ама то ако ставаше така, да бяха почнали да морят хората преди 20 години. Досега да вземат милиони...
151
4
 
25
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Заплатите на лекарите у нас са ниски и това е очевидно и със сигурност трябва сериозно увеличение, НО....има едно МНООООГО ГОЛЯМО НО.....и то е: постоянни преквалификации, изпити и така нататъка, понеже за съжаление голяма част от сегашното поколение лекари всъшност не лекува, а мори и обира пациентите! Както компютърните и софтуерни специалисти на високи заплати се усъвършенстват постоянно така и лекарите, за да са на ниво на Западна Европа, ако искат Западно-европейски заплати!!!
150
10
 
10
 
! Отговори
петков преди 9 години
много алчи