Хиляди българи излязоха на "Мълчалив поход на живота"

Шествия в памет на децата, жертви на пътя, се проведоха в цялата страна
Обновена: 7 юни 2014 19:01 | 7 юни 2014 14:12, Красимир Ангелов
73

Шествието в Стара Загора. Снимка: БТА

Стотици майки, бащи и деца от Стара Загора излязоха тази сутрин на "Мълчалив поход за живота". Протестът е срещу убийствата на деца по пътищата и по улиците на България, а повод за него стана нелепата смърт на 4-годишния Паоло, прегазен на 2 юни на пешеходната зона в центъра на града.

В Стара Загора протестът започна от площада пред сградата на Общината и достигна до ъгъла на бул."Цар Симеон Велики" и  ул."Кольо Ганчев" - мястото, на което загина момченцето. Районът отново бе затрупан с цветя и играчки, а мълчаливи там ги посрещнаха родителите му - Красимира и Иван Иванови, съобщава БТА.

Още по темата

Инициативата за протеста е на Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе". Към тях се присъединиха и Фондация "Нашите недоносени деца", Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и Фондация "Безопасни улици от Валя", Националното движение "Червена пътека за Валя", Фондация "Майки за донорството", Сдружение Бяла лястовица и Движение на българските майки.

Протестиращите настояват за незабавни промени в Наказателния кодекс, за адекватни наказания за убийствата на пътя, завишаване на санкциите за нарушителите на Закона за движение по пътищата, по-добър контрол, както и обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки и автобусните спирки.

Близо 500 родители с децата си, както и по-възрастни граждани, се събраха пред сградата на Народното събрание в София. Те поискаха сигурност на улицата и повече места за пешеходци в столицата.

Десетки граждани се събраха и в Русе и запалиха свещички пред сградата на общината в памет на нелепо загиналите на пътя деца. На шествието в Русе дойдоха предимно млади родители с децата си. Организаторите носеха плакати и раздаваха листовки с портретите на сгазени от недобросъвестни шофьори деца.

Сред дошлите на шествието бяха Мая и Пламен Митеви - родители на 16-годишната Петя, която почина преди 5 години, след като бе блъсната от тежкотоварен камион на булевард "България" в Русе.

Във Варна мълчаливото шествие започна от сградата на община Варна и продължи до Съдебната палата. В шествието се включиха около 200 души, които изразиха своята подкрепа към семейството на 4-годишния Паоло от Стара Загора.

Жителите на Варна носеха в ръцете си десетки карамфили, плюшени играчки и балони, които поставиха на стълбите пред Съдебната палата на площад „Независимост” в града.

Десетки граждани на Плевен, предимно млади хора и майки с деца, също се присъединиха към похода. Инициативата премина под мотото "Възмездие за децата ни! Справедливи закони!".

Магдалена Юсмеинова от сдружение "Зачатие" бе категорична, че законодателството, свързано с движението по пътищата и опазването на зелените зони не се спазва. Според нея най-ярки
примери затова в Плевен са влизането с автомобили в парка "Кайлъка" и в Градската градина, което подлага на риск живота на стотици деца.

Мирното шествие от млади родители с деца в плевенската Градска градина се спря до детска площадка и вековно дърво. На това място в мълчаливо бдение хората хората запалиха свещи, положиха цветя и детски играчки в памет на загиналите по пътищата.

В Пловдив близо 300 майки и бащи, заедно със своите деца, се включиха в протеста. Те издигнаха и лозунг „Да спасим децата си”, съобщава агенция „Фокус“.

Шествие се проведоха и в още няколко града в страната, между които Бургас, Разград, Банско, Благоевград, Габрово, Пазарджик, Сливен, Раднево, Перник, Шумен, Ямбол и Велико Търново.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
3
 
! Отговори
Гилотен преди 9 години
Само един начин има, за да се спре войната по пътищата. И това е гилотината. Убиеш човек с колата - сядаш на гилотината. Убиеш повече от един човек - публично изтезание и след това - гилотината. Убиеш няколко деца - публичен побой до смърт... И за нула време, 99% от хората ще започнат да спазват знаците. Всеки ще се замисли дали си струва да кара със 100 на градско. Не мислите ли?
56
1
 
4
 
! Отговори
redordead преди 9 години
понякога има слуаи с кофти стечение на обстоялтеслтвата. както се казва = шоферът е с единия крак в гроба, с другия в затвора. Но при въпросният инцидент, да влезеш умишлено в пешеходна зона и да убиеш човек...това трябва да се третира не като смърт по непрредпазливост, а като смърт, причинена вследствие на грубо и нагло нарушаване на закони и морални принципи...жалко за детето...дано сега да е на по-добро място, а не в държава пълна с ***...каквито сме всички ние...
55
1
 
2
 
! Отговори
Vesko преди 9 години
До до 53Възможно е, и първата стъпка е да си го признаем, че е ВЪЗМОЖНО. Може да е трудно и мъчително, обаче си струва.
54
2
 
1
 
! Отговори
@65 преди 9 години
Така е - на времето е имало морал, защото не е имало крадливи комунисти.Сега никой не се сеща да ги назове "Врагове на народа"!Трагедията на България започва след 9.09.1944 год.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен ми се случи на ТРОТОАР един да ми свири отзад, че му преча да си паркира по-бързо!
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навремето във всяко село е имало морал. В повечето, често справедливост се е налагала по един начин, вечер мъжете се събирали или бой, или бой за последно. Сега сме станали бакшишо давачи и прокуроро оправдавачи. Нямаше шанс така ..
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tezi malchalivi pohodi zvuchat mnogo primirencheski, trqbva da se iska i iziskva - zakoni, pravosadie, globi
50
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ СЛУЧАЙНО БАЙ ТОШО НЕ ВИ ДАВАШЕ КОЛИ. ЗАЩОТО ЗНАЕШЕ ЧЕ БАЙ *** НЕ СТАВА ЗА ШОФЬОР. ЗА БАЙ *** МАГАРЕНЦЕТО И КОНЧЕТО. НЕ Е ДОРАСЪЛ ЗА КОЛИ.
49
4
 
16
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Убиецът на пътя си е убиец,дали убива с огнестрелно оръжие,с хладно оръжие или автомобил той си е убиец и трябва да се третира от закона ,като такъв!Наказанията за превишена скорост и алкохол трябва да се увеличат драстично за да спре това безумие по пътищата!
48
5
 
22
 
! Отговори
boc преди 9 години
Чета, чета и не мога да се съглася!Нищо, НИЩО, НИКОЙ не може и не трябва да оправдава един нарушител на Закон за движение по пътищата!Ама там стават произшествия, ама там не е имало КАТ и още много бла-бла-бла!Нарушил ли е правилата - ДА!Отнел ли е ЧОВЕШКИ живот-ДА!Какви адвокати, какви главоболия, какви алабалистики?!Съдът вече трябваше да се е произнесал - причиняване на смърт на ДЕТЕ!!!Няма оневиняващи обстоятелстяа!Има явни нарушения на Закона!Присъдата може да бъде само ДОЖИВОТЕН!
47
2
 
1
 
! Отговори
b преди 9 години
stiga s taq malchalivost, i nakafe, tiq maimyni v ypravlenieto sa si sashtite 25g. ekshan trqbva
46
4
 
13
 
! Отговори
мтм преди 9 години
има символика .не го е прегазил невинното дете джипа ,а идотът в него.
45
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление бай *** разбира само от бой и глоби. Хората ще поврякат и ще се приберат. Съдията ще даде 2-3 години условно на *** дето блъсна детето и край. До следващия такъв случай. По-добре на тълпата да се раздадат снимки и адреси на подобни *** бабаити дето си мислят че са над закона и линч. Като виснат 20 *** по стълбовете, евентуално останалата селяния ще почне да се съобразява.
44
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повече и по-евтин градски транспорт и БДЖ, повече държава, по-малко и по-скъпи магистрали и коли.
43
3
 
17
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
най-трудното за българина е да си промени манталитета. как ще стане това. има ли оптимисти.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОТГОВОРНОТО изпълнение на личните задължения зависи единствено и само от самите хора. Нито една политическа партия, нито един политик може да ни накра да бъдем по отговорни. Само самите ние.
41
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изкушаващо е просто да обвиним един от участниците да поеме цялата вина. Но нека погледнем обективно на нещата. Изграждане на безопасни улици е ОТГОВОРНОСТ на общината. Контрола на движението по улиците е ОТГОВОРНОСТ на КАТ, спазването на правилата за движение е ОТГОВОРНОСТ на нас шофьорите. Нека всеки един от нас помни, че не-спазването на тези отговорности може да доведе до такива трагични инциденти (дори и да не искаме). Всички инциденти седят като петно на нашата съвест.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А за КАТ ... в медийното пространство се спомена, че на същото място има 30 издадени фиша за един месец. Да допуснем, че медиите не са излъгали: Защо скъпи служители на реда, не сте взели под внимание факта, че това е едно кръстовище където хората силно нарушават реда и правилника за движение. И не сте си кооперирали заедно с Общината за подобряване на кръстовището. Или може би това е едно много хубаво място където можете да си взимате РУШВЕТИ ама сега какво се получи РУШВЕТ = ТРАГЕДИЯ ...
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шофьора е проявил безотговорност на пътя (това всеки шофьор трябва да го има като обица зад ухото), Общината - ако хубаво е, че се отделят пешеходни зони, но както виждаме, но те трябва толкова добре да се отделят, че да не позволяват трагичен микс между хора и автомобили. Защото ние сме хора и надали някой има, който да е на 100% внимателен и концентриран 24 часа 7 дни в седмицата 356 дни в годината. А за КАТ ...
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма трагедия е това. Искренни съболезнования на родителите. Никой няма представа каква мъка изпитват тези родители сега в този момент. Разбираемо е в този момент да се търси отговорност. Не знам кой е виновен, има си експерти, които трябва да решат. Извинявам се, че се налага да изпозлваме тагъв трагичен момент за да обърнем внимание на няколко факта: Отговорността за подобни случки е разпределена между три участника - шофьора, КАТ и Общината.