Хиляди българи излязоха на "Мълчалив поход на живота"

Шествия в памет на децата, жертви на пътя, се проведоха в цялата страна
Обновена: 7 юни 2014 19:01 | 7 юни 2014 14:12, Красимир Ангелов
73

Шествието в Стара Загора. Снимка: БТА

Стотици майки, бащи и деца от Стара Загора излязоха тази сутрин на "Мълчалив поход за живота". Протестът е срещу убийствата на деца по пътищата и по улиците на България, а повод за него стана нелепата смърт на 4-годишния Паоло, прегазен на 2 юни на пешеходната зона в центъра на града.

В Стара Загора протестът започна от площада пред сградата на Общината и достигна до ъгъла на бул."Цар Симеон Велики" и  ул."Кольо Ганчев" - мястото, на което загина момченцето. Районът отново бе затрупан с цветя и играчки, а мълчаливи там ги посрещнаха родителите му - Красимира и Иван Иванови, съобщава БТА.

Още по темата

Инициативата за протеста е на Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе". Към тях се присъединиха и Фондация "Нашите недоносени деца", Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и Фондация "Безопасни улици от Валя", Националното движение "Червена пътека за Валя", Фондация "Майки за донорството", Сдружение Бяла лястовица и Движение на българските майки.

Протестиращите настояват за незабавни промени в Наказателния кодекс, за адекватни наказания за убийствата на пътя, завишаване на санкциите за нарушителите на Закона за движение по пътищата, по-добър контрол, както и обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки и автобусните спирки.

Близо 500 родители с децата си, както и по-възрастни граждани, се събраха пред сградата на Народното събрание в София. Те поискаха сигурност на улицата и повече места за пешеходци в столицата.

Десетки граждани се събраха и в Русе и запалиха свещички пред сградата на общината в памет на нелепо загиналите на пътя деца. На шествието в Русе дойдоха предимно млади родители с децата си. Организаторите носеха плакати и раздаваха листовки с портретите на сгазени от недобросъвестни шофьори деца.

Сред дошлите на шествието бяха Мая и Пламен Митеви - родители на 16-годишната Петя, която почина преди 5 години, след като бе блъсната от тежкотоварен камион на булевард "България" в Русе.

Във Варна мълчаливото шествие започна от сградата на община Варна и продължи до Съдебната палата. В шествието се включиха около 200 души, които изразиха своята подкрепа към семейството на 4-годишния Паоло от Стара Загора.

Жителите на Варна носеха в ръцете си десетки карамфили, плюшени играчки и балони, които поставиха на стълбите пред Съдебната палата на площад „Независимост” в града.

Десетки граждани на Плевен, предимно млади хора и майки с деца, също се присъединиха към похода. Инициативата премина под мотото "Възмездие за децата ни! Справедливи закони!".

Магдалена Юсмеинова от сдружение "Зачатие" бе категорична, че законодателството, свързано с движението по пътищата и опазването на зелените зони не се спазва. Според нея най-ярки
примери затова в Плевен са влизането с автомобили в парка "Кайлъка" и в Градската градина, което подлага на риск живота на стотици деца.

Мирното шествие от млади родители с деца в плевенската Градска градина се спря до детска площадка и вековно дърво. На това място в мълчаливо бдение хората хората запалиха свещи, положиха цветя и детски играчки в памет на загиналите по пътищата.

В Пловдив близо 300 майки и бащи, заедно със своите деца, се включиха в протеста. Те издигнаха и лозунг „Да спасим децата си”, съобщава агенция „Фокус“.

Шествие се проведоха и в още няколко града в страната, между които Бургас, Разград, Банско, Благоевград, Габрово, Пазарджик, Сливен, Раднево, Перник, Шумен, Ямбол и Велико Търново.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
11
 
! Отговори
ники преди 9 години
Такива изцепки има всяка секунда в страната просто за зла участ в Стара Загора почина дете. Просто погледнете през прозореца и ще видите десетки такива едноклетъчни. Има нещо сбъркано в този народ,нещо дълбоко в нас. Време е да се махаме от тази държава за да спасим децата си.
16
3
 
15
 
! Отговори
съд преди 9 години
Крайно време е българите да вземем правото в своите ръце. След като няма полиция, прокуратура и съд, правосъдието ще го раздаваме на улиците. Следващия убиец пуснат от съда, ще го чакаме
15
3
 
18
 
! Отговори
Заралия преди 9 години
Днес на метри от трагедията/ул."Парчевич" и "Гурко"/,на 2метра от детска градина,ясла и детски парк,пресичах със сина ми на 6г. на пешеходна пътека-зебра.Оглеждайки се като истерик след трагедията на 02.06.14г., точно по средата на пътеката връхлетя едно немско возило и трябваше да му направим път или да ни прегази,нищо че сме на средата на пешеходна пътека.Обадих се на 112 и?!Докато си "предадат" кой-къде-кога-какво и тоя *** ще е в Шумен вече.И какво глоба+точки-пфу!Трябват камери,нов закон
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Георги ЛамбуровАко махнат тъмните стъкла ще се види какви *** *** се возят в колите.
13
4
 
8
 
! Отговори
ETNA преди 9 години
Аз в БГ без придружител не мога да ходя по улиците. Свикнала съм колите да спират на пешеходните пътеки (нещо, което за съжаление в БГ не се случва) и не веднъж са щели да ме отнесат... Голяма простотия ми се струва, ама там е така..
12
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Протестите трябва да са пред сградата на прокурорите и съдиите, защото те пускат убийците на свобода срещу подкупи.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен-13Е и какво от това? По имената ли ги избивате децата?
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12Много неща са постигнати, за съжаление само с протести.А с мишкуването на мушмороците, дето гледкат тъпичко отстрани, се стига само до допускането по пътищата на такива "щофьори", дето нямат акъл да пазят равновесие, но карат джипове, защото са си откраднали пари.ТВОИТЕ И МОИТЕ пари.Ха трай си сега, като ти е удобно така.
9
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Паоло не е българско име и сигурно е гърче или не-гърче.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мутреещия се късопишковец-убиец трябва да влезе в затвора, за да му пръснат *** халката.Огледайте се - наоколо е пълно с такива дебилни ГМО-същества като тоя убиец.Странно е защо имаме такава търпимост към всякакви *** в България!
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Тези протести са срещу такива като теб, дето не знаят Закона за движение по пътищата, некадърни са да карат кола, правят нарушение след нарушение, докато убият някого.Късопишковците карат с високи скорости и на тях всички са им виновни и всичко им пречи.По това се познават тия ***.Бог да го прости детето. Загинало е заради тоя
6
2
 
12
 
! Отговори
платен трол преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Протеста е срещу такива ***, за които правилата за движение ( и не само те ) не значат нищо. Много прости хора има в тази иначе, много красива наша родина.
5
3
 
35
 
! Отговори
да помним преди 9 години
В случая с малкия Паоло, да припомня, имаме следното: Един самозабравил се мутреещ ***, влиза, по-скоро връхлита с джипа си в пешеходна зона, където предимно се разхождат майки с деца....забранена за автомобили. Това е една нагла демонстрация и безпардонност на която ставаме свидетели всеки ден....в случая обаче бе отнет брутално детски живот....И въпросния ***, вчера беше освободен, тоест, под домашен арест, които в България е все едно си на свобода.....
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След протеста протестиращите сядат зад волана и стават обект на протеста. :)
3
23
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Подобни "протести" срещу нищото са експеримент докъде може да доведе промиването на мозъци по медиите.Срещу кого протестират тези ? Да не би някой нарочно да прави тези катастрофи ? Какво - да спрем да караме автомобили ли и да се върнем в каменната ера с кракомобили тип Фред Флинтстоун и Барни Ръбел ?Някой по-долу правилно каза, че така излишно се похабява обществена енергия.Естествено резултатът от подобни "протести" е нулев.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе к'во ми говорите бе! Аз оня ден се прибирам от София към Варна и автобус на Биомет тръгва да изпреварва пълен с пътници един тир. Обаче в случая го изпеварва на баир и след 200 метра идва завой. изпреварва го с 5-6 км/ч. Тоест поне 10 секунди го изпреварваше и след като го изпревари вече беше в завоя. Просто няма такъв ***!
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оня пияния таксиджия от Орлов мост сигурно пак си пие и си кара таксито, а аз очаквах вече да видя присъда от 40-50 години без право на обжалване.