16 българи на ден опитват да сложат край на живота си

Вълна от самоубийства у нас, 74% от българите депресирани и потиснати
29 авг 2014 17:00,
189
16 българи на ден опитват да сложат край на живота си
Снимка: архив, Reuters

В последно време в България се наблюдава вълна от самоубийства. В страната се правят от 5000 до 6000 опита за самоубийство годишно, като от тях 1600 се реализират. Това означава, че на ден средно по 16 българи се опитват да сложат край на живота си, съобщи в Русе заместник-председателят на Центъра за демографска политика /ЦДП/ проф.Петър Иванов.

По думите му опитите за самоубийство в целия свят спрямо реализираните самоубийства са 16 към 1, а в България те са 4 към 1.

Иванов каза още, че страната ни е на първо място по детски самоубийства, а във възрастовата категория от 15 до 25 години този акт е третата причина за смъртност.

Според професора демографската картина е ужасяваща, а причината е установена от "Евростат" - 74 процента от българите са депресирани и потиснати.

Иванов обясни, че трябва да се вложат огромни средства за превенция на психичното здраве.

От ЦДП казаха още, че 50 процента от територията на България след две-три десетилетия ще бъде безлюдна, като за спасението на България от демографска катастрофа са необходими по 4 млрд. лева годишно.

Иванов и председателят на ЦДП Искрен Веселинов заявиха, че се обмисля възможността сдружението да сезира главния прокурор за престъплението "геноцид срещу българския народ", извършено от правителствата, управлявали България след 1990 година.

Според тях поводът е, че близо 25 години след помените българите са най-бързо изчезващата нация в света, най-бедни, най-нещастни и с най-висок процент на самоубийства, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
,,Геноцид върху българският народ ,,е замислено целенасочено ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и е започнато да се изпълнява най-малко от преди 10 год ,поне аз от тогава със сигурност знам .Това е гнусно углавно ПРЕСТЪПЛЕНИЕ на българи срещу българи и престъпниците ще бъдат съдени от Бог .ние сме слаби страхливи и мнооого изморени и изчезващи .избягалите от България ,поради слабост да се справят с действителността тук също са виновни защото са ни оставили сами срещу престъпниците и ***!
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как няма да стигне българина до там, като простаците са силни на деня и унищожават умните.До кога тези които бяха *** на БСП през социализма станаха най-големите *** и при ГЕРБ. След като дойде БСП те пак отново станаха първи и сега се готвят отново да станат първи при ГЕРБ. Ще се самоубива народа защото така пасмина се не трае.Хей ГЕРБАДЖИИ вашите хора пак червени сега се готвят да са пак гербери.
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пуснаха ви една мухичка и веднага захапахте. Българите били най най във всичко лошо! Големи шарани сте.Някой българофоби потриват доволно ръчички, че заръките на началниците вървят по план.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме 25 човека готови с взривни вещества да започнем да се самоубиваме,, кажете от къде да започнем с атентатите????? от партийните централи ,,от министерски съвет ,, или от президенството............
93
0
 
3
 
! Отговори
оооооне преди 9 години
всички които си мислят че в Бг ще се жразмине без АК-47 жестоко ама жестоко се лъжат-такажа едра цаца няма по света нито законите за теб не важат ЗАЩОТО СИ НЯКАКАВ СИ ТАМ ...***..И ЩЕ СЕ ЗАПОЧНЕ ОТТТ КАДЕЕ ..ОТТТ Д А НСС..И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПО КОЛЕДА .досети се сам защо
92
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
интересно как се прави превенция на психическото здраве при ежедневие в което няма предвидимост. ако нямаш работа не можеш да нахраниш децата си и да се лекуваш. ако имаш работа е много вероятно да те измете поредната политическа метла, ако си с кредити, никак не е сигурно дали няма да останеш на улицата; ако имаш възрастни родители, си свидетел на тяхната безпомощност и нищета; ако имаш деца - ще ги гледаш как живеят някъде в чужбина.
91
2
 
17
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Винаги ми се е виждало странно качествата, които ценим у човека доброта, честност, щедрост, откритост, разбиране и чувство всички те съпътстват неудачите в нашата система. А ония черти, които презираме нетърпимостта, алчността, лакомията, низостта, егоизмът те са пътят към успеха. И макар хората да се възхищават от стойността на първите, те обичат плодовете на последните.
90
0
 
3
 
! Отговори
ДАА ама неее преди 9 години
подкрепа за 91 за да не се допълваме.....маЛКОО са мислещите трезвеници в БГ.ПРОСТОТИЯ КОЛКОТО ИСКАШ И ДАЖЕ МНОООГО ПОВЕЧЕ....ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.за 25 години няма нито един от избраните подсъдим и в ЗАТВОРА... а затвора е също място за хора.пратили го в затвора попаднал на хора ии... СТАНАЛ ЧОВЕК
89
1
 
16
 
! Отговори
Snorky преди 9 години
Най-големият проблем на българската пасмина е, страха. Вместо нежна революция през 1990 трябваше да има гражданска война. Така комунистическата *** нямаше да има време да организира бъдещото ограбване на България. Нагледахме се на какви ли не модели/схеми на ограбване от правителствата. Като се почне от крадливите *** /БСП/, премине през крадливите *** /СДС/ и през крадливите *** /НДСВ/ и се стигне до крадливите *** /ГЕРБ/.
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след тая статийка трябваше да има реклами на антидепресанти - черен хайвер,трюфели,водка *** и други подобни ...
87
6
 
5
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 9 години
Американците са вйновни......
86
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Тъжно, ако е истина! Но се питам -ами след 5 ти октомври????Пък е прекрасна страна с добри незлобливи обикновени хора. Лошия материал е сред богаташите и т.н. бизнесмени, които вместо да са пример за патриотизъм и подражание са , хайде да не уточнявам! Жалко!
85
3
 
2
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
Ислямисте последният вариант е най-добър при пълно народно събрание, но по-добре недей да правиш глупости и ако искаш да живееш по-добре когато дойде момента хвърли динамита към посока прозореца на сградата и си пази живота.
84
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** българи си живееха добре до 2009 но понеже за завистлива пасмина ,мнозинството РЕШИ че не им е достатъчно те самите да са добре ами искат и богатите да са ЗЛЕ.И гласуваха за един *** пожарникар за да прецакат ............ богатите.Е, седнахте ми на КУ..РА, балъци!Богатите пак са си богати но вие *** от глад.ЧЕСТИТО на "пИчИлившите" баламурници.
83
5
 
5
 
! Отговори
ИСЛЯМИСТ преди 9 години
Моля помогнете със съвет, как и къде да се самоубия? пред централата на БСП или пред централата на АБВ ,, със сепуко или самозапалване ИЛИ ДА СЕ ЗАРЕДЯ С ЕКСПЛОЗИВИ И В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ИЗВИКАМ АЛАХ Е ВЕЛИК.
82
3
 
15
 
! Отговори
генен инж. преди 9 години
Ами от роби какво да очакваш ! Всичкият борбен ген е бил изтребен за 500 години,и са останали само хора с некачествени гени !
81
8
 
17
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
:(До преди идването на власт на Бойко Методиев Борисов във държавата положението не беше чак толкова зле!!!След идването му държавата тотално беше разсипана с не разплащането към всички бюджетни с години от които фалираха един куп фирми и предприятия и безработицата стана двойна и тройна!!!!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** БОРИСОВ Е ВСЕ ОЩЕ ЖИВ!
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не седя, дори съм много активен - за промяна към по-добро, но тук статията е за друго - за психиката на хората в България. А вие издигнахте лозунги за революции, и не спряхте да обиждате слабите и бедните. Не е това начина, не е тук мястото. Спрете с негативизма!
79
1
 
5
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
Аз не карам слабият, аз мисля че има достатъчно силни. Наясно е че слабият има нужда от помощ и не е възможно да го изправиш на крака с две думи. Но ти с сигурност мислиш в перспектива затова ми кажи мислиш, че да седиш е по-добре? Сам ще помогнеш на 1-2ма, но ако се осъществи промяна ще се помогне на повече.
78
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черногледството няма да ви докара до никъде! Нито вас, нито сънародниците ни.