България отбелязва 129 години от Съединението

Къде и как ще се чества празника
Обновена: 6 сеп 2014 07:46 | 6 сеп 2014 07:46, Александър Попов
133
България отбелязва 129 години от Съединението
Снимка: Булфото, архив

България ще отбележи днес 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

След Берлинския конгрес страната ни е разделена на Княжество България и Източна Румелия в пределите на Османската империя. Останалото под османска власт население започва движение за обединяване на разпокъсаната земя.

През 1880 г. е създаден Български таен централен революционен комитет с една идея - обединение. През февруари 1885 г. начело на комитета застава Захари Стоянов. На 6-и септември в Пловдив навлизат отрядите на Чардофон Велики и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич.

Създадено е временно правителство начело с Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър I с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

На 5 април 1886 г. в Цариград по време на посланическа конференция делегатите на Великите сили и Турция подписват спогодба, с която признават Съединението.

Росен Плевнелиев ще участва в тържествената заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив и ще произнесе слово.

Преди това президентът ще разгледа изложбата "Светът на Яворов", посветена на 100-годишнината от кончината на поета революционер, в Регионалния исторически музей в града. На тържествата ще присъстват служебният премиер Георги Близнашки, представители на изпълнителната и на местната власт.

В Плевен по повод на Деня на Съединението днес ще се състои тържествен ритуал пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк. Церемонията ще започне в 11.00 ч. с панихида за загиналите от полка в Сръбско-българската война от 1885 г., след което ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.

Церемонията в Русе е от 11.00 часа пред Паметника на Свободата в града, а в Сливен ще бъде на централния градски площад "Хаджи Димитър". От 11.30 часа ще започне издигането на националното знаме.

С тържествен ритуал по издигането на националното знаме и с благодарствен молебен ще започне днес честването на Деня на Съединението в Ямбол. През целия ден музеят на бойната слава в града ще бъде отворен за посетители. 

С полагане на венци и цветя пред паметния знак на загиналите във войните за Освобождението и Обединението на българския народ пред зала "22 септември" обществеността на Благоевград също ще отбележи празника.

С тържествен ритуал от 11.00 часа пред паметника на Освободителите в Градската градина в Кърджали ще бъде отбелязана 129-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на Съединението с най-новата си изложба "София - столица на съединена България". По повод на празника музеят обявява и Ден на отворени врати за хронологичната и външната си експозиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 9 години
Съединението става благодарение на това, че всички български политици са били на едно мнение.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Saedenenieto pravi SILATA. Kato gledam kakva silna korumpirana darjava sme razbiram che ne naprazno sme se saedenili
72
0
 
2
 
! Отговори
Evropa преди 9 години
Zashto,zashto i zashto tozi edinstven grad koito mozhe da se nariche Evropeiski se e prodal na tazi vashliva bulgarska sgan?
71
0
 
3
 
! Отговори
тарикати! преди 9 години
Някой ви е подарил 5 лева и вие ги прехвърляте от левия си джоб в десния. Ако нямахте тези пари какво щяхте да прехвърляте от единия си джоб в другия?
70
0
 
5
 
! Отговори
тарикати! преди 9 години
Ако Русия не беше освободила българите от 5 вековното турско робство, 6огава какво щяхте да съединявате? Що сега не съедините България с Одринска Тракия? Айде де! Опитайте! Имали сме там многобройно българско население навремето. Айде сега да обявите война на Турция и да съедините Тракия с България!
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До запознат"при неин провал Австро-Унгария щеше да нападне турците."И как щеше да стане това? Австро-Унгария да нападне своето протеже и съюзник на Балканите? какво беше казал немецът Бисмарк? "костите на един немски войник струват много повече от 5 или 6 милиона българи!!!"
68
3
 
4
 
! Отговори
запознат преди 9 години
Драги Маркс, пак пишеш глупости. По отношение на Съединението няма никаква морална руска подкрепа, всъщност под руски натиск Кърджали и Тъмрашко са откъснати от новоприсъединената към Княжеството Източна Румелия и им е върнат статута на кази в Одринския вилает. Безспорен е руският принос в подготовката на армията ни през тези 7 години между 1878 и 1885, но не сме имали никаква руска подкрепа за Съединението, добре че българофилът Гладстон е управлявал Англия по това време та да го признаят.
67
4
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Русия е била с вързани ръце от договорите с т.н. велики сили и не е била във възможност да подкрепи Съединението на България, но Тя винаги е била в морална подкрепа на свойте малобройни български братя, християни! Англия, Франция, Австроунгария са били пуделите на Османската империя, никога не сме видели добро от тях и няма и да видим! Всичките ни коалиции с Германия срещу Русия завършиха с НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ! На път сме към следващата такава със 130 км/ час! Пфу!
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драги Маркс, Русия не е дала 200 хил., а 65 хил. жертви в тази война, пак са достатъчно много и няма нужда да ги утрояваш. Второ ако Сюлейман паша не беше направил глупостта от военно-стратегическа гледна точка да пресича Стара планина през най-трудно проходимия й проход Шипка, ордата му стигаше Плевен и тогава наистина руските жертви щяха да са 200 хил., а за изпълнение на решенията на Цариградската конференция щеше да се намеси Австро-Унгария и на турците щеше да им дойде в повече.
65
6
 
5
 
! Отговори
запознат преди 9 години
А на заслепените русофили ще кажа: разберете веднъж завинаги, че не руската победа във войната 1877-1878 е причината за възстановяването на българската държава, а цариградсата конференция от 1876. Вярно, тя е посланическа, но решенията й са напълно одобрени от правителствата на великите сили. Съответно при несъгласие на Турция това значи война, за която съвсем естествено първата велика сила, получила зелена светлина от останалите, е Русия, при неин провал Австро-Унгария щеше да нападне турците.
64
3
 
7
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Люде! Ако Русия не бе дала 200000 свидни жертви от своите младежи, още не вкусили от хубостите на този живот, оставили нелюбените си годеници, скъпи родители, братя и сестри, верни другари и паднали със смъртта на героите срещу една дивашка и варварска империя на Злото, какви щяхме да сме днес? Одисей 1 щеше да бъде Сюлейман 1 и щеше да зове за джихат над неверниците( невярващите в Шейтана), а Лъжеенгелс щеше да е новият падишах Таийб Ердогански, ПФУ!
63
2
 
6
 
! Отговори
запознат преди 9 години
Честит празник на всички българи. Ако разгледаме като едно цяло целия процес от ареста на Кръстевич през септември, сръбско-българската война, букурещкия мир и топханенския акт трябва да отбележим, че това е на практика единственият случай в следосвобожденсаката ни история, в който има синхрон в действията между армията и дипломацията ни, докато липсата на такъв се оказва пагубна след това по време на войните през 20ти век.
62
5
 
5
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Честит Празник на всички родолюбиви Българи!съединението е трън в *** на руския империализъм! пп.За мужици и шумкари Съединението - 6ти септември 1885 г. е неприятен прецедент.
61
3
 
3
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Честит Празник на всички родолюбиви Българи!съединението е трън в *** на руския империализъм! пп.За мужици и шумкари Съединението - 6ти септември 1885 г. е неприятен прецедент.
60
6
 
8
 
! Отговори
Ани преди 9 години
До 99 Ти си един ***. Имала съм работа с руснаци и съм била свидетелка как наш Българин/Славянин разказва на Руснаците как са ни освободили, помагали и тем подобни благодарности. Трябва да присъствате на подобна сцена за да станете свидетели на презрението с което Руснаците приемат такива благодарни славяни.
59
1
 
8
 
! Отговори
Глас от народа преди 9 години
Съединението Прави Силата! Историята показва че когато народа е обединен около една кауза той може! Така че каквото и да става, каквито и да са нашите предпочитания, важно е да помним че накрая ние сме Българи!
58
3
 
10
 
! Отговори
НЯМА РОБСТВО! преди 9 години
РОБСТВО Е ИМАЛО В РУСИЯ !Крепостните селяни са били абсолютни роби !В БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО ЕТНИЧЕСКИ И РЕЛИГИОЗНО СБЛЪСАЦИ , ПОРАДИ ХАРАКТЕРА НА ФЕОДАЛНОТО ТУРСКО УПРАВЛЕНИЕ!Термина "турско робство" е въведен от русофилите и Русия!
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
82Четем история не избирателно.Негодувам срещу манипулациите:500 години турско робство, кланета, които сега се отричат, независимо от най-почтени данни от запада.Защо никой не се притече на помощ на страдащото българско население?Защо, когато дойде Русия и избута турците на мястото, от където са дошли, западът се изписа като голям дипломат.Да гледаме Пътят към София.Неблагодарността не е добро качество.Продажничеството също.Англичаните и днес ни мразят, защото искат Босфора.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте гузната предателска съвест на политическата шайка,и думичка не обелват за съединението,не смеят да кажат честито,не е ли гавра че за този празник на заляха наново с потопи?
55
2
 
8
 
! Отговори
Брикета преди 9 години
Честит празник на България поне такава каквато е била някога велика с велики хора с достойнство не днешните ... Плевела *** е само един от многото екземпляри готови да бъдат отведени в лагерите за храна на животните ! Докога ще сме разединени и ще се примиряваме с гаврата с националната ни гордост и самосъзнание хора ДОКОГА !?