Свещите за църква поскъпват, вече ще са от восък

Новото производство трябва да спре опушването на стенописите
Обновена: 11 сеп 2014 22:36 | 11 сеп 2014 11:40,
25
Свещите за църква поскъпват, вече ще са от восък
Снимка: архив Булфото

Църковните свещи ще поскъпнат заради промяна в технологията им. Наскоро Светият синод реши те да се произвеждат от восък, а не от парафин, както е в момента, съобщи БНТ. Причината за новия начин на производство е желанието на духовенството да опази стенописите в църквите. Според Синода свещите от восък няма да опушват църковните изображения.

Още по темата
Новите свещи ще бъдат произвеждани от пчелен восък в Синодалния производствен комплекс "Илиенци" в София, съобщиха по-късно от Синода.

Новите свещи ще се продават в два размера - на цена от 40 стотинки и от 1 лев. Тяхното производство все още е в процес на  организация - подготвя се новата поточна линия и се търсят варианти за внос на материала. Така че разпространението на свещите няма да започне по-рано от края на октомври, се посочва още в съобщението.

Производството и разпространението на досегашните парафинови свещи няма да бъде преустановено и те ще се продават в досегашните размери и цени паралелно с восъчните.

Предимствата на новите восъчни свещи са, че те са от екологично чист материал, който не нанася на здравето на хората, влизащи в храмовете, и на църковните стенописи, вредите, които причиняват парафиновите свещи.

Това прави восъчните свещи предпочитани в останалите поместни православни църкви, те са добре познати на българите, посещавали Светите земи, Гърция, Русия, Румъния, Сърбия, посочват от Синода.

По непотвърдена информация годишно БПЦ събира малко над 14 милиона лева от продажбата на свещи, съобщава още БНТ. По устав само една четвърт от тях остават за храмовете. Другите пари отиват към синода за заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: църквасвещсинод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
До Studio "Bram!&q 23 hahhahaha
13
2
 
2
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Свещите от животинска мас са недопустими за храмове не заради саждите а заради естеството им. Както и свещениците които са такива само на дрехи и декларирана професия. За жалост българската църква изобилства и от двете. А то не че и държавата е по-различна де. Дава телевизията за поле на изява на гадатели и магьосници и допуска гей паради. Много ще си патите българи, включително и тия които не участвате в това но е не се обявявате активно против него.
12
1
 
8
 
! Отговори
Даката преди 9 години
Свещите влизат в сила 8- век. Преди това 8 века никой не е палил свещи. Незнам свеща какво общо има с Исус Христос? Бог няма нужда от свещи а от сърца горящи за него, хора готови да служат с цялото си сърце и душа.
11
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 7. То си личи на външен вид, освен това има специфичен аромат на восък. Гръцките са такива
10
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 9 години
Борбата в църквата е за свещоливницата
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Досега са ги правили от парафин?! Ами това не е църковна свещ, просто са мамили наивните бабички!Интересно, откога по нашите църкви са започнали да продават парафинови, вместо восъчни свещи?
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега очаквам резутатите от тест за опушваемост на църквите!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и как ще ми докажат търговците че е от восък
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и от восък опушват вижте църквите преди 50-60 год че бяха упушени
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За опушването, пак ще си опушват, но важното е че ще са по-скъпи.
4
2
 
7
 
! Отговори
Tъпо преди 9 години
"желанието на духовенството да опази стенописите в църквите""Според Синода" те са изключително наясно с процеса на горене и окисление(все едно са дипломирани химици)ами да продават тогава електрически фенерчета и съвсем няма да има димдруга им е идеята ама не е за пред хора
3
1
 
36
 
! Отговори
Къркорий преди 9 години
В Сърбия не видях никъде парафинова черковна свещ- всичко е чист восък. Да не говорим, че са доста по-евтини! В нашите църкви всичко е китайски парафин на добра цена, а пестеливи Божи служители те дебнат да обърнеш гръб на свещниците, за да угасят на момента свещичката, да не би да изгори цялата и да не остане нищо за претопяване.. Нямам думи..
2
8
 
4
 
! Отговори
ходжа преди 9 години
Не си играй с свещи бе чоджугум.Ела да те науча на намаз хем ще спедтиш от свещи :)
1
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ни трябва