10 съвета от ЧЕЗ за по-ниски сметки

Ако ги спазвате, сметката ви ще спадне с 15%
Обновена: 25 сеп 2014 21:33 | 25 сеп 2014 20:49, Камелия Цветанова
181
10 съвета от ЧЕЗ за по-ниски сметки
Снимка: Булфото, архив

От ЧЕЗ предупредиха, че заради застудяването на времето от 22 септември, може да се увеличи консумацията на ток, което пък ще се отрази на сметките на потребителите.

„България остава на опашката на ЕС по енергийна ефективност. Близо 40% от използваната електроенергия отива за отопление, докато в Евросъюза средният дял е 25%. Това означава, че със застудяването на времето консумацията на ток рязко нараства, а заедно с нея и сметките. Много е важно клиентите да контролират потреблението си и да знаят, че малка промяна в ежедневните навици може да намали значително сметките им“, твърди Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран от пресцентъра на дружеството.

Заради това от ЧЕЗ предлагат 10 стъпки, които биха могли да намалят размера на сметките до 15%.

Първото правило, препоръчано от дружеството, е да намалим температурата на помещенията през зимата с 1 градус, което може да понижи сметката с 10%.

Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C също може да намали сметката за подгряване на вода до 10%.

При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.

Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за нейната работа.

Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.

Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно без закръгления. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия.

Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

Хладилникът трябва да се размразява често, защото той образува лед в него, който повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).

Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести енергия, необходима за загряване на водата.

Сметките за електричество могат да се понижат до 5%, ако уредите се изключват от контакта, когато не ги използвате. Старите електроуреди консумират по време на постоянната готовност за работа около 150 kWh електроенергия годишно, твърдят от ЧЕЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакай Цветито и Тиквата да ти свалят цената. И по 5 лева да станат панелите, те пак ше си лапкат по пълната програма, докато има такива наивници като тебе!
81
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България има *** - лош- но наш ..Американците МУ сложиха инсталации- за праха .....) Перките са 6-пъти по -скъп ток !!!! НО, щом са на Цветито и милиционерите - имаш право - да си го искаш :)) Само че, други - не ви искат :))- на Цветито тока ...))
80
19
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Какво значи "протест срещу цената на тока"? Защо не протестирате срещу интензитета на гравитационното поле? Същите ***, на които тока им е скъп, защитават високите цени на руския нефт и газ и се молят за студена зима. Я протестирайте срещу студения фронт, който нахлува тази вечер.
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема е, че НЕК е зле финансово и приятелите на Президента не си получават редовно парите от перките и панелите. Поради това е пусната заповед за увеличение на тока, и Близнашки изпълнява.
78
8
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонименхората дето се самозапалваха и на тях им беше платено да го направят--------------- Хора не са се самозапалвали, само един *** го "самозапалиха" московските му другари, но той така или иначе беше декласиран чегеварист, така че добре се получи.
77
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един протест се смята за легитимно гражданско движение само ако е организиран от "Протестна мрежа", иначе е сбирщина на *** на които им се плаща в рубли и се кланят на Путин
76
3
 
3
 
! Отговори
Аааааа преди 9 години
Общо 125%????????????
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам преобладаващите коментари по-горе, мисля че 10% увеличение на тока ви е малко . Настина вие малко. Поне 100% да стане
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бай Петко Точно на този на снимката се бае с един обикновен магнит му баят такива гяволи като тебе, дето сега пискат, че са им високи сметките.
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде след НЕК ще побликувам табличка на моята фирма да плащате и на нея загубите ..щом Ви е кеф да плащате за да пълните сметките на Цеца и Боко ...
72
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено , че са платени Февруари миналата година протестите бяха платени хората дето се самозапалваха и на тях им беше платено да го направят и комшиите ми бяха платени гадните руснаци искаха да свалят про-европейското правителство на ББ на най-великия демократ и сега ни обясняват как всичко трябва да поскъпне защото някой трябва да покрие загубите тия дето ся вдигат тока не са мафиоти и министерството не са мафиоти просто тия дето ги замерват с яйца са някви *** дето нищо не разбират виждате ли те се грижат за нас едва ли не трябва да сме им благодарни , че вдигат тока и всичко ще поск
71
4
 
5
 
! Отговори
до 91 преди 9 години
Точно обратното е - на старите механични електромери, като им сложиш магнит и задържа диска и не отчита. При новите електронни това няма как да стане. Затова ЕРП-тата слагат електронни, да елиминират остроумията на Бай ***.
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая пък кога я назначи Боко, кога започна да вдига тока? Бърза да постеле на Боката, но го чака изненада - няма да управлява!!! И нали сме капиталисти - като трябва да фалира , да фалира! В САЩ колко НЕК-ове са фалирали за 50 год. не е истина!
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДКЕВР е доста мек с 10% увеличаване на тока. 15% е по-близо до целта да се оздрави енергийната система.
68
6
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
Сумирайки грубо изброените проценти получих числото 95% икономии - шах и мат!
67
2
 
11
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Ако не използваме ел. ток и готвим например на примус, вечер си светим със свещ. и изобщо не се къпем, ще спестим 100% от ел. енергията.
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продължавам да настоявам, уважаемите протестъри от "Протестна Мрежа", Реформаторски Блок и ГЕРБ, които протестираха нон-стоп цяла година и в момента управляват страната да издадат списък с точно определените от тях лица, сдружения и партии които ИМАТ ПРАВО да протестират. Също така да се укаже точно против какво ИМАТ ПРАВО да протестират, както и КЪДЕ и КОГА може да се протестира. Също така моля, да се определят механизмите за линчуване и/или отнемане на гражданството на всеки, който протестира в разрез с ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ОТ ПРОТЕСТНИТЕ МОНОПОЛИСТИ правила и ред.
65
9
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
На който не му харесва, да си взима бензинов генератор или да си монтира динамо в мазето и да го върти. Има безброй алтернативи. И следващия път пак си изберете БСП, да ви изкопае още един беленски гьол.
64
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Службеното правителство на Лизашки е марионетно и на ГЕРБ, назначено от герберастката марионетка Росица Плевела. То много тактично увеличи тока с 10% за да осигури комфорт на Тиквата, поне до Ноември.Но този комфорт няма да продължи повече от Декември - за Нова година Тикавата ще бъде изринат от властта, както миналата година. И то не от 30-ина платени от Сорос смешни и жалки НПО-протестъри, от огладнялия и озверял БЪЛГАРСКИ НАРОД. И този път вече ще има разцепени Герберски кухи кратуни. Дааа
63
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм мазохист, харесвам ГЕРБ и новото увеличение на тока, което ни готвят.