Ще борим младежката безработица със 100 млн. евро от ЕС

Програмата стартира следващия месец с 8000 младежи
4
Ще борим младежката безработица със 100 млн. евро от ЕС
Йордан Христосков бе гост на церемонията по откриването на новата учебна година в ПУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив. Снимка: БТА

Европейският съюз отпуска 105 милиона евро за България по програма за борба с младежката безработица. Тя стартира от следващия месец с 8000 младежи, съобщи в Пловдив вицепремиерът и министър на социалната политика Йордан Христосков, предаде БТА.

Още по темата
Програмата "Европейска гаранция за младежка заетост" се финансира изцяло със средства от ЕС. В момента в бюрата по труда се приемат заявки от работодатели и от самите безработни младежи до 22-годишна възраст, каза Йордан Христосков.

По думите му програмата включва два сегмента - първият е за младежи с образование и професии. Те ще стажуват при работодателя в продължение на 6 месеца и ще получават работна заплата, гарантирана по тази програма на нивото на минималните осигурителни прагове. Отделно държавата ще заплаща всички социални осигуровки. Ако младежите останат на работа за още шест месеца, работодателят ще получава субсидия за осигуровката на младежа, обясни вицепремиерът.

Вторият сегмент е за младежи без образование и професия. Те ще чиракуват и в процеса на работа ще получават и обучение.

Тяхното възнаграждение ще е по-ниско, но за сметка на това ще има отговорник за тяхното обучение, който също ще получава заплащане по програмата. Целта е младите хора да получат професионални знания и да останат трайно на работа, каза Йордан Христосков.

Стартът на програмата ще бъде финансиран с 5 милиона лева национални средства, предвидени в актуализацията на бюджета, посочи вицепремиерът и уточни, че от следващата година броят на младежите, включени в програмата, ще се увеличи.

Националният план за действие по заетостта, който се подготвя, също предвижда наемане на младежи на работа, каза Йордан Христосков и припомни, че по програмата "Старт в кариерата" вече са определени около 1500 младежи с висше образование, които ще работят в държавните институции и общините. Тази програма ще стартира в началото на декември.

В Пловдив вицепремиерът Йордан Христосков гостува на тържественото откриване на новата академична година в ПУ "Паисий Хилендарски".


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
готин преди 6 години
Абе много лъжете беееееееееееее,като дойдат избори,ако трябва и исусхристос ще го докарат само и само да спечелят изборите и после всичко от начало м............му
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От подобни програми няма никаква реална полза по отношение на намаляването на безработицата. Иначе далаверата е за фирмите дето ще наемат за някакъв период работници, на които няма да плащат те, а държавата. Ясно е, че не всяка фирма ще има достъп до такава програма...