Мюсюлманите в България не подкрепят насилието!

Главният мюфтия: Осъдили сме действията на ИД, за които четем
Обновена: 4 ное 2014 10:35 | 4 ное 2014 10:34, Веселина Йорданова
43
Мюсюлманите в България не подкрепят насилието!
Мустафа Хаджи. Снимка: архив, БулФото

Главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че мюфтийството в България няма механизъм да контролира молитвените домове.

„Осъдили сме отдавна това, което четем за „Ислямска държава“, допълни главният мюфтия пред БНР по повод сигнала, подаден от Сдружението "Дружба-Родина" за клип в интернет, в който деца от ромския квартал на Пазарджик имитират действия на групировката.

По думите му джамията в Пазарджик, показана в клипа, се намира в частен имот и няма как ставащото в нея да се контролира, защото не е под юрисдикцията на Главното мюфтийство.

Мустафа Хаджи посочи, че мюфтийството е за запазване на спокойствието и мира в България.

„Казваме на мюсюлманите да стоят настрана и ако има индикации за навлизане на чужди сили, които да призовават към насилие, веднага да съобщават на съответните институции в България“, допълни той.

На въпрос как приема информацията за българи в Ислямска държава, главният мюфтия каза, че не знае дали има и евентуално – кои са и как са стигнали дотам.

Мустафа Хаджи каза, че не може да коментира радикалните елементи в световен мащаб. По думите му в повечето случаи по света това са действия, свързани с политиката, а религията стои настрана от политиката. В джамиите нямаме никакво отношение към политическите въпроси, които текат в България и в световен мащаб, допълни той.

Мюсюлманите в България като цяло не подкрепят насилието в Близкия изток, посочи още главният мюфтия.

Той уточни, че затвореният пансион в Кърджали не е под егидата на Главното мюфтийство.

Пансионът, в който малолетни и непълнолетни деца живеели безплатно и учели ислям, беше затворен от Окръжната прокуратура.

От нас са искали духовно лице, за да ги обучава на Коран. Ние сме изпратили такъв човек. Но ако е затворен, няма как да продължим, заяви главният мюфтия.

По думите му мюфтийството има пансиони към средните мюсюлмански духовни училища в Русе, в Момчилград, в Шумен. Няма обаче курсове за непълнолетни, на които да се преподава Коран.

„Когато се поискат от нас духовни лица, които да преподават, изцяло програмата е наша и се контролира какво се преподава. Но ако не са поискали от нас, ние не знаем какво се преподава. В мюфтийството имаме хора, които се занимават с образованието, те подписват споразуменията, те определят преподавателите“, обясни Мустафа Хаджи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво ги бе.наритал Бой Тошо *** *** но нрябваше да стане плез 1975 когато СССР беше сила и стоеше зад нас. Сега нямаше да има тази гнус и отврат исляма! Няма по-долна и отвратителна рилигия, агресивна и опитваща се с насилие и страх да властва. Така промиват мозъците им, че да колиш неверник е норвално. Този *** на снимката трабва да му се забие кол в *** а всички дето се правят на муджахадини в трудови лагери до превъзпитание. Един да не остане! Никаква милост за колячите!!
30
0
 
5
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
ГОСПОДИН ХАДЖИ! ЕДНА ОТ ВАШИТЕ ПРИВЪРЖЕНИЧКИ ОТ ГР. ПАЗАРДЖИК В ИЗБЛИК НА "ДОБРИ ЧУВСТВА" БЕШЕ КАЗАЛА-" КЛАЛИ СМЕ ВИ И ПАК ЩЕ ВИ КОЛИМ".И ТОВА ГО КАЗВА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА. НА КОГО ОТ ВСИЧКИ ВАС ДА ВЯРВАМ?!!!!!!НА ВАС ЛИ , НА НЕЯ ЛИ , НА ДРУГИТЕ ЛИ.?!
29
0
 
7
 
! Отговори
кали преди 9 години
Мюсюлманите нямат място в България !!! Те са джихадисти убийци !!!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди да приемат исляма персите са били една от най развитите държави.
27
1
 
15
 
! Отговори
езичник преди 9 години
при всяка война има жертви и от двете страни. при всяка война населенията и от двете страни страдат еднакво. нека ислямаджиите го имат предвид понеже каквото повикат такова ще се обади.
26
13
 
7
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Аллах да е доволен.Всевишния да дава здраве и живот на Главният мюфтия Мустафа Хаджи.
25
4
 
18
 
! Отговори
Йордан преди 9 години
"Мюсюлманите в България не подкрепят насилието" - Верно?
24
7
 
36
 
! Отговори
PTR преди 9 години
Както бях написал коментар относно друга подобна статия ,така ще напиша и тук:''Ислямизацията на България върви по план...Ходжите са все по-нагли а православните свещеници мълчат като мишки.''А на тоя ми стига само да му видя лукавия поглед и ми става ясно ,че България е на последно място в неговото съзнание(ако въобще България съществува за него).
23
8
 
28
 
! Отговори
мунчо от село преди 9 години
Ни чул,ни видял.Нима не е знаел за "частното" мюфтийство,където се проповядва радикален ислям? Тия ни подготвят една фиеста и да не се наложи руснаците пак да ни освобождават.
22
10
 
30
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
До Анонимен В Германия ако турскоговорящ задължи германец да си пазари хляб и да говори на турски ,какво ще се случи с бакалина???
21
4
 
23
 
! Отговори
ham hum преди 9 години
Затва онзи от ДПС радикалния елемент беше в съда на делото срещу ислямистите от ПЗ да им дава кураж
20
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бай ИванNARODA IM SI OBICA TURSKI EZIK,A BALGARSKI NE SE GOVORI DORI V OBEDINENITE NAZII.V BRUKSEL NEGRAMOTNITE ZAPADNIAZI NE RAZBIRAT I NE GOVORIAT BALGARSKI EZIK.
19
21
 
6
 
! Отговори
Политолог преди 9 години
Преди всичко - сериозният анализ.Исляма възниква през 7-ми век като отговор на налагането на християнството и простотиите на войнствените християни. Затова и исляма е войнствен, а Корана изобилства от цитати от Библията, в които християнството се укорява.Ислямът не може да не бъде войнствен заради тази причина. А християните по принцип са си войнствени, така че няма на кого да се сърдят.
18
12
 
29
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Тоя е лукав и мазен като пиперена бъчва.В България се построиха джамии и там,където няма нужда от тях.Това се дължи на продажните ни политици и мюфтийството,което е финансирано от вън.Ако отидете в смесени региони,където общинарите са мюсюлмани,задължително трябва да говорите на турски за да ви обслужат в общината или в бакалията.
17
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коранът, свещената книга на мюсюлманите, беше забранена в Русия, съобщи "Гардиън". Съдебно решение в руския град Новоросийск постанови, че книгата не трябва да се превежда и разпространява в страната. Последният превод на Корана на руски от 2002 г. е дело на азерския теолог Елмир Кюлиев. Книгата беше обявена за нелегална, проповядваща екстремизъм, обявяване на мюсюлманите за по-висши от немюсюлманите, негативна оценка на хора, които не изповядват тази религия, позитивна оценка за враждебни действия от страна на мюсюлмани към хора, изповядващи друга религия, както и подстрекаване към насилие.
16
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На този само като му видя наглата мутра и ми става ясно колко голям лицемер, наглец и хитрец е. Ако си мисли, че някой му вярва нещо се е объркал.
15
9
 
19
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Изчадие адово, ще дойде ден, в който ще съдят и теб...
14
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Та така. положението отива към тотална война и това не е видно само за глупаците толерастици. Ако исляма се остави да беснее ще ни върне в средновековието, че и по лошо ще стане. Цивилизацията мисли за полети до Марс, за откриване на планети годни за живот около други звезди, медицината и науката са на път да направят човека безсмъртен а в арабистан още режат глави в името на нещо което не съществува и трепят всеки невярващ в приказки от 1001 нощ.
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочетете малко повече и ще се уверите, че битката християнство - мюсюлманство се води от възникването на исляма. Всъщност исляма воюва срещу всички и мирясва само когато християнството взема връх и окупира изтока. Въпреки това ислямска Турция не мирясва до ден днешен. Всъщност кръстоносните походи са в отговор на ислямската агресия. Не забравяйте, че по онова време татаро-монголите мохамедани са стигали до Варшава. Арабите са почти до Париж и Константинопол. Сицилия е в ръцете на арабите. И т.н
12
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В корана има 70 текста които призовават към насилие,направете си извода сами.