Мюсюлманите в България не подкрепят насилието!

Главният мюфтия: Осъдили сме действията на ИД, за които четем
Обновена: 4 ное 2014 10:35 | 4 ное 2014 10:34, Веселина Йорданова
43
Мюсюлманите в България не подкрепят насилието!
Мустафа Хаджи. Снимка: архив, БулФото

Главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че мюфтийството в България няма механизъм да контролира молитвените домове.

„Осъдили сме отдавна това, което четем за „Ислямска държава“, допълни главният мюфтия пред БНР по повод сигнала, подаден от Сдружението "Дружба-Родина" за клип в интернет, в който деца от ромския квартал на Пазарджик имитират действия на групировката.

По думите му джамията в Пазарджик, показана в клипа, се намира в частен имот и няма как ставащото в нея да се контролира, защото не е под юрисдикцията на Главното мюфтийство.

Мустафа Хаджи посочи, че мюфтийството е за запазване на спокойствието и мира в България.

„Казваме на мюсюлманите да стоят настрана и ако има индикации за навлизане на чужди сили, които да призовават към насилие, веднага да съобщават на съответните институции в България“, допълни той.

На въпрос как приема информацията за българи в Ислямска държава, главният мюфтия каза, че не знае дали има и евентуално – кои са и как са стигнали дотам.

Мустафа Хаджи каза, че не може да коментира радикалните елементи в световен мащаб. По думите му в повечето случаи по света това са действия, свързани с политиката, а религията стои настрана от политиката. В джамиите нямаме никакво отношение към политическите въпроси, които текат в България и в световен мащаб, допълни той.

Мюсюлманите в България като цяло не подкрепят насилието в Близкия изток, посочи още главният мюфтия.

Той уточни, че затвореният пансион в Кърджали не е под егидата на Главното мюфтийство.

Пансионът, в който малолетни и непълнолетни деца живеели безплатно и учели ислям, беше затворен от Окръжната прокуратура.

От нас са искали духовно лице, за да ги обучава на Коран. Ние сме изпратили такъв човек. Но ако е затворен, няма как да продължим, заяви главният мюфтия.

По думите му мюфтийството има пансиони към средните мюсюлмански духовни училища в Русе, в Момчилград, в Шумен. Няма обаче курсове за непълнолетни, на които да се преподава Коран.

„Когато се поискат от нас духовни лица, които да преподават, изцяло програмата е наша и се контролира какво се преподава. Но ако не са поискали от нас, ние не знаем какво се преподава. В мюфтийството имаме хора, които се занимават с образованието, те подписват споразуменията, те определят преподавателите“, обясни Мустафа Хаджи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наскоро четох книга за нахлуването на арабите в Испания. Крал на вандалите в Испания тогава е бил някой си Виница. Стори ми се много по нашенски и се задълбочих. После прочетох още и се оказва, че вандалите най вероятно са били родствено близки народи и единоезични. Прочетох, че Тервел е искал да им праща войска по море с помощта на Византия. Там е имало политическа криза и са рухнали от собствената си глупост. Така е станало и на балканите 700 г по късно. Сега пак е така ...
10
8
 
24
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Тоя се прави на доста наивен и много добре прикрива процесите на Турцизация на исляма в България. Защото исляма не бил политика за тоя, но за Турция е, и с охота прокарва турския интерес! Та се чудя наивен ли е, или къв?
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сура 47,4-6"И когато срещнете неверниците, удряйте по шията, додето ги надвиете, и здраво ги вържете! А после или милост, или откуп, когато войната приключи. Така е! А ако Аллах пожелае, би им отмъстил, но иска Той да изпита едни от вас чрез други. А на онези, които бъдат убити по пътя на Аллах, Той не ще провали делата им.Той ще ги напъти и ще подобри положението им.И ще ги въведе в Рая, за който ги е известил."
8
5
 
17
 
! Отговори
38620 преди 9 години
Ми като е незаконна тази джамия, да я съборят. Още повече ако там проповядват насилие, и то на деца.
7
5
 
5
 
! Отговори
ivan преди 9 години
Kolko myusulmani kolko hristiyani izbiha za poslednite 15 godini, i kolko hristiyani kolko myusulmani izbiha za sastoto vreme...Koy e nasilnika v tozi slucay...Ako nqkoy 4ujdenec s voyska doyde i ti ubie polovinata roda zaradi samneniq v nesto, ti ste stois i ste gledas li, ili ste prevartis totalno, kato vidis ce nqma spravedlivost...
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименОбърни внимание на текста, "а престанат ли". Много хубаво познаваш Корана, но вадиш неща от контекста. Става въпрос за тези, които са започнали война срещу мюсюлманите или са започнали даги угнетяват.
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сура 8,39"И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли Аллах е зрящ за техните дела."
4
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой ти каза, че тази страна не е на мюсюлманите? Прабългарите са били тангристи, а не християни. Мюсюлманите не са тук от вчера, ти да нямаш нотариален акт за Стара планина от баща ти? Има еиднс нотарилни актове за планини ама и той не е баш българин.
3
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Musyulmanite se borqt za ocelqvane ne samo v tazi strana, no i v sobvstvenite si strani , koito sa porobeni zaradi " demokratizatorite"Primeri mnogo.
2
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера кой какво очаква от мюфтийството? Просто една религиозна организация. Е сега да държим Главни мюфтия отговорен за това, че някой мюсюлманин го избива на агресия и насилие. Но съм сигурен, че тук ще се плюе, просто защото мюсюлманите биват необичани, не се обича религията им, минаретата им, *** им, културата им. А по-добре е да си дадем сметка, че мюсюлманите са трудолюбиви и честни и се борят с всички останали за оцеляване в тази страна.
1
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нужда да подкрепят насилието, те го създават, обучават и го пускат да си ходи и да се плоди...