Москов обеща излизане от сенките в здравеопазването

От догодина ще имаме електронно досие и здравна карта, сигурен е той
Обновена: 10 ное 2014 09:52 | 10 ное 2014 09:51, Веселина Йорданова
33
Москов обеща излизане от сенките в здравеопазването
Петър Москов. Снимка: архив, БТА

Здравният министър Петър Москов заяви, че не е имал амбиция за поста. Заради конструкцията в кабинета на видими места трябваше да има позиционирани хора, които да дават ясен ангажимент на партиите си, че стоят зад правителството, обясни той пред Нова телевизия.

Според Москов сега е нужно мнозинство за тясна програма. По думите му много качествени хора са си тръгнали с обида от министерството, не защото не са имали добри идеи, а защото зад тях не е стояло мнозинство, което да ги реализира.

Още по темата
Москов, който репликира остро лидера на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна при дебатите за кабинета, заяви, че темата не е ДПС, а моделът, чийто основен политически носител през годините е било движението  – „моделът на срастване на властите“.

Министърът посочи и че не става дума за личността на Делян Пеевски, към когото персонално се обърна с репликата, че сенките раждат чудовища, защото утре на негово място може да бъде друг.

„Сигурен съм в това, че поддържането на модел, в който един етнос бива държан във феодално подчинение, а върхушката му получава възможността да краде на високи нива, е лошо. Българските граждани, независимо от тяхното вероизповедание и етнос, трябва да бъдат обединени на политически принцип“, коментира Москов.

"Ако не се променят правилата, винаги ще има някой, въпросът е борбата с модела”, категоричен бе той.

Като министър Москов обеща да направи нужното в 2015 година всички да имаме електронно досие, електронна здравна карта и електронна рецепта.

„Медицината ще трябва постепенно, но убедително да се върне в болниците, за сметка на търговията. Здравеопазването не е търговия. Медицината е високоспециализирано занимание, което се нуждае от високо заплащане”, заяви той.

Министърът подчерта, че трябва "здраво да се стъпи на педалите" и да се усвоят максимално много европари.

Москов обясни, че ще бъде въведена и комисия за текущ контрол на изразходването на бюджетни средства.

„Още по времето на мандата ми като общински съветник в София бяхме направили такава комисия, предвиждаме да я направим и в парламента. Ще разчитаме на правилата и на публичността. Трябва ми месец, но обещавам, че от януари ще качим в интернет всяко едно решение. Това е начинът да излезем от сенките”, допълни Москов.

Министърът каза, че към момента повишаването на здравната вноска не е сред приоритетите.

Той обясни, че има думата за екипа си, но не коментира имена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 31Е, шо за въпрос!? Това си е частна практика, за това си и плащат данъците. Та ти нали не мислиш, че докторите по цял ден клечат в кабинентите си, и те са хора, и те се хранят, почиват, имат семейства
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ,но работата в частните кабинети по какъв договор стова?
24
1
 
0
 
! Отговори
ново уточнение преди 9 години
До АнонименЕдин момент! За сведение, договорите могат да са един в болничната и един в извънболничната специализирана помощ. Работейки в болницата например, всичко става по график, включително и дежурствата. Отивайки в специализираната извънболнична (самостоятелно лечебно заведение или "център"), специалистът обикновено дава по час-два всеки ден, през ден или, когато има възможност, отново по график. С една дума не е 20 ч. работен ден, а и подлежи на контрол от Инспекцията по труда.работен ден
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 27 Шофьор на товарен автомобил има право да кормува 9 часа с почивка 45минути.Да работиш на втори трудов договор има ограничение в часовете.Но да лекуваш хора и да "работиш" на няколко места и то 20часа,познай как става.
22
1
 
0
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Не ни замазвайте очите с тея електронни досиета бе, направете така, че здравните вноски да влизат по лични сметки, до които никой да няма достъп. От тези сметки всеки да си плаща лечение когато се налага, а не да внасяме пари, които потъват незнайно къде, като идем в болницата ни искат още пари, на всичко отгоре и за вдигане на вноските се беше заговорило. Стига сте ни крали
21
3
 
1
 
! Отговори
уточнявам преди 9 години
До liliВсеки лекар МОЖЕ да има до 2 договора с лечебни заведения, сключили договор с РЗОК. Не пиши без да знаеш! А, ако работи на частно, теб извинявай, не те засяга. Едното няма нищо общо с другото. И най-важното, дано не останем някой ден без лекарите, че не знам ...
20
1
 
0
 
! Отговори
уточнявам преди 9 години
До daСамо за сведение, имаш предвид лечебни заведения, предполагам, а не здравни. Има разлика и би следвало да я знаеш, след като пишеш ...
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов,, аз, а оказва се и милиони българи не желаем да плащаме за да се лекуват ***... Започвай реформата без да ни караш да плащаме за да се лекува някой друг АМИН ИМАШ ПАРИ ЖИВЕЕШ ,, НЯМАШ ПАРИ УМИРАШ ,, СЪЩОТО Е И В БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС
18
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
готин си и си сладък , комунистите откачат като те видят обичам те
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До liliDnes doktorite rabotiat chastno v kabinetite na kasata. Moiata snaha vinagi plashta pari v broi na doktora za da napishe v zdravnata i knijka che e napravila vsichki izsledvania razbira se bez da gi e pravila. Pacientite ikonomisvat vreme zashtoto sistemata e strashno primitivna a doktora laje darjavata i pribira pari v djoba si. Parite se vzemat savsem spokoino pred kolegi i medecinski sestri.Krajbata se schita za zakonna.
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей страшна работа, още не се появи нещо в сайта и троловете гракнаха в хор. Който и да предложат ще е същото. Изчакайте няколко месеца и тогава крякайте.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pravilno. Bez zdravna elektronna magnitna karta doktora da niama pravo da priema pacient. Krai na ciganskite nomera i plashtane na raka v polikliniki i bolnici. Bez zdravna osigurovka se otiva pri doktor samo v chasten kabinet, a ne v kabinet na kasata.Nauchete se na red !
14
6
 
0
 
! Отговори
edelaiska преди 9 години
toja e upoen ot upokite sa nischo ne stava podkupval e kolegite lekari ot okrajna bolniza i t.n. kakvo sche opravisch be drugaru kade besche tolkova godini
13
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ"БОЛНИЯ БЪЛГАРСКИ ЧОВЕЧЕЦ НОСИ НА ГЪРБА СИ КРАДЛИВАТА ДОКТОРСКА КОЛЕГИЯ
12
2
 
12
 
! Отговори
lili преди 9 години
Москов, НАПРАВИ ЗДРАВНАТА КАРТА НА РЕПУБЛИКАТА И ВЪВЕДИ ПРАВИЛОТО ЕДИН ДОКТОР-ЕДНА БОЛНИЦА! СЕГА "РАБОТЯТ с подписът си" НА 2-3 МЕСТА И ВЗИМАТ ОТПУСКА ДА БАЧКАТ В ЧАСТНИТЕ СИ КАБИТЕТИ И ЛАБОРАТОРИИ /ВКЛЮЧИТЕЛНО-ИНВАЗИВНИ/Това решава кадровия проблем и до-голяма степен източването на касата!
11
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** и злобен седесар.
10
21
 
12
 
! Отговори
Тачо преди 9 години
Абсолютно недоразумение Визуално прилича на неандерталец *** като *** Едва чакаше да го назначат Случайно го назначиха тоя *** Не искал власт а защо се съгласи бе *** защо не се отказа от Министерското кресло и ти и оня олигрофен Лукарски ли беше Бог да ни е на помощ
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПРЕТЕ КРАЖБИТЕ
8
1
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Сега и ще те баннат, защото те нямат майки, за да се забавляват с тях. Просто са едни назначени копилдаци, треперещи за жълтите си стотинки. Мракобесен сайт, с провокатори и тодорживковска цензура.
7
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От заучените им фрази може да се впечатли само някой, който е изпаднал в пълна амнезия. Времето ще покаже колко голям некадърник е този самозванец. И нека Бог да е на помощ на всички нас - здрави и болни!