Москов твърд: Търговията ще отстъпи пред медицината!

Танева търси пари за фермерите, Рашидов иска 1% от БВП за култура
17
Москов твърд: Търговията ще отстъпи пред медицината!
Мирослав Ненков и Петър Москов. Снимка: БТА

Здравният министър Петър Москов пое ангажимент търговията в болниците да отстъпи място на медицината. Той се ангажира и със спешно завършване на електронното здравеопазване и реални промени в спешната помощ.

Наследявате най-тежкото министерство, каза служебният здравен министър Мирослав Ненков при предаването на поста.

Не виждам никакъв проблем държавните болници, които са под давление на МЗ, да престанат да бъдат търговски дружества, подчера още Москов, според когото няма особена причина държавните болници да бъдат част от Търговския закон.

В отговор на въпрос, свързан с демонополизацията на НЗОК, Москов посочи, че моделът, зад който застава управленското мнозинство, не е заместващ, а допълващ - една здравна каса като стълб с базов пакет от медицински услуги и надграждане от доброволни фондове.

Москов посочи, че с тази идея ще бъдат готови до края на тази година, и допълни, че не се предвижда да се въведе доплащане от пациентите, предаде БТА.

Предвижда се пълен набор реформи, които биха се отразили добре на пациентите, каза още той. По думите му не се предвижда увеличаване на процента на здравната вноска.

По отношение на спешната помощ министърът посочи, че трябва да се увеличат възнагражденията на работещите в тази област, като според него това трябва да бъде в рамките на 25-30 на сто в предстоящата една година.

Новият министър на земеделието и храните Десислава Танева се обяви за актуализация на бюджета и осигуряване на средства за животновъдите. На церемонията по предаването на поста днес Танева заяви, че когато като опозиция са алармирали кабинета "Орешарски", че парите за сектора не стигат, никой не е чул.

За следващата 2015 година приоритет в работата на Танева, която в предишния парламент оглавяваше Комисията по земеделие и гори, ще бъде изпълнението на Програмата за развитие на селските райони. Тя каза още, че разчупването на стереотипа и оглавяването на мегаминистерство като МЗХ за първи път от жена не означава, че тя очаква снизходителност, а точно обратното.

Служебният министър Васил Грудев отбеляза, че оставя министерството в добри и професионални ръце и поетият курс към европейско земеделие, съобразено с Общата селскостопанска политика, ще продължи с още по-бързи темпове.

Министърът на културата Вежди Рашидов ще се бори за 1% от БВП за култура. Ще отстояваме това, което предложи служебният министър Мартин Иванов, каза днес Рашидов при приемането на поста от своя колега в Министерството на културата.

Въпреки дефицита от 15 млн. лв. в бюджета на МК няма да допусна артистите да останат без заплати за Коледа, обеща Рашидов, който заема същия пост и във втория кабинет на Борисов.

Той отбеляза, че проблемите са много - освен намаления бюджет има опасност да пропаднат евросредствата за Ларгото, предстои доста работа по "Българския Лувър", който година и половина беше "арестуван" въпреки наличието на европари по думите на министъра.

Министърът заяви, че приема връчените му от неговия предшественик знаци само като човек, който трябва да намери решение на проблемите, които те символизират. Заедно с копието на Манасиевата хроника, което министрите на културата си предават при смяна, Рашидов получи от Иванов филма "Мъжки времена" в ръждясала кутия - знак за окаяното състояние на хранилищата на Българската национална филмотека.

Служебният министър връчи на колегата си и стикер на кампанията "Аз чета" - инициатива на предишния екип, с пожелание да бъде продължена от новото ръководство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Д-р Москов, кога ще има една хубава ЛУСТРАЦИЯ и у нас, както в Украйна?
16
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Москов е пич.
15
0
 
15
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Веждичката ще трябва още 5 "Лувър"-а да издигне, докато навакса милионите изгорели от КТБ.За това му трябва 1% от БВП.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 1Колко плащаш?Ако плащаш колкото в Германия-имаш право да ползваш същото качество.
13
1
 
24
 
! Отговори
Teodor преди 9 години
Пияндурникът Рашидов от първия ден започва с популистките обещания - 1% от БВП за култура?! Много хубаво звучи на думи, ама и малките деца знаят, че е неосъществимо и никой няма да му ги даде.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рашидов и култура - оксиморон!!!
11
10
 
8
 
! Отговори
ТОШО преди 9 години
КЪМ ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО : ДОБРЕ ДОШЛИ ВЪВ ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО , КОЕТО СИ ЛИЧИ ПО ВСИЧКИ "НОВИ ИНИЦИАТИВИ " ,КОИТО ПРЕДЛАГАТЕ НА НАРОДА ! ТОВА Е ПОХВАЛНО ,НО КАТО ВИ ГЛЕДАМ ОТ КОЯ ЛИКВИДАТОРСКА / НЕ РЕФОРМАТОРСКА / ПАРТИЯ / НА КОСТОВ / ПРОИЗХОЖДАТЕ ,ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ ,ЧЕ ЩЕ СЕ ВЪРНЕТЕ КЪМ ДОБРОТО СТАРО ВРЕМЕ ОТ ПРЕДИ 1989 Г. ! ДАНО !
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2 Новото правителство увеличава цената на държавната издръжка с нови министерства за сметка на твоите измислени реформи.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 8 Именно че НЗОК не плаща на болниците за прегледи и лечение на неосигурените се трупат дългове. Но дълговете ги покрива държавата и как ? ББ го измисли - източваш Здравната Каса и хоп : дълговете покрити !
8
0
 
19
 
! Отговори
допълнение преди 9 години
Здравната каса не плаща на държавните болници прегледите на неосигурените.Частните нямат такъв проблем,защото те не преглеждат неосигурени.При тях си плащаш прегледа.
7
12
 
12
 
! Отговори
жорката преди 9 години
Щедра е кошницата с обещания. Нека почакаме малко и видим с какви плодове ще ни зарадват тези новоизлюпени министърчета. Едва тогава може да им се каже браво. Днес е ден за инфантилна еуфория и дебилен наивитет за *** ***. Нека им е простено.
6
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политиците трябва да си набият в тъпите глави,че частните болници източват здравната каса.В частните болници няма спешна помощ.Не дай си боже, ти стане нещо събота или неделя,или след 5 часа ще мреш.Отиваш в частната болница и ти искат 30 лв,въпреки че си здравно осигурен.Ако кажеш няма да платя,аз съм осигурен те връщат.Но държавната болница приема всеки,осигурени,не осигурени и не пита дали плащаш вноски или не.
5
11
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Ако си плаща месечна вноска за този магазин/бензиностанция/офис на търговец нека му е безплатно. Но да я плаща и когато не ходи при тях. Защото сега аз си плащам здравните и без да ходя на лекар.
4
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питат къде отидоха 1.5 милиарда от НЗОК при предишното правителство на ББ - ами с тях покриха дълговете на болниците ! Кой ще лекува *** безплатно: трупат се дългове.
3
11
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Никой не внася и плаща осигуровки за бензиностанции и магазини. Пък и държавата не им плаща разходите и наемите на търговските обекти както покрива дълговете на болниците !!! Даже държавата плаща и кредитите на частните болници ! Нали са уж търговски дружества болниците - данъци плащат ли ? Пък и в бензиностанцията не ти искат куп пари на ръка отделно, за да ти сипят бензин или да ти продадат нещо от някой магазин !
2
25
 
26
 
! Отговори
Браво! преди 9 години
Предишното правителство - увеличаване цената на социални помощи за безработните престъпници и ***. Новото правителство - започва с реформи и увеличаване на заплащането за хората в здравеопазването! Какво по-добро? Правете си сметка какво искате - млади хора, про-европейски настроени, с модерно мислене, или старите соц-ориенталски мутри, които ни докараха до африканските стандарти? УСПЕХ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО!!! ДА ВДИГНЕМ БЪЛГАРИЯ !!! ВРЕМЕ Е ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ КОМА
1
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напълно подкрепям новия министър!Но трябва и обратното да стане - лекар като влезе в магазин/бензиностанция/офис на търговец - да му е всичко безплатно!