Катаджиите вече ще са с бадж! Ще ни спират рядко, но с камери

При превишена скорост няма да спират, после ще викат в полицията
Обновена: 25 ное 2014 16:20 | 25 ное 2014 13:00,
115
Катаджиите вече ще са с бадж! Ще ни спират рядко, но с камери
Снимка: БТА

Пътните полицаи вече ще имат бадж със снимка, на който ще пише името им и идентификационния им номер. Това е една от мерките, които МВР въвежда срещу злоупотребите на катаджиите на пътя. Новите правила бяха официално обявени от вътрешния министър Веселин Вучков.

Още по темата
Контролът на пътя вече ще се осъществява само от служители на „Пътна полиция“.  Работещите в „Охранителна полиция“ няма да имат вече такива права. Вътрешният министър съобщи, че униформите на пътните полицаи са с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция”.

„Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”“, обясни министърът.

Той разясни и че основна цел на новите мерки е да се ограничи до минимум прекият контакт между пътните полицаи и шофьорите. „Ако такъв контакт се наложи, той ще бъде в условията на контрол от техническо средство – видео и аудио запис“, каза Вучков.

Спирането на шофьорите ще става само на предварително определени места. Водачите ще бъдат информирани за тях чрез табели и чрез сайтовете на областните дирекции на МВР. На тях ще се намират не по-малко от два полицейски екипа, оборудвани с камери.

Министърът обясни, че пътните полицаи няма да спират за превишена скорост. Контролът върху бързото каране ще се осъществява само от стационарни и мобилни камери. Те ще издават електронен фиш, а шофьорите нарушители ще бъдат викани  в районното полицейско управление по местоживеене. Вучков съобщи, че на територията на страната има 25 стационарни камери и 148 мобилни камери.

Контролът по спазване на други правила за движение по пътищата като шофиране с предпазни колани, използване на специални седалки за деца, ще се осъществява при прилагане на т.нар. широкообхватен контрол.

До приемането на новите правила се стигна, след като миналата седмица в интернет се появи скандален запис на полицай, който иска подкуп. Заради това премиерът Бойко Борисов поиска КАТ да прави проверките само пред камера.

Вътрешният министър обясни, че преди обяд е подписал няколко заповеди, промени, инструкции, правила и мерки. „На тяхна основа създаваме нова организация за осъществяване на контрол на пътното движение. Мерките са съобразени с Конституцията и нормативните актове“, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
dandybandy преди 9 години
Съгласен съм КАТ с камери супер, и моята камера в колата трябва да важи.Във Русия това е наложено от години и всеки може да докаже какво се е случило с него или случаен участник в движението.Ако това го прокара бат Б. ще гласувам за него. Не може всеки да се мисли за регулировчик и инструктор на движението.
84
1
 
5
 
! Отговори
ХП преди 9 години
Всичко пак е за едни пари. Сега ще наредят пак техните фирми да монтират камери, техните фирми да ги доставят, техните фирми да ги обслужват ще сключат договори за 10 години абонаментна поддръжка и пей сърце. Всяка реформа слага пари в джоба на управляващите. Има ли още хора дето не са го разбрали това. В българия нещата ще се оправят само с революция богатите и олигарсите на линч национализиране на банковите им сметки и имущество и тогава ще се оправим. Нали знаете сит на гладен не вярва!
83
1
 
2
 
! Отговори
alkap преди 9 години
то проблем че премиера е от тия ора
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MNOGO E LESNO DA VZEMESH,TRUDNO E DA GO DOKAGESH.PROVERI EDIN POPLIZAI I SEMEISTVOTO MU S DOHODI I RAZHODI.RAZLIKATA E OGROMNA.......
81
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 9 години
кой как гарантира, че тия камери на КАТ са прзецизно настроени???? пусни ме до камерата/компа и ще те покажа как даже и с 20км/ч да караш, камерата ще ти направи снимка, че караш със 120/км/ч! :-) хитоумни борисборис овчета :-)
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изглежда добра реформа
79
2
 
1
 
! Отговори
bg izmet преди 9 години
dolna vashliva i kradliva sas parlament sbirshtina ot izmamnici i mastii.kakvi da badat bg policaite kakvo ochakvate
78
0
 
7
 
! Отговори
did преди 9 години
Май всички тук не обичат полицаите. Ами направете им гадно нещо - ако всичко ви е редовно и не правите никакви нарушения - нищо не могат да направят,като ви спрат.Толкова е просто...
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То хубаво ама колко ще е хубаво.Първо се казва,че ще се прави нещо по моментното хрумване и устната заповед на Борисов,но кога ще се"облече в законов или подзаконов акт на парламент или правителство.Иначе трябва да се гледа как ще става сутрин Борисов.Което важи за всички сфери на общ.иконом.живот.И второ къде тук е гаранцията за обективност и безпристрастност на контрола и санкцията.Разбира се в субективния фактор-служители на КАТ поставящи камерите,правещи и разчитащи записите и определящи на кого да се праща и на кого не(началници,колеги,близки и познати) "електронен" фиш.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За последните 15г поне 15 пъти разправяха че няма да ни спират и да ни дебнат и нищо!и сега не вярвам да си спрат яслата,нали по веригата всички си лапнат...
75
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Сигурно пак ще намерят начини да ни цакат. Какъв ли е тоя "широкообхватен контрол"?
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това лято бях в Гърция и пропътувахме сигурно 2000 км. Е, никъде не видях полицай или полицейска кола.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мобилните камери в колите на КАТ могат да се манипулират от полицаите и да показват неверни данни.Тогава и най-дисциплинарните водачи би могло да бъдат нарочени и санкционирани без да успеят по никакъв начин да се защитят!
72
0
 
2
 
! Отговори
durst преди 9 години
:))))) "ще бъдат викани в районното полицейско управление по местоживеене"?!2794 naprimer narushiteli ot (samo ot sabota i nedelya) chakat na opashka v RPU shefa im da si izpie kafeto ponedelnik sutrinta i da gi priema za razgovori, obyasnenia, rushveti i oprostyavane na pregresheniata im ?! :)))))))da ne e rushveta za redovia katadjia, ami da e za shefa mu?! :)))))vmesto do 30 dena vseki greshnik da si plati globata po bankov pat bez komisioni napravo v smetkata za globi na kat?! zak - zak.
71
2
 
4
 
! Отговори
Бай Ганчо преди 9 години
Нещата ще се оправят когато се въведе системата "Бонус-Малус", Ако имаш нарушения Гражданската отговорност по две ако нямаш на половина. Но явно на някой не ги устроиват Европейските правила.
70
0
 
15
 
! Отговори
ROSEN преди 9 години
И МИТНИЦИТЕ И НАП ДА ПPАВЯТ ПPОВЕPКИ САМO С КАМЕPИ ЩОТО ТАМ PУШВЕТА КОЙТО ИСКАТ Е 20 ПО 200 НАЙ-МАЛКО.
69
2
 
0
 
! Отговори
до преди 9 години
министъра изобщо не е в час...докогаааа подкрепа за 84
68
3
 
5
 
! Отговори
ее преди 9 години
дасе премахне това чудо на техниката КАТ Никаде не чух уволнение глоба за подкуп така че дане може даси плати глобата и следва уволнение и затвор ,а след това които иска нека го наеме на работа..е даа може както в сащ на сондите само европа е бита карта тия се молят за пари така несе прави икономика ....б о к лллу ции
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо не разбирам, ловят служител на Пътна полиция в корупция и на другия ден само Пътните полицаи ще съставят актове, нещо не се връзва. Друго, в провинцията, там където живея аз, за цяла община отговаря един екип на КАТ и тоя екип в 80 процента е зает в обработка на ПТП-та.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за да не се налага да пътувате по 600 км, че да платите фиша - адресни регистрации. Местоживеене не означава постоянен адрес.