Купувайте риба само от магазините, съветват експерти

Рибата да е с чиста повърхност и без наранявания
21
Купувайте риба само от магазините, съветват експерти
Снимка: Булфото, архив

Към потребителите експертите от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ отправят съвет да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни.

Те препоръчват още при закупуване на риба да се прави външен оглед, който да покаже, че рибата е с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост. Люспите трябва да са гладки и блестящи, слузта - бистра, без неприятна миризма, очите - изпъкнали с блестяща корнея, а хрилете - без неспецифична миризма и с яркочервен цвят.

С наближаващия празник Никулден и засиленото предлагане на риба на пазара двата контролни органа - БАБХ и ИАРА, са обединили усилия в проверките на обектите, предлагащи риба и рибни продукти, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Целта им е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход с цел предпазване здравето на потребителите.

Заедно с експерти на МЗХ, Агенцията по храните и Агенцията по рибарство и аквакултури и представители на медиите наблюдаваха днес проверките на три обекта в София. В специализираните магазини не бяха констатирани нарушения.

Това, което контролните органи стриктно наблюдават, е наличие на документи за произход на рибата; спазване на изискванията за съхранение; етикетиране; срок на годност, както и хигиенно състояние на обектите за търговия, в които се предлага рибата и наличие на записи по системите за самоконтрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: никулденрибапроверки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Ее,oт къде идва повече риба в магазините ?? Разни черноглави или местни "бандити" ходят тарашат от тук и от там и на полвин цена я продават в магазините! Но правилно е заглавието м/у другото ,не стимулираме икономиката ,нека има и за магазинера.
15
1
 
4
 
! Отговори
Dr.Tasho Tikov преди 9 години
До neo5To osven da se najadesh i izseresh za drigo ne stavate
14
2
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
От тия обекти които продават саламите , пастетите , хляба с фасове , наденици бау-бау ли ? Добре :) и тая година няма да ям риба от рибарника си :( сорри приятели ....шараните са отровни , ще ядем от монопола !
13
2
 
6
 
! Отговори
Избора е ваш преди 9 години
Мъртва риба за живите или жива риба за мъртви души
12
3
 
7
 
! Отговори
тъпчо преди 9 години
Абе тия на *** ли ме правят,документ да имало за произход???? от вода ще да е..Аз документи не готвя. Да ходят да се ръгат ,рибата си е риба парите са си мои кое не е ясно?
11
6
 
7
 
! Отговори
акуд преди 9 години
докато ние Българите се правим на тарикати и купуваме по тънко от разни роми риба . дървен материал. въглища и ядем арабски дюнери не ни чака нищо добро за което сме си виновни ние самите
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ste iademe zhebi kat sarani
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шарана вече не става за ядене само тлъстина е
8
4
 
16
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
в бг държавните струкури работят не за хората, а само за лична изгода. ако взимаш 500 лв заплата и си докарваш от подкупи 1000 какво да на направиш?
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е НЯКОИ ЩЕ ЯДЪТ РИБКА АМА НИЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ ХАПНЕМЕ ЕДИН С КОТЕШКА ГЛАВА. ТОВА СА НИ ПРИГОТВИЛИ МУТРЕТАТА У ПАРЛАМАТА. ТОЙ СЕ ПРИГОТВЯ БЕЗ ДА ХАБИМЕ ТОК ОЛИО И ПОДПРАВКИ. КОНСУМИРА СЕ ЛЕКО ЗАТОПЛЕН В ПЕЧКА НА ДЪРВА И ВЪГЛИЩА.ЗАЩОТО ТОКА Е МНОГО ЕВТИН. АКО НА НЯКОИ ИМ Е МНОГО ТВЪРД МОЖЕ ДА ГО ПООМЕКОТЯТ КАТО ГО СЛОЖАТ ЗА 1 МИНУТА В СТУДЕНА ВОДА. ДОБЪР АПЕТИТ КОЛЕГИ ПЕНСИОНЕРЧЕТА..
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И никога не купувайте риба от индианци! ;)
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пазарът на Красно село за Никулден от години се продава извън магазините за риба. Направо от улицата. Просто е извън магазина и не в хладилник, а на изнесени щандове.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще ми предпазите здравето като отдавна , у нас няма контрол на храните.По магазините може да намерите имитации на какво ли не.
3
2
 
22
 
! Отговори
5454 преди 9 години
Най-хубавата риба е ЖИВАТА!
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Рибата да е с чиста повърхност и без наранявания". Спокойно, няма да правим секс с нея.
1
4
 
28
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
експертите винаги съветват в посока от която им плащат..