Биели медици заради липса на доверие и държавност

Нападенията били ежедневие и в "Пирогов"
53
Биели медици заради липса на доверие и държавност
Снимка: архив, БулФото

Проблемът с побоите над медици е обществен и е свързан с липсата на доверие, смята проф. Милан Миланов от „Пирогов”.

По думите му преди 5-6 години срещу медиците е започнала целенасочена атака във връзка с лекарските грешки и отношението от конкретен случай се прехвърля върху останалите.

Още по темата
"Тези, които я започнаха, търсейки врагове, не осъзнаваха какво ще се случи. Не осъзнаваха, че ще се изчистим от това след десетки години, защото нарушеното доверие води до тези събития”, каза проф. Миланов пред Нова телевизия.

Той заяви, че не иска да оправдава колегите си в случаите на лекарска грешка.

По думите му в огромна част от случаите проблем е „малко по-лошата квалификация“, лоши системни отношения вътре в здравеопазването и създадено тежко напрежение между гилдията и обществото. Лекарят допълни, че това не се оправя от един път и ще трябват усилия.

Според него не само роми бият лекарите, но и българи. Миланов смята, че каквито и наказания да има, побоищата над медици няма да спрат.

"В България липсва държавност. Нападения има не само над лекарите от Бърза помощ, това е ежедневие и в "Пирогов". Хора, които не плащат, заплашват с бунт. Хора, които бият, заплашват с бунт. Именно това е липса на държавност”, коментира той.

225 нападения над лекари е имало само за изминалата година у нас, сочат данни на здравното министерство, по-голямата част от нападенията са извършени от роми. Последният случай е от ботевградското село Врачеш преди дни.

"Ако си ягуар в джунглата – печелиш, ако си заек – в торбата. Не можем да вкараме полицаи в линейките", заяви Миланов. Той обаче се обяви за „по-меки“ защитни средства, като изтъкна, че в джобовете си спешни лекари държат спрей покрай слушалката.

Според Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ,  проблемът е многопластов.

„Затруднен е достъпът на пациенти до здравеопазването ни като цяло, и най-вече до Спешна помощ. Причината за това е, че в системата има страшен хаос. Всеки пациент се преценява като спешен и това, за което ние настояваме от години, е да се въведат правила при приемането на спешните повиквания”, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв спрей другарю директорТова са тълпи хора,на които е позволено всичкоА наказанията са смешни
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 35- НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН !!! Преди година си счупих глезена и в любимия Пирогов ме посрещнаха в спешното с любезните думи:" Тука става само с кинти-ако не снесеш 800 лева, по-добре си тръгвай!"....Е как да не пребиеш такъв "лекар"
40
1
 
3
 
! Отговори
SILENCE преди 9 години
25,голям ! Тогава сОвеЦкият болен беше най-здравия болен,а в България *** викаха на спешната помощ "бързата-бавна помощ". Пак почти не плащаха на докторите и те караха таксита. Нямаше много боища,защото парите ви ги вземаха на куп - и осигуровките влизаха в ДОД /данък общ доход/. Пак не ви излизаше никак евтино,но поне не знаехте колко всъщност струва здравето и затовасега хем пак ви грабят,хем ви кандърдисват,че,като набиете доктора,ще спрат да ви вземат парите... Ха-ха-ха!
39
3
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
Всичко е следствие на научения на безплатно здравеопазване и образование *** българин. За да те уважава нашенецът, трябва да го накараш да си плаща, иначе почва да се подиграва с теб. А лекарите са виновни, че продължават да раздават безплатно или за жълти стотинки знанията и труда си.
38
0
 
14
 
! Отговори
Продължение на 39 преди 9 години
На разговора присъстваше възрастна жена с основно образование, която започна да се смее високо и подигравателно. После обясни, че по онова време е работила като фрезистка - заплатата й била над 400 лв, като понякога достигала 700 лв.Моят баща се обади и каза, че по същото време той е бил вече главен инженер в печеливш завод, но заплатата му била 300 лв. Получавал е и премиални в края на годината, но най-много 500 лв и то в редки случаи.Да съпоставим отговорността на лекар, инженер и фрезистка.
37
0
 
10
 
! Отговори
До Всеки сам си знае преди 9 години
Преди време присъствах на разговор на подобна тема. Лекар разказваше, че в не чак толкова далечното минало хирурзите у нас са имали нормата да направят определен брой операции на апандисит дневно и като се имала предвид тогавашната им заплата, излизало, че за всяка такава операция им се плащат по 30 стотинки. Не знам дали това е било по времето, когато висшистите са получавали заплата 105 лв или когато тя е станала 170 лв.Показателно е,че на разговора присъстваше и възрастна жена /продължавам/
36
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе видите ли луксозен джип - режете му гумите! Със сигурност е на някой корумпиран доктор. Ако се опита да ви попречи - теглете му един бой!
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До стелаабе и аз не мога да разбера, никой не те кара да ходиш на доктор
34
0
 
13
 
! Отговори
Ама че наглост! преди 9 години
У кого липсва доверие и кой претендира за държавност?Нападения над медици имаме преди всичко в гета, чиито обитатели не зачитат никакви закони (основата на държавността), но редовно си получават социалните помощи, интеграционните и детските надбавки. Получават ги точно защото у нас държавността в настоящия момент е специфична - стриктно се спазват правата на онези, които не зачитат правото на неприкосновеност на частната собственост и на личността и усърдно пишат по стените "Мразя България"!
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е че останаха твърде малко доктори, повечето са просто хитреци, които третират пациента като банкомат. От там иде и това отношение към цялото съсловие. И няма да се оправят нещата, без драстична реформа, електронни здравни картони, стриктен контрол на разходваните средства и персонална носене на отговорност за действия или бездействия. Защото така покрай тарикатите страдат и свестните доктори.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що ги ликуват тогаз,никъде в Хипократовата клетва не пише,че пациента ще се бие,а доктора ще го лекува,да си търсят доктори без граници,червен кръст,полумесец и ако щат червен буда,дали има такъв,ами да пообиколят,ако щат и да кихат,ама и докторите виновни тия дето викат,че били от атаката все в правителствената болница ги лекуват все едно че с нещо са помогнали на раждаемоста или намаляване на смъртноста от трибуната,освен торбалан да предупредят,агенция да им напише свестни закони ненамират,що
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой да е чул за набит депутат? Или за там мъжеството нещо не ни стига...
30
10
 
7
 
! Отговори
стела преди 9 години
Не мога да разбера едно,никой никого не кара на сила да става лекар! Хем знаят че заплатите са малки у нас,хем драпат да стават лекари!? Така е и с много други професии. После реват малко взимаме! Ок ,но като си учил за доктор си знаеш,ву нас взимаш малка заплата,а не после целия свят им е крив и да си го изкарват на пациентите!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mladite BG doktori byagat v chuzhbina ! sled 10 godini shte se stigne do tam,che ste vi lekuvat hora ot Afrika i shte si biete tupite kratuni ,ama shte e kusno :)
28
2
 
16
 
! Отговори
Всеки сам си знае преди 9 години
И също така, докато всеки за гъзна пъпка иска да ходи при професор - ще плаща, та ще му свирят ушите. В Англия чакаш с месеци за преглед при някой индийски псевдодоктор, а тук от сега за преди малко и пак мрънкат, че чакат, че не знам си какво... Но с времето ще се научим да ценим това, което имаме. Ако все още ГИ имаме.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Всеки сам си знаеnapulno sum suglasen...a i parite za lekarstvata na pensionerite sushto idvat ot tezi osigurovki...
26
10
 
17
 
! Отговори
Всеки сам си знае преди 9 години
Дано всеки от вас, който говори за лекарите със злоба, да си даде сметка колко години това съсловие е навирано в ъгъла. Шлосери, монтьори - всичко що е работник е получавало по-голяма заплата => по-голямо уважение от т.нар. държава. Да си говорим глупости е излишно. Това е хуманна професия, не е за всеки. Но и да скимтиш всеки път, когато си платил в болница - първо мисли. С 50 лв осигуровки не си покриваш лечение за хиляди. Още по-малко пък неосигурените (които влизат в твоите 50 лв).
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименchak da mre :D malko e prekaleno...da sedne da go ponauchi prosto :)
24
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия и Путин е виновна за ситуацията с медиците ! А бе по времето на комунизма е нямало май такива работи?
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До В.УзуновАко сме в Турция- да, прав си! Но тук все още е България и се говори на български. Който не го знае да мре!