Биели медици заради липса на доверие и държавност

Нападенията били ежедневие и в "Пирогов"
53
Биели медици заради липса на доверие и държавност
Снимка: архив, БулФото

Проблемът с побоите над медици е обществен и е свързан с липсата на доверие, смята проф. Милан Миланов от „Пирогов”.

По думите му преди 5-6 години срещу медиците е започнала целенасочена атака във връзка с лекарските грешки и отношението от конкретен случай се прехвърля върху останалите.

Още по темата
"Тези, които я започнаха, търсейки врагове, не осъзнаваха какво ще се случи. Не осъзнаваха, че ще се изчистим от това след десетки години, защото нарушеното доверие води до тези събития”, каза проф. Миланов пред Нова телевизия.

Той заяви, че не иска да оправдава колегите си в случаите на лекарска грешка.

По думите му в огромна част от случаите проблем е „малко по-лошата квалификация“, лоши системни отношения вътре в здравеопазването и създадено тежко напрежение между гилдията и обществото. Лекарят допълни, че това не се оправя от един път и ще трябват усилия.

Според него не само роми бият лекарите, но и българи. Миланов смята, че каквито и наказания да има, побоищата над медици няма да спрат.

"В България липсва държавност. Нападения има не само над лекарите от Бърза помощ, това е ежедневие и в "Пирогов". Хора, които не плащат, заплашват с бунт. Хора, които бият, заплашват с бунт. Именно това е липса на държавност”, коментира той.

225 нападения над лекари е имало само за изминалата година у нас, сочат данни на здравното министерство, по-голямата част от нападенията са извършени от роми. Последният случай е от ботевградското село Врачеш преди дни.

"Ако си ягуар в джунглата – печелиш, ако си заек – в торбата. Не можем да вкараме полицаи в линейките", заяви Миланов. Той обаче се обяви за „по-меки“ защитни средства, като изтъкна, че в джобовете си спешни лекари държат спрей покрай слушалката.

Според Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ,  проблемът е многопластов.

„Затруднен е достъпът на пациенти до здравеопазването ни като цяло, и най-вече до Спешна помощ. Причината за това е, че в системата има страшен хаос. Всеки пациент се преценява като спешен и това, за което ние настояваме от години, е да се въведат правила при приемането на спешните повиквания”, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майната им на докторите. Важното е ,че уважаваме участниците във ВИП брадър. А и хонорарите им са прилични - като на футболистите и чалгарките.
21
4
 
5
 
! Отговори
Имигрант преди 9 години
До до ИмигрантАми седи си там и не се обаждай за нещата тук.
20
3
 
7
 
! Отговори
до Имигрант преди 9 години
Аз съм в Германия.
19
26
 
0
 
! Отговори
В.Узунов преди 9 години
Докато не научат турски ще ядат бой. Не може да идат при болен и да не може да го разберат какво му е а реват само за пари.Преди 2 години им сипах от балкона една кофа расол от киселото зеле па тамън бе за хвърляне.Капнах от смях как ли е мирисала лекарката )))
18
10
 
6
 
! Отговори
Имигрант преди 9 години
До млад лекарАми ходи в Германия. Но там няма да можеш да си взимаш на ръка, и ще трябва да си работиш. Не съм видял доктор от водещи частни болници в БГ да се оплаква. Но там се работи и то съвестно.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък в търновската болница всеки си иска пари.От най простата санитарка до най прехвалените докторя.
16
8
 
11
 
! Отговори
Пациент преди 9 години
Ами докторите да почнат да си вършат работата съвестно - и никой няма да ги бие. Недай си боже да влезнеш в държавна болница за нещо- трябва да плащаш- доктори, мед сестри, санитарки- иначе- на кучетата. Никой не го бръсне, че си плащал осигуровки и колко. Та малко им е на докторите.
15
1
 
16
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Спрете да им давате медицинска помощ и готово. Ще си решите проблема веднъж завинаги, но докато не го направите - това е положението, ще ви бият, ще ви подиграват, ще ви мачкат. Но след като нямате глас да кажете нещата с истинските им имена, явно сте си го заслужили.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а колкото до това че пише че имате някакво по-тежко нараняване,причината е много проста...по правилника на здравна каса не ви се полага преглед освен ако нямате оплакване...например не можеш да отидеш на ренген по здравна каса само защото искаш и предполагаш че си се натъртил...трябва да имаш нещо счупено ,за да имаш право да отидеш безплатно...
13
6
 
16
 
! Отговори
млад лекар преди 9 години
Да ме бият в България за 500 евро или да ме уважават в Германия за 5 000 евро - това е въпросът.
12
4
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
Ти докторите не ги мисли, те отделно си искат пари. В Токуда за да ти направят операция ти искат да направиш дарение от хиляди лева, те ти определят колко. Който се сблъсквал знае.
11
5
 
9
 
! Отговори
do 9 преди 9 години
как се точат пари от здравна каса бе... убивате ме как се изказвате без да знаете...парите по здравна каса да не идват и да ги дават на доктора на ръка и той да ги раздава...вие като сте зимали направление да отидете на лекар,личния ви лекар ви дава пари ли...ами не ,дава едно листче ...това са " парите " от здравна каса...не разбирате ли че са все едно виртуални пари...те не са реално в докторите...защо следващи път като отидете на доктор не питатe как работи системата,че да не говорите глупо
10
0
 
16
 
! Отговори
Х преди 9 години
С тези меки предпазни средства най много да ядосат *** и ще се стигне и до убийства.Професора си няма хабер от тези работи.Трябва закон който да защитава хората нападнати и бити по време на изпълнението на служебните задължения,но строг закон,при който присъдата да е ефективна.Примерно от 3 до 5 години,не вярвам някой който знае,че за посегателство ще влезе в затвора да го направи.С условно и подписки нищо не става.
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българин без основателна причина няма да набие доктор! За ромите е съвсем друго - те не са научени да уважават никого, мислят си, че всички са им длъжни и се чувстват безнаказани.
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Медиците буквално се подиграват с болните и ги гледат само като банкомати. Всеобща тайна е как си пишат, че са правили какво ли не само и само да точат пари по пътеките и никой нищо не прави, но отношението към хората става все по-лошо. Не може всяко счупване да има нужда от операция, но пък има пътека. Вече никой не гледа да лекува, а пациента се възприема като начин за печелене на едни пари, а който няма си умира. Унижния и безхаберие е попадането в болница. Съжалявам, но това е страшно.
7
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България с бой се оправят нещата, след като няма институции... Колко лекари осъдиха? Имам предвид ефективно. Ще ви кажа - НУЛА. И с мен да се подиграят (а не дай си Боже с мои близки), и аз ще полудея. В нашата страна на почит е законът на джунглата, защото другият, нормалният, НЕ РАБОТИ!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
докторите ни да отиват в Германия,пък в България да мре населението ... и без тва доктор в БГ с максимум 1000 лв заплата, а в Германия със завършването почват с по 4-5 хилки евро...
5
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бият ги пещерняците , които отглеждаме по заповед на Хелзингският комитет и другите ***. И на които плащаме здравните осигуровки и плоденето им като ***.
4
12
 
6
 
! Отговори
Мангоджери преди 9 години
ами вината не е само в побойниците, нека се коригират малко и медиците! Питам Ви, по какъв друг начин да се отнесеш с тях, когато ги видиш като съюзник на болестта и смъртта. Не съм привърженик на грубият подход, но когато става въпрос за здравето на близък човек, пердето пада.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОКАТО ТАКВИЗ КАТО ТОЯ ВЕЧНО ЗАЩИТАВАТ И ОНЕПРАВДАВАТ ***..НЕКА ДА ГИ БИЯТ.И НЕ САМО ДОКТОРИТЕ ДА ЯДАТ БОЙ А И МИЛИЦИОНЕРИТЕ..ЧЕЗ..МЕЗ И ТАКА НАТАТЪК.