Биели медици заради липса на доверие и държавност

Нападенията били ежедневие и в "Пирогов"
53
Биели медици заради липса на доверие и държавност
Снимка: архив, БулФото

Проблемът с побоите над медици е обществен и е свързан с липсата на доверие, смята проф. Милан Миланов от „Пирогов”.

По думите му преди 5-6 години срещу медиците е започнала целенасочена атака във връзка с лекарските грешки и отношението от конкретен случай се прехвърля върху останалите.

Още по темата
"Тези, които я започнаха, търсейки врагове, не осъзнаваха какво ще се случи. Не осъзнаваха, че ще се изчистим от това след десетки години, защото нарушеното доверие води до тези събития”, каза проф. Миланов пред Нова телевизия.

Той заяви, че не иска да оправдава колегите си в случаите на лекарска грешка.

По думите му в огромна част от случаите проблем е „малко по-лошата квалификация“, лоши системни отношения вътре в здравеопазването и създадено тежко напрежение между гилдията и обществото. Лекарят допълни, че това не се оправя от един път и ще трябват усилия.

Според него не само роми бият лекарите, но и българи. Миланов смята, че каквито и наказания да има, побоищата над медици няма да спрат.

"В България липсва държавност. Нападения има не само над лекарите от Бърза помощ, това е ежедневие и в "Пирогов". Хора, които не плащат, заплашват с бунт. Хора, които бият, заплашват с бунт. Именно това е липса на държавност”, коментира той.

225 нападения над лекари е имало само за изминалата година у нас, сочат данни на здравното министерство, по-голямата част от нападенията са извършени от роми. Последният случай е от ботевградското село Врачеш преди дни.

"Ако си ягуар в джунглата – печелиш, ако си заек – в торбата. Не можем да вкараме полицаи в линейките", заяви Миланов. Той обаче се обяви за „по-меки“ защитни средства, като изтъкна, че в джобовете си спешни лекари държат спрей покрай слушалката.

Според Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ,  проблемът е многопластов.

„Затруднен е достъпът на пациенти до здравеопазването ни като цяло, и най-вече до Спешна помощ. Причината за това е, че в системата има страшен хаос. Всеки пациент се преценява като спешен и това, за което ние настояваме от години, е да се въведат правила при приемането на спешните повиквания”, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А може би именно якият бой е така нужната болезнена, но неизбежна реформа? Все пак, за един бит, двама небити дават!
1
17
 
7
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 9 години
Бий за да те уважават!