Пригответе шарана, Никулден е!

Св. Николай е сред най-обичаните светци от християнския свят
Обновена: 6 дек 2014 12:56 | 6 дек 2014 07:44, Анисия Иванова
17
Пригответе шарана, Никулден е!
Снимка, архив Булфото

На 6 декеври Православната църква почита паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден.

Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. На Никулден празнуват също банките и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран.

Култът към Св. Николай - като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето - за онези, които не са се върнали на брега.

Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази
лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св. Николай.

Празникът се отбелязва като имен ден на хората, които носят името на Свети Николай и неговите производни - Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния.Заради голямата слава на Светеца денят се чества и като всенароден празник, празнуват го и в домове, където няма именник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: църкваникулденпразник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Do Bankerite преди 9 години
Следващата ми месечна вноска ще е 0-ла лв, както предходните 12 вноски.Ей Алчни хора сте, не разбрах те че не можете да вземете това което не съществува.
15
1
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 9 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ И РОЖДЕННИЦИ. ДА ВИ Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКА . ДА БЪДЕТЕ ВЕСЕЛИ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ. НАЗДРАВЕ!
14
1
 
1
 
! Отговори
Deloto "Lyulyak преди 9 години
Писанчев и "Галерия"Името на Писанчев стана публично известно покрай скандалната разработка "Галерия", при която ДАНС е събирала неправомерно информация за лица, фирми и медии, включително разпечатки на телефонни разговори.Информационното дело "Галерия" стартира малко след създаването на спецагенцията през 2008 г. поради съмнения за изтичане на класифицирана информация към сайта "Опасните", който впоследствие бе инкриминиран, а главният му редактор зверски пребит от неизвестни и до днес хора.
13
2
 
4
 
! Отговори
e преди 9 години
В системата* подсигурила логистиката на "Прехода",до ден днешен има лица,като Владимир Б.Писанчев(познат не само то"Галерия",но и под псевдонима "Люляк"),които използват най-зловещ ресурс*,даже и контролиращи властите.Всякакви дестабилизации,корекции на събитията,създавайки ги,овладявайки ги,или чисто и просто-модулирайки ги.Много отдавна трябваше да заработи ЛУСТРАЦИЯТА.Този тип лица просто са зловредни за Националната сигурност и страната.Тази система* работи от 1990г-безотказно и до сега.
12
2
 
6
 
! Отговори
Нина преди 9 години
Защо не излизат коментарите бе, скапаняци ?!
11
1
 
1
 
! Отговори
08.12.2014 da cherpy преди 9 години
8пПреп. Патапий. Мчци 62-*** йереи и 300 миряни
10
3
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Tова си е...всенароден празник,честито на всички.Както се казва,Никулден е една генерална репетиция за Коледа.Здраве и късмет на всички български граждани,Бог да пази България!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРИГОТВИХМЕ ГО ПАЛАМУДА С ЕДНОТО ОКО ТАВАРИШИ. МУТРИТЕ У ПАРЛАМАТА НИ ОСТАВИХА НА СУХО. ВМЕСТО ДА НИ ДАДЪТ ПЕНСИИТЕ В ПЕТЪК ЗА ДА СИ КУПИМЕ ШАРАН ЩЕ НИ ГИ ДАДЪТ В ПОНЕДЕЛНИК. ТОЗИ ПАЛАМУД С ЕДНОТО ОКО ЩЕ ГО ЯДЕМЕ ДНЕС А В ПОНЕДЕЛНИК ЩЕ ЯДЕМЕ ПАЛАМУД С ТА.АЦИ И МУСТАЦИ..
8
3
 
5
 
! Отговори
ТОНИ МОНТАНА преди 9 години
7-миThe World is your! Поздрав на всички форумци с Tony's Theme! Наздраве с един Джак!
7
2
 
11
 
! Отговори
ОПИТОМИТЕЛ преди 9 години
ЧЕСТИТО ИМЕН ДЕН и ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ! Пожелавам ви УСПЕХА, СВОБОДАТА, КРАСОТИТЕ и ОБИЧТА на ЦЯЛ СВЯТ!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 6Гърците ела да видиш как обожават шарана, но оня който е хванат в голям язовир без мазнини. Лично аз съм продавал на гърци в едно селце шарани. Ще се избият да го купуват. Другата риба в живарника ми не искаха да я погледнат, бяла мряна беше. От Язовир Порнар в западна Гърция
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шаран само от някой голям язовир хапвам- тоест див до 4-5 кила, а не от магазина отгледан в развъдник пълен с мас и понякога бие и на тиня.Наздраве!
4
1
 
16
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Абе нашият поп разправя,че едно време светията Никола наловил в морето шаран (отде там шаран ама нейсе) ама буря излезла та бутнала лодката на скалите и пробила малка дупка и единият шаран са наместил та я запушил та спасил светията дет са не сещал с подметката да я затапи да и затуй днеска шаран са яде ама то убаво,че с подметката не я запушил,че сега стари сандали щехме ядеме бе-айде да са живи и здрави Николчовци и Николинки пък кат нема шаран и пастърва става та даже и по-убаво
3
1
 
9
 
! Отговори
odessa преди 9 години
na imennicite chestito, na vsichki moriaci siguren pristan.
2
5
 
29
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Ден и на банкерите, които живеят от шараните - вложители. Празник на банкерите, които ограбиха банка.
1
2
 
41
 
! Отговори
наздраве преди 9 години
Господ да даде здраве на всички именници и нека Св.Николай да бди над всички нас !....