Патриарх Неофит: В дните на Рождество да си спомним за нуждаещите се

БПЦ и БАН отправиха съвместно послание за празниците
12 дек 2014 15:19, Анисия Иванова
5
Патриарх Неофит: В дните на Рождество да си спомним за нуждаещите се
Съвместното послание на БПЦ и БАН. Снимка БТА

Патриарх Неофит пожела на българския народ да посрещне предстоящите Рождественски и Новогодишни празници с радост и светли дни, като членове на новото общество, което Господ Исус Христос създаде, идвайки на света. Днес в Светия синод БПЦ и БАН направиха съвместно послание по случай наближаващите празници, съобщиха от патриаршията.

В обръщението си патриархът припомни, че Божествената любов, дарена ни на Рождество Христово, ни задължава да благовестим за нея с делата си, с целия си живот.

"Около нас винаги има хора, които се нуждаят от помощ и подкрепа и нека, с вниманието си, с грижата си към тях, да спомогнем светлината на радостта от Христовото Рождество да сгрее и техните сърца. Чрез засвидетелстваната от нас любов и до тях да достигне утехата, че Христос дойде на земята и ние вече не сме сами в този враждебен свят", каза още той.

Патриарх Неофит призова в тези дни да си спомним за всички, които през тази година пострадаха от сполетелите страната ни трагедии - бедствените наводнения, взели човешки жертви и причинили големи щети, трагичния инцидент в Горни Лом, и отново да насочим своето внимание и любов към тези наши сънародници в нужда и притеснение.

Нека стените на отчуждението между нас паднат пред силата на действената любов към ближния, която ни се разкрива в деня на Христовото Рождество, каза той.

Да се надяваме и да вярваме, че Бог може да бъде посред нас и ние можем да го посрещнем достойно - за неговия Божествен и влиятелен в човешките общества живот, посочи патриарх Неофит.

В предстоящите светли празници, нека всички да се отърсим от тежкото, което се натрупа през последните години, призова председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той пожела също "да се опитаме да забравим материалното и да помислим за духовното".

За мен днес е много специален ден, защото двете най-стари институции - БПЦ и БАН, от третата българска държава, искат да помогнат за възвръщане на душевния мир и живот на всички българи, заяви акад. Воденичаров. Според него със загубата на душевността, с принизяването на критериите на морала, няма да вървим напред.

Двете институции - БПЦ и БАН, понасяме своята отговорност към България и занапред заедно ще работим в това
направление, увери акад. Воденичаров.

Ловчанският митрополит Гавриил - ръководител на културно-просветния отдел в Светия синод, каза, че днешното обръщение към българския народ е първата проява от предстоящи съвместни инициативи на БПЦ и БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
"Около нас винаги има хора, които се нуждаят от помощ," отрони патриархът, а сълза се търкулна по белата му брада, гледащ загрижено и тъжно към тълпите от прокъсани българи и стотици просяци. "Искам всеки ден да ги гледам, и да се моля на Исус да им помогне! Обаче няма да мога, лимузината... която е дарена, разбира се... не вози така меко, пък миряните не дават достатъчно за ремонт! Ех, пък и е време за обяд!" Възкликна той, след като хвърли поглед към златния ролекс.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тоя върна ли си Партийната книжка ?!? И пагоните на офицер от ДС ?!?
1
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Бог помага на този, който истински вярва и живее според Неговите закони! Българският народ е изгубил вярата си!