Мартин Карбовски отнесе глоба за женомразка реч

600 лева за "политиката е лека жена в перманентен цикъл"
Обновена: 9 яну 2015 16:07 | 9 яну 2015 16:00, Камелия Цветанова
69
Мартин Карбовски отнесе глоба за женомразка реч
Мартин Карбовски. Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) глоби с 600 лв. журналиста Мартин Карбовски след сигнал на Българския хелзинкски комитет (БХК) за негова статия, която съдържа груба женомразка реч. Статията със заглавие „Краят“ е публикувана в уебсайта Lentata.com на 6 септември 2013 г.

В нея Карбовски заявява, че „след четвърти септември 2013 година политиката разбра, че е станала лека жена в перманентен цикъл. Сиреч, ще смърди, но няма да ни свърши работа“, припомня БХК.

Според КЗД метафоричното говорене в пасажа „има за косвен обект обругаване на цялата група на жените с менструален цикъл“ и „ползването на женското, за да се представи политиката в негативен и отблъскващ образ, което е безспорно обидно“.

В решението си Комисията подчертава, че изразът „няма да ни свърши работа“ обективизира жените, представяйки ги като предмет за сексуална употреба“.

„Очевидно е, че пасажът, изразен словесно, е унизителен и обиден, внушаващ принизяваща представа за жените“, пише в решението си КЗД.

Според Комисията значимо обстоятелството по случая е и това, че Мартин Карбовски е известен и популярен български журналист както в телевизионния ефир, така и в интернет пространството.

„Като обществена личност с широка медийна трибуна той се явява влиятелна фигура, способна да формира общественото мнение, предвид което влиянието му е по-голямо, отколкото на автор, който не се ползва със съответна на неговата известност и популярност“, пише в решението си Комисията. Според органа по равенство влиятелността на Карбовски е видна и от над 120-те хиляди потребители на социалната мрежа Фейсбук, които следят неговата страница там.

Със свое решение от 18 декември КЗД постановява, че съдържанието на статията „Краят“ представлява дискриминация – „тормоз“ на основата на пол, и глобява Карбовски, както и уебсайтовете, публикували материала, с по 600 лв.

Решението на КЗД може да бъде обжалвано в срок от 14 дни от получаването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
6
 
! Отговори
зрителка преди 9 години
До LanДали е смятал да обижда жените, или не - не знам, но в онова единствено предаване, което гледах преди 3 години, даваше акъли на човека да ударел шамари на жена си като се върнела в къщи, щото тя отишла от село в големия град да издържа него и детето си като стриптизьорка. Журналиста може да отразява и да дава съвети, ама да предлага на някои да удря жена си........
23
0
 
7
 
! Отговори
Жена преди 9 години
24 тоя заслужава и плесници----------------------А политициите-политиканти заслужават разстрел! Дори не як бой/пердах!
22
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя заслужава и плесници
21
4
 
14
 
! Отговори
Lan преди 9 години
НЕ се чувствам обидена. Карбовски на моменти изпростява, на моменти е право в целта, но не мисля, че в случая е смятал да обижда жените или женското.
20
5
 
10
 
! Отговори
Жена преди 9 години
Очевидно е, че пасажът, изразен словесно, е унизителен и обиден, внушаващ принизяваща представа за жените, пише в решението си КЗД.-----------------------------А аз не се обиждам от изказването на Карбовски, а го възприемам като проява на чувството му зя хумор облечено във думи красиво! Що така, м? пп. обикновенно ако се обичдаш от нещо, то ти не си прав/искрен към себе си!
19
1
 
8
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Хахахахахахаха че то в таз държава има ли нещо твърдо,па като им го кажиш се сърдят като ощипани булки хахахахахахахахахаха
18
10
 
10
 
! Отговори
зрителка преди 9 години
Само едно цяло негово предване изгледах преди 3 год. и от тогава като доиде, превключвам на друг канал. Езикът му е на улично ниво, а темите му са не толкова актуални, колкото меркантилни, търсещи сензационното и пошлото.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko02-----------Съда направи ли експертиза ,има ли миризма или не-----------хахахахТи си по-брутален и от Карбовски, брато!
16
4
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Съда направи ли експертиза ,има ли миризма или не,щото ако не лъже къде е дискриминацията,още повече самите жени не се харесват когато са неразположени
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе КЗД, човек като ви чете решението, да се смее ли, да плаче ли?
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи ако кажа публично, че колата ми пуши отзад като нафтова печка, производител на нафтови печки може да ме осъди, защото съм го обидил
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Карбовски винаги си е бил краен и брутален в изказванията си.Не виждам обаче тук кого е обидил лично
12
7
 
26
 
! Отговори
ОМЕРЗЕН преди 9 години
Изказването му по същество, отразява истината. А къде отиде,"свободата на словото" ?Въобще не е псувал, нито пък е говорил нецензурно. Явно в България са се настанили: "сурва до сурва" и "толераст до толераст"!
11
4
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Айде отиде ни и свободата на словото ,заприличахме хептен на сащ!
10
4
 
8
 
! Отговори
Сам Рай преди 9 години
Номер 11, ако някой те нарече гаден, мръсен п*д*р** ти няма да реагираш и няма да се обидиш, защото не се припознаваш, така ли? Силно се съмнявам. Обидата си е обида.
9
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Остър език ,но точен...Много чувствителни станахме ,бе, та чак нагарча!Кой ли се припозна?!
8
1
 
43
 
! Отговори
Кирил Ц. преди 9 години
Кога най-после тези от Българския хелзинкски комитет (БХК) ще ги изгоним? Това е организация представляваща опасност за националната сигурност на страната.
7
14
 
15
 
! Отговори
антей преди 9 години
тоя всичките си герои ги вади от клоаката на живота.ГОЛЯМ мизантроп, не вижда по-далече от дебелите си бузи и ***.Добре,че "Отечествен фронт"падна от екран,ама такива като него ще се наврът в някоя друга редакция,за да замърсяват с гнусните си измислици ефирното време на някоя още по измислена кабеларка.
6
12
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Не че ми е приятен Карбовски, но посочената причина за глобата е изсмукана от пръстите.Чак е смешно.Явно с нещо друго ги е подразнил и те си връщат, защото КЗД е доста покровителствана у нас.
5
11
 
22
 
! Отговори
Жена преди 9 години
Ами факт е, че си е доста груба, *** и дебелашка шега и да обидно е да ти кажат, че когато си в цикъл миришеш. Ако да не е обидно, най-малкото е неприятно.Чак да е женомразко изказване не бих казала. Той Карбовски винаги и към всичко си е ***, не е кой знае каква изненада.