Нова доставка: Още 29 картини от КТБ влязоха в НИМ

Сред тях са творби на Нерон и Златю Бояджиев
9 яну 2015 14:58,
7
Нова доставка: Още 29 картини от КТБ влязоха в НИМ
Снимка: архив Булфото

Нови 29 картини от централата на Корпоративна търговска банка бяха предадени днес в Националния исторически музей. Това съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Още по темата
Транспортираните картини са творби на художниците Димитър Казаков-Нерон, Найден Петков, Руси Ганчев, Атанас Яранов, Николай Георгиев-Дедо Боже, Преслав Кършовски, Стоян Венев, Вера Лукова, Петко Задгорски, Наум Хаджимладенов, Борис Денев, Георги Богданов, Златю Бояджиев и Михалис Гарудис.

Това е поредният транш на картини от трезора на КТБ към НИМ. Пренасянето започна в понеделник с изненадваща акция на прокуратурата. Тогава бяха изнесени първите 20 платна, за които се предполага, че са собственост на банкера Цветан Василев. Оказа се, че част от тях са му подарък.

Ден по-късно шефът на НИМ Божидар Димитров обясни, че картините не са декларирани и поради тази причина са незаконни. Той допълни, че очаква да има дело, след което творбите да бъдат конфискувани в полза на държавата.

Изнасянето на картините продължи и през следващите дни. На няколко курса бяха пренесени първо 33, а после и 27 платна. Очакванията са общият брой на творбите да достигне 300.


7
Още по темата: картиниКТБНИМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 7 години
Ще падна от смях някой от дарителите да подаде жалба ,че са му откраднали картините ,които е окачил в коридорите на КТБ с любезното разрешение на домакина.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено никой няма да разследва как тези картини са стигнаи до КТБ. Някои картини са подарък на г-н Василев. Я сега господата от прокуратурата да попитат предишните собственици от къде ги имат тез картини. Да проследят пътя на картините до трезорите на КТБ. Ама, нали се сещате, че никой няма да си мръдне пръста. За да не се разсмърди много, нали?
2
0
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Тези картини да бъдат конфискуване с декрет,в полза на народа и да се изложат за вечни времена на показ в музея на...криминалния български преход.В този музей да се...изложат като препарирани и главните действащи лица на...прехода,ако бъдат...заловени и осъдени.Е,за сега такъв случай...няма(с изключение на Братя Галеви,ама тях ги...изтърваха и бегаха).
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждичка, прибираш ли картините? Кога ще делкате с Баце и Цвъко? Те не разбират от изкуство но може да делнете нещо от Мърквичка, Златю Бояджиев и каквото ви хареса. Сега ви е паднало. Ни изпускайте шанса@