България не трябва да гледа на бежанците като зло!

Ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, твърди експерт от БХК
20 яну 2015 07:00, Красимир Ангелов
244
България не трябва да гледа на бежанците като зло!
Снимка: Булфото

Бежанците са особено силен образ на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания, заяви в интервю за БТА адвокат Маргарита Илиева, експерт от БХК.

Според нея е нужно широко образователно усилие, което да помогне на българската общественост да възприеме бежанците като гости и да се насърчи да им окаже прословутата българска гостоприемност. Нужни бяха и са нужни внимателни, постоянни усилия за изпращане на здрави, аргументирани, хуманизиращи и уважителни към международноправния ред послания в този смисъл от официалните лица към гражданите, посочи Маргарита Илиева.

Още по темата

"Основното, което не се направи, е да се изгради в общественото пространство нормалната и нормализираща представа, че България не е общество, което гледа на бежанците като на зло; че, напротив, ние, българите и, съответно, нашите институции, сме със съзнанието, че бежанците са хора точно като нас, които не само имат нужда от нашата помощ, но и я заслужават. Че те са хора колкото нас, а не по-малко и че са изстрадали бедствие, което може да сполети всекиго, включително нас", коментира експертът.

Илиева бе категорична, че ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, които търсят подкрепата му. “Въпрос на чест. Интеграцията означава, като минимум, безопасно живеене и хората да си намерят дом и работа, за да могат да започнат да инвестират в икономиката чрез търсенето си като потребители, а за децата - училище, за да се готвят и те за работа", смята Маргарита Илиева.

Тя се обяви срещу изграждането на ограда на границата с Турция, защото по думите й бежанците не трябва да се отблъскват с физическа преграда. “Бежанците са особено силен образ на човешкото, на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания. Те са хора, запазили човешкия дух, които продължават да търсят живот там, където могат. Под въпрос е човечността на онзи, който им прегражда пътя със стена”, заяви Маргарита Илиева.
 
Тя посочи още, в много от центровете за настаняване на бежанци все още има лоши условия за живот. "Нещо много важно - в центровете няма адекватно медицинско обслужване, липсват лекарства, оборудвани кабинети и съответен брой лекари; в някои центрове лекарите са доброволци", уточни правният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: обществобежанциБХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България приключи - Гуд бай!
51
2
 
13
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Никой не казва как могат да бъдат спрени бежанците,само със желание не става!
50
1
 
21
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
Този месец и следващия, и по-следващия българската държава вместо да даде на 250 деца х 40 000 лв за лечение и операции = 10 млн на месец, ще извади от нашите данъци за 5000 неработещи, неговорещи български муджахидини х 2 000 лв на "човек" = 10 млнА пък българския народ да праща СМС и дарения по банкови сметки за ИЗОСТАВЕНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ДЕЦАИЗОСТАВЕНИ ЗАРАДИ ТИЯ ЧАЛМАЛИИ ПО ИСКАНЕ НА ЕС, антиБългарския Хелзинкски Комитет и фондация "Отровено общество" на евреина Дьорд Сорос
49
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи пари за ремонт на българските училища, детски градини и ясли, църкви и болници няма, но за изграждането на още лагери има?! Който ги взема тези решения трябва да бъде съден за измяна и предателство към българския народ!
48
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плaтенa продaжнa aгенткa нa Сорос и предaтелкa нa стрaнaтa си-бежснци сa aко е от съседнa стрaнa,a товa сa пришълци-колко ви плaщa чудовището Сорос зa дa плюете своятa стрaнa?
47
3
 
22
 
! Отговори
Бегълци преди 9 години
Добро утро :)Само за пример - преди няколко дни в Чехия публикуваха сратия, че страната ще приеме около 50 бежанеца - 15 деца с техните близки. Не можете да си представите какви негативни коментари предизвика тази статия! Един беше писал: тези деца много близки имат! Като цяло никой не искаше 50 бежанеца.А в България какво стана? Не знам вече колко хиляди са.
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ходят в Саудутска Арабия - мюсолмани като тях , приятели на САЩ , които ги освобождават в момента !
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ РАЗБИРА СЕ, СТИГА ДА СА БЕЖАНЦИ, А ТЕ НЕ СА.
44
13
 
5
 
! Отговори
Rumen преди 9 години
В България няма хора. След 20 години съвсем няма да има. Ако сегашните работещи искат да получат пенсия, то по добре да се замислим как да интегрираме младите и образовани бежанци и да им дадем паспорти ВЕДНАГА. Тук няма кой да работи, селата се обезлюдиха, градовете също. София е изключение.
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само я напишете тая в Гугъл да и видите жалката мутра, ще ви стане ясно че в БХК са някакви хора които за нищо друго не стават освен да си въобразяват, че спасяват света.
42
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Авторката да се разходи и западна Европа и да види за какво чудо става въпрос! Тези хора никъде не се интегрират, също като *** чакат основно на социални помощи и раждат дете след дете, убедени че задължение на държавата която ги е приела е да го издържат. Има достатъчно богати ислямски държави които могат да ги приемат. Някой да е чул за християнски бежанци в мюсюлманска държава???
41
1
 
12
 
! Отговори
8 преди 9 години
До УоА ти ,като емигрираш,да не би да те посрещат с хляб сол?!
40
1
 
5
 
! Отговори
!!!!! преди 9 години
ами глупаво племе балканско и такова ще си останевместо да види да се образова докато са все още евтини курсовете по сирийски или турски, седнали да философстват.То сега 1 хляб не можеш да си купиш на български на много места а скоро навсякъде дори часа няма да знаете как да попитатеи пак ще сте лузарите и ще се оплаквате че курсовете са ви скъпи и езиковата бариера ще ви пречи. Ама как да го обесниш на ***. Чака последния момент, хич не е управен и само се оплаква вместо да учи да прогреси
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бих забранила БХК със закон,а активистите му(които са на чужда хранилка),бих съдила за национално предателство.
38
2
 
12
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Деянията на тези т. н. бежанци попадат в чл. 279. (1) от НК - лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева. Конституцията е закрепила право на убежище, (чл. 27), но никой от тях не отговаря на изискванията за да бъде обявен за бежанец. Според чл. 13 (1) т. 13 от ЗУБ, убежище се отказва, ако чужденецът идва от сигурна държава по произход или от трета сигурна държава (Турция), включена в минималния общ списък, приет от Мин. съвет. Турция е демократична страна, членка на НАТО.
37
2
 
27
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Г-жо Илиева, мислите ли, че е справедливо, хора с 30-40г. трудов стаж да получават по-малко от мигранти, къде са техните права ? След 20-тина години, тъй защитаваните от вас *** ще са повече от нас, мързеливи, неграмотни, кой ще работи за да има пенсии за вас и децата ви ? Лично аз нямам нищо против мигрантите, но ако бяхме просперираща икономически държава. Сирия беше едно райско кътче преди 10-тина години, кой запали войната там, кой я поддържа, защо ние трябва да плащаме сметката
36
1
 
22
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Истинска благодат са тия бежанци, но въпреки това те трябва да бъдат изпращани с любов, обратно от където са дошли..
35
14
 
3
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Щом искаме меда на демокрацията,трябва да приемем и жилото!
34
1
 
2
 
! Отговори
Мира преди 9 години
ОК Алоо бл. за съвета.
33
12
 
4
 
! Отговори
Уо преди 9 години
Много ми е любопитно ,ние и нашите деца когато емигриране,ако ни третират така сме обидени и страдаме ,на чужд гръб и 100 тояги са малко .