Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия

Гледаме си интереса, не сме руски троянски кон, нито американски булдог, разясни Митов
Обновена: 23 яну 2015 23:07 | 23 яну 2015 21:52, Веселина Йорданова
309
Столтенберг: Отбраната не противоречи на диалога с Русия
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Очаквам България да продължи да бъде силен и ангажиран съюзник в НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ.

Още по темата
„Всички 28 съюзници се договорихме, че сме длъжни да инвестираме повече в отбрана, защото заплахите се приближават все повече към нашите граници. Насилието и тероризмът в Сирия и Ирак, в Северна Африка, събитията по улиците на Европа, една по-настъпателна Русия, която нарушава международното право в Украйна и Крим – всичко това налага ясен отпор и следователно да инвестираме повече в отбрана“, подчерта Столтенберг.

По думите му сигурността е важна за развитието и растежа на икономиките ни. Той отрече НАТО да се въоръжава срещу Русия и подчерта, че всички действия на Алианса са отбранителни, по линия на международните му задължения.

Трябва да укрепим колективната ни отбрана, за да бъдат силите ни в готовност за дислоциране в кратки срокове, каза още той.

Генералният секретар на НАТО допълни, че в дългосрочен план се нуждаем от по-градивни отношения и сътрудничество с Русия. Русия е нашият най-голям съсед, Русия остава фактор, отбраната не противоречи на диалога. Силната отбрана е най-добрата основа за по-нататъшен диалог, убеден е той.

Украйна е Европа и в момента там бушува гражданска война, но сепаритистите са подкрепяни от Русия, това само затвърждава необходимостта Алиансът да остане силен, каза още Столтенберг и допълни, че трябва да инвестираме в отбрана, за да можем да възпрем която и да било страна да нападне който и да е съюзник от НАТО.

По думите му „Ислямска държава“ е световна заплаха. Видяхме терористичните нападения в Париж, свързани с конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, това само подсилва значението на тясното сътрудничество между всички съюзници в борбата с тероризма.

НАТО е готов за битките на утрешния ден, дори в по-висша степен, защото разполага с внушителни способности да се приспособява със средата за сигурност, заяви още Столтенберг.

Външният министър Даниел Митов коментира в студиото, че е съвсем нормално съюзниците ни да идват у нас, визирайки и посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на британския министър на външните работи Филип Хамънд.

По думите му по време на предишния кабинет не сме ги виждали „по обясими причини“ – защото страната ни е била изолирана. Според Митов това е преодоляно.

По думите му партньорите ни искат реформа в съдебната система, като предпоставка и за икономическо развитие. Стабилност означава повече бизнес, повече сигурност, убеден е Митов.

Външният министър заяви, че конфликтът в Украйна е едно от най-големите геостратегически предизвикателства.

По думите му, ако от нас се иска нещо категорично, то е да модернизираме въоръжените си сили и да увеличим бюджета за отбрана, защото това е част от отбранителния характер на Алианса. Митов обаче подчерта – никой не иска война с Русия.

Външният министър беше категоричен, че темата за добив на шистов газ у нас не е била обсъждана на никоя от срещите на генералния секретар на САЩ Джон Кери.

„Гледаме си националния интерес – нито сме руски троянски кон, нито сме американски булдог, нито каквото и да било друго“, подчерта Даниел Митов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО и Украйна правят етническо прочистване и избиват руснаците.
91
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Давайте Чугни --напишете постулатите--как Русия разбива гнилия запад. ,нещо се бавите този ден.Защо ли?
90
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Нефта тръгва нагоре и ще настане баси кушията. Това клатене на лодката беше пълна глупост.
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 25 години не успяха да заличат България с мизерия и сега ще пробват с война,ама не с кой да е,ами с Русия!Това ще е последния тест дали не сме двойни агенти.Ако и това издържим,ще потекат пари от запада и ще цъфнем и вържем...:))))
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полюбувайте още малко тези лица политици , *** натовци - те ще загубят войната и повече няма да ги видите никога .. Вижте отчаянието в очите им , обречени служители на дявола.
87
0
 
2
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Щом от Ленгли са наредили, няма жена, няма и мъж, няма и деца! Абе нищо няма, трябва да плашиме рашките, щото ще ни скъсат прашките!Агент Вурст.ЦРУ!!!
86
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 113_а Ти беше ли поканен ня срещата с Кери че си така осведомен и компетентен?:-) :-) :-) А ...ааа..Вие чугните сте компетентни по всички въпроси..особено за Обама,Кери..и.т.н.Аа за Путин-там Вашите постулати са ясни--:-) :-) :-) :-) същите като за всеки вожд,само се мени името
85
0
 
5
 
! Отговори
русофил преди 9 години
Трябва им място за бандеровски бежанци,щото Русия още малко ще ги изтрае и като ги запука трябва да има де да избягат.Да няма ги вземат на запад, обочат ги ама не чак тплкоз и за тва при нас.
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката виждам сатаната поръсен със светена вода.
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А господин МАРКС-вие семейство ,приятели и най - вече личен живот нямате ли?Защото явно сте постояно на ,,бойния си пост,, и громите ли громите..противниците на комунизма..Много се забавляваме с вас и вашите мисловни терзания:-) :-) :-) :-) Молим ВИ, най-вежливо --ха-ха :-) :-) напишете още нещо.Би било забавно:-)
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо няма да се копае за шистов газ , шистаците фалират при тази цена.. Кери дойде за война с Русия.
81
3
 
1
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Ние, боговете от Ленгли, да си признаем честно, не искаме война с Русия, ама оная пенкия Сорос дето е ръснал 6 милиарда на вятъра в Укропитекия, не ни дава мира, иска възвръщаемост. Затова повечето ходим с памперси, така за всеки случай, заради реномето един вид. Не става да дуеме перки, а от крачолите да тече...Агент Омазама.ЦРУ!!!
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ясна е работата.Кери си каза,че или ще се копае със сонди от онази фирма с ''Ш'',или ще се копае с бомби с НАТО.Извода е,че там ще се копае!Даже и шефа на НАТО дойде да ни го каже.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този път не е като 1989г. има и Силен Китай , Индия , Иран Бразилия. Има други центрове на силата.. Та коалицията на Русия е със 60 % от БВП на света , с по-голяма ресурсна база , повече население..
78
2
 
0
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До 104Не имитирай, вижда се кой е оригинала.Нямаш акъл за толкова.
77
0
 
5
 
! Отговори
русофил преди 9 години
Путин поведе Русия по свой път! И направи от руснаците богати хора.Ние в бг тръгнахме подир тоягата на тия Високи гости от последните дни и станахме ХЪРБИ!
76
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путинчетата толкова са освирепели , че са готови да отидат на остров Белене да строят концлагер. Остава само да им дръпнем лодките...
75
2
 
5
 
! Отговори
морски преди 9 години
РЕФЕРЕНДУМ за излизане на България от НАТО!
74
2
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
ВАСИЛЕВ, номиниран си за командир на взвод "ТРИПОЛОВА ЛАМЯ".ЧЕСТИТО!
73
0
 
1
 
! Отговори
Маркс® преди 9 години
Василев, няма да ми пишеш с ника, щото ще стана и аз Василев!)