ДПС превърна Възродителния процес в търговска марка!

НС не успя да гласува промяната за гражданската регистрация
Обновена: 4 фев 2015 12:43 | 4 фев 2015 11:57, Камелия Цветанова
56
ДПС превърна Възродителния процес в търговска марка!
Цвета Караянчева. Снимка: архив, БТА

След два часа дебати в крайна сметка не се стигна до гласуване на предложението на ДПС за промени в Закона за гражданската регистрация, с които държавната администрация се задължава да заличи от регистрите насилствено наложените български имена на "гражданите с турско-арабски имена" по време на Възродителния процес.

Още по темата
Причината за това беше, че законопроектът беше вкаран в дневния ред на парламента в първата сряда на месеца, когато според правилника на НС опозицията има право да внесе точка за обсъждане, която автоматично да бъде обсъдена в началото на пленарното заседание. Ако обаче времето не стигне до гласуване, тя отпада от програмата до следващия месец, когато опозицията отново има право да я внесе.

По време на дебата обаче стана ясно, че единствено депутатите от ДПС стоят зад искането си за промени в закона, а всички останали политически сили в параламента са против него.

Според Атанас Атанасов от РБ чисто технически предложението на ДПС не може да се случи, а освен това е и провокация към днешната ситуация в държавата.

„Възбуждайки сега тази тема отново, вие искате да скриете вашата вина като политическа партия, защото поставихте в гето хората, от чиито среди произхождате“, настоя той.

Цвета Караянчева от ГЕРБ също обвини ДПС, че използва темата за Възродителния процес в собствен интерес.

„Вие го превърнахте в търговска марка, превърнахте и българските турци в крепостни. Това е поредната политическа дъвка, за да мобилизирате редиците“, отсече тя.

Според Валентин Касабов, зам.-председател на Парламентарната група на ПФ, когато стане въпрос за каквото и да било в България, на първо място се повдига темата за Възродителния процес и той "се размахва, за да се извлекат не политически, а финансови дивиденти".

„Наред с Възродителния процес много се използва и думата толерантност, която също е оваляна в калта, защото се употребява от доносници, които са писали за най-близките си хора, за своите хора от своя етнос, донасяли са и по този начин са решавали човешки съдби“, коментира той.

Касабов призова доносниците от ДПС да кажат колко човешки съдби са "изгорили".

„Това се нарича мракобесие и средновековен бандитизъм. Точно тук лицемерието е неуместно, но логото на вашата партия е: „Ние мразим и обичаме да крадем“, обвини депутатът от ПФ.

Според лидера на „Атака“ Волен Сидеров това предложение на ДПС ще обърка самия регистър.

„Откъде сте сигурни, че някои от тези починали хора не иска да си е с българско име, няма как да го знаете освен със спиритически сеанс“, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
66666 преди 9 години
Пак до коментар 44Изключително много си зле, по начина на изразяване направо се излагаш, като си българин пиши на български /кирилица/.Хукнал да ми продава акъли дали съм образован или не, оставам на хората да преценят по написанота по долу в коментар 44.Кой колко е образован?!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен до коментар 44Като си българин пиши на кирилица бе *** такъв!
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските турци са изключително жестоки и ни мразят ужаснои това не е следствие от възродителния процес - те винаги са имали самочувствието, въпреки неграмотността и простотията си, че са ни тероризирали 5 века - никой в смесените райони не обича турците, както и обратното-това се пише, за да се пази до някъде етническия мир - а след 1990 на тУРците се дадоха такива права тук, които и евреите нямат в САЩ дори! Голяма грешка ще е да се създаде Ислямски център в София- Проблема е ужасен!
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 66666Nie sme si bulgari i njama nuzjda glavorezi da predlagat,kak da se narichame. A ti jadesh nashija hljab i spish pod nashe nebe, zashtotoi si tup nahalnik i neblagodarnik, kojto izsmukva nashite sotsialni fondove, zashtoto si bezraboten poradi lipsa na obrazovanie i s mantaliet ot srednite vekove.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Осман Паша ITja, maika ti, nali e chalgadzjiika, mozje da predstavish nejnija opit ot vertepite, kudeto se kulchi za stotinki (shtoto puk e i grozna).
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Takuv zakon e pulno bezsmislie! Absoljutno nenuzjen! Izraz na razrushitelna zloba ot predatel na prijateli i rodnini. Ako njakoj iska da si vrushta imeto, promeneno po nezaviseshti ot nego prichini, ima naredba, v kojato tozi sluchaj e ureden bez da se otiva v sud, a po administrativen pat, za mnogo kratko vreme. Tova, koeto zadukzjitelno trjabva da stane e da se postavi na kraja na familnoto ime OKONCHANIETO, harakterno za bulgarskija ezik - EV,-OV,-EVA,-OVA... Taka e v Frantsija, naprimer!
27
4
 
3
 
! Отговори
До: БГ преди 9 години
Ако твоето предположение по вероятно Лъжа Балгарските Турци са Българо-мохамедани то какви са Помаците , тоест според твоите Манипулативни трикове Помаците идват на местото на Българите , а какви са Българите тогава в България , според твоите твърдения би трябвало да са Роми , айде спи спокойно тая вечер
26
7
 
4
 
! Отговори
Осман Паша I преди 9 години
Ако турят на Цвета Караянчева едно турско име , дали догава ще пее като Чалгаджийка
25
2
 
7
 
! Отговори
Нина преди 9 години
А вие госпожо с какво се занимавахте преди да бъдете народен представител, а и сега, освен че се правите на конкурентка на Корнелия Нинова?
24
8
 
7
 
! Отговори
66666 преди 9 години
До БГ"Искам изразът "БЪЛГАРСКИ - ТУРЦИ" да бъде забранен и да се използва "БЪЛГАРО - МУХАМЕДАНИ""А вас как да ви наричаме "Български -християнин" или "Български-католичанин" или нещо друго предложи което повече ще ти допадне????Много жалко
23
2
 
3
 
! Отговори
Процес Крайчев преди 9 години
Да си плащат сами за пререгистрацията тези, защо данъкоплатците да мислят за чужди грешки. Не е уместен такъв преразход по време на криза, парите са ценни, но не и за онези олигарси. Разпределят милиони като бонбони, а за народа няма. Безобразие... Върнете ни Златния век.Хип-хип-ура за Златния век.
22
1
 
5
 
! Отговори
Процес Крайчев преди 9 години
През онези времена българите използват каталог за имената на своите деца. Този Възродителен процес се разглежда едностранно. Той е крайно политизиран. Ако сега държавния бюджет се отделя за пререгистрация (т.е да плащаме за минали действия), не е ли уместно някой да плати за данъците, възлагани на българите преди 200 години.
21
1
 
2
 
! Отговори
supermarket преди 9 години
kato ima bol bol gladni i jadni klienti, a stokata e zdravoslovna, osvejavasta i obodryavasta kato limonada ili cocacola. a ima i leko vazbujdasto deistvie, ta e predpochitana napitka protiv zadriamvane kato ayran.
20
3
 
11
 
! Отговори
Герчо Стоянов Геров преди 9 години
Като един от българския народ предлагам Народното събрание(както направи Ататюрк) да се приеме закон, който да задължи административните служби да заличат всички турско-арабски имена в регистрите,защото те са насилствено внедрени през робството от завоевателя и гражданите да си изберат имената на своите деди и пра-пра деди. Предлагам пред народните представители в НС да се прачете сегашния турски закон за имената да видите какво правят те и какво искат и защо от нас.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не можахте ли още да разберете че не ни интересува ДПС или която и да е друга Партия , предайте Материалите от Делото в Хага и Проблемът ще се реши завинаги , така остава една врата незатворена завинаги
18
3
 
6
 
! Отговори
Трибунала в Хага преди 9 години
Никой не казва , защо нема 25 години завършек на Дело Възродителен Процес и защо Папката се съхранява в България , местото му е в Европеския Съд а не на Склад в България , тоест България не може да се самосъди
17
4
 
6
 
! Отговори
5555 преди 9 години
Zashto tezi dps ne sa se setili za elektorata prez izminalite 25godini mi pravqt trikove na ds
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен23A TI PREDATEL-DEMOKRAT OT TURSKI PROIZHOD LI SI?
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NAI-PRAVILNOTO POLITICESKO RESHENIE V ZIALATA POLITICESKA KARIERA NA BAI TOSHO E IMENNO VAZRODITELNIAT PROZES. 43 G. NOSIA BALGARSKO IME I NE MOGA DA SE SRAVNIAVAM S KIRLIVITE TURZI OT PARLAMENTA.A I KIRIAK STEFCOVZI IMA TAM ZA PARI I PRIKRITIE ZAD IMUNITETA.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Местанчо и другите агенти, колко толерантни бяхте когато предавахте /продавахте/ своите.