Едва 15% от българите искали да емигрират за дълго

Всеки трети нашенец с близък в чужбина
24 фев 2015 17:11,
101
Едва 15% от българите искали да емигрират за дълго
Снимка: БТА

Всеки трети българин у нас има близък или приятел в чужбина. Това сочат данните на сдружение „Тук-там“ и социологическа агенция ТНС ББСС.

Според същото изследване близо 2 милиона българи живеят в чужбина, като над 3/4 от тях работят или учат в рамките на ЕС. „Имаме за цел да покажем на тези хора, че тук също има възможности за работа, за развитие, за живот“, заяви Мариела Вачева от „Тук-там“.

По думите на Марчела Абрашева от ТНС ББСС тук не може да се говори за емиграция, а за отваряне на възможностите и за глобализиране на българската общност. „Виждаме как нашите приятели и роднини в чужбина се връщат у нас все по-често, инвестират заработените си пари в българската икономика и подпомагат средата ни тук дори от разстояние“, допълни още тя.

Жоро Пенчев, също от сдружение „Тук-там“, посочи, че едва 15% от българите имат желание да напуснат за дълго страната. По думите му това е положителна новина, тъй като хората очакват положителна промяна в България. „Изследването сочи, че живеещите в чужбина продължават да общуват активно и все по-лесно с близките и приятелите си тук, което ни дава увереност, че те милеят за родината си“, поясни той.

Друг позитивен фактор е дигитализирането на комуникацията между българите и техните близки в чужбина, като Skype е предпочитан начин пред телефона. Всеки четвърти българин пък се свързва с приятелите си посредством социални мрежи и платформи, което е показателно за пенетрацията на смарт услугите в България.

От „Тук-там“ се надяват, че ще успеят да предоставят реални алтернативи на сънародниците ни в чужбина и да докажат, че и в България има възможности за реализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
34
 
! Отговори
Ач преди 9 години
Едва 15% от българите искали да емигрират за дълго другите са или болни или нямат лев за самолет и квартира
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички *** на борсата !
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като искаме да гледаме тв извън България, не можем! Ей на това му викам запазване на езика и българските корени!!!
52
4
 
8
 
! Отговори
факт преди 9 години
Денонощното тролене явно не дава резултат.......
51
2
 
24
 
! Отговори
anon преди 9 години
15% ? явно аз познавам хора предимно и само от тези 15%... щото не знам някой от тях да не е изявил желание за по-добър живот в чужбина...това някаква платена статия ли е?
50
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
който каквото иска да пише ,фактите са си факти ,БГ обезлюдява ,Бълагрия не е само София ,но скоро това ще е България ,София -българи,в останалите части *** ,а където има останали пенсионери ,оставени от държавата на доизмиране.Много им се иска на някои Бг-то дае пак почти 9млн,да е 1989 и да почва ''голямото грабене,опа Прехода:)Младите и образовани хора имат бъдеще извън Бг ,това с миячите на чинии се изтърка отдавна :) но който му доставя удоволствие да мисли ,че Вуте е зле в ''чужбина''
49
4
 
10
 
! Отговори
до яребицата преди 9 години
Ако не те е срам кажи от какъв произход си
48
11
 
21
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
Когато човек премине в небитието, ангелите се събират да му прегледат житейските дела и отсъдят какво е направил в повече - добро или лошо! Ако доброто е повече, пращат го в рая, ако лошото е в повече, пращат го в България!
47
2
 
6
 
! Отговори
BG преди 9 години
искали или искат ?
46
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
15 % са младите и образовани българи ,като изключим пенсионерите ,мутрите ,политиците ,съдиите ,военните и полицаите /които са на държ. служба и вземат пари за лозунги /и *** -точно 15 % остават ,всичко свястно .ВБгетото остава останалото ,защото в *** ,не се живее ,а се оцелява ,ден за ден,а това скъпи социолози -е бавно ,мъчително и за предпочитане е да се избягва :)80% от моите съученици/състуденти не са в Бг ,аз сглупих по рано ,но вече и аз стягам багажа .Нямало значение ,нали:)
45
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
точно 15 % които имат образование и могат да арботят :) и това викате ''не било съществено'' .от ''моя'' малък градв Бг през 1994 -75 000 жители ,2014 г -41 000 /ако вземат да преброят тези които не са в града ,може би ще е 31-2 000 жители града/ ,та викате нямало проблем ? ами добре ,щом няма няма ,тук някой по долу коментира че нямало възможност за 3000 евро заплата в Бг :) ,който има възможност да работи другаде -заминава Щото сиренето и тока ,и жилището са с пари ,а не с ''аз съм българче''
44
5
 
36
 
! Отговори
Гацко преди 9 години
Едва 15 процента смятат да емигрират за дълго. Останалите, завинаги.
43
11
 
15
 
! Отговори
! преди 9 години
"..А на нашия народ, явно му е гот, по цял ден да спи и да играе белот"!
42
3
 
9
 
! Отговори
! преди 9 години
"...дали България някога ще се оправи, и няма ли с години, това да се забрави" !
41
2
 
3
 
! Отговори
41 преди 9 години
ima no za kratkio ne kato tqh za pokoleniq napred
40
9
 
7
 
! Отговори
yastreb преди 9 години
До Анонименshe ima *** president v bg
39
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега да споделя, в развита Европа заплатата е два дори три пъти по висока, цените на храните който тука се купуват, там са на половина поради по голямата конкуренция и качество.Там се спазва закона от всеки!Така че, ако си млад, имаш нужните качества/умствени и/или физически/, възможността за развитие е много голяма в сравнение с България.и тн.
38
2
 
17
 
! Отговори
дървобрад преди 9 години
това Тук там ми прозвуча ,като Тука има,тука нема...що за несериозни глупости?!
37
2
 
9
 
! Отговори
ahen преди 9 години
nikoi ne iska no vie politisite ne ni ostavixte drug sans
36
3
 
3
 
! Отговори
ami_sega преди 9 години
Naucete b'lgarski predi da pishete statii! Digitalizirane I penetracia !!! svuci jalko

Спонсорирани публикации