Режат НГДЕК: Вазов и Яворов не са учили в центъра на София!

Рашидов: Това не е задължително за качествено образование
Обновена: 10 мар 2015 18:33 | 10 мар 2015 18:29, Веселина Йорданова
58
Режат НГДЕК: Вазов и Яворов не са учили в центъра на София!
Вежди Рашидов. Снимка: архив, БулФото

Ако зависи само от мен, всички училища у нас щяха да са в идеалния център на София, защо не даже и на самия площад "Св. Александър Невски", но по обективни причини това просто няма как да стане, поне на този етап това е невъзможно.

Това каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на разговора с ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" и в присъствието на група преподаватели от НГДЕК, който се проведе в Министерството на културата. Коментарът на министъра идва след родителско недоволство, че училището няма да остане в центъра.

Още по темата
От съобщението на ведомството става ясно, че продължава диалогът за възстановяване на нормалния учебен процес в обновената сграда на Класическата гимназия на ул. „Баба” № 16 в "Модерно предградие", като същевременно са направени стъпки сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" да се запази като филиал на НГДЕК.

В сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" ще се провеждат занимания на ученици от горните класове на Класическата гимназия, именно там ще учат децата и когато започне прием от 5-ти клас в училището, уточняват от Министерството на културата.

Сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий", която ще е филиал на НГДЕК, предстои да бъде и ремонтирана, ще търсим и европейско финансиране за нейното обновяваване, тъй като всички сме единодушни, че децата ни трябва да учат в едни нормални, добри условия, отговарящи на всички изисквания и норми, отбеляза министърът по време на срещата.

По думите му именити български писатели, художници, артисти, интелектуалци и общественици са завършили средното си образование извън столицата ни, в това число и в не толкова големи градове, но това съвсем не им е попречило да направят име, да постигнат впечатляващи професионални успехи в своята област.

"Съвсем не е задължително да учиш в училище в абсолютния център на столицата, за да получиш качествено, добро образование, което ще те подготви на необходимото ниво за предизвикателствата на живота, самото място на училището далеч не е най-важното и същественото, училището го правят всъщност най-вече неговите преподаватели и ученици – те формират неговия дух", подчерта още Вежди Рашидов.

Пресцентърът на Министерството на културата припомня, че и големи български писатели от ранга на Емилиян Станев, Йордан Радичков, Ивайло Петров и Николай Хайтов, както и обичани наши поети като Дамян Дамянов и Христо Фотев също не са възпитаници на гимназия, разположена в историческия център на София, но независимо от това никой и до днес не си позволява да оспорва ролята им и техния забележителен принос за българската литература.

По една или друга причина не са имали честта да учат в училище, ситуирано удобно в центъра на София, и патриархът на българската национална литература Иван Вазов, както и поетът с драматична съдба П. К. Яворов, един от участниците в легендарния литературен кръг „Мисъл“, а и още много други наши именити творци.

Нещо повече - прочутата Академия на Платон, както и създадената от великия Аристотел философска школа – Ликей, също не са били разположени в топ центъра на древна Атина, а са се намирали извън чертите на града, наречен на името на древногръцката богиня Атина Палада, но това съвсем не им е попречило да останат в историята на човечеството със своя изключителен, неоценим принос във всички сфери на науката и образованието, въпреки че до тези школи по обясними причини не е имало разкрита метростанция, до тях не са пътували и маршрутки, продължават от пресцентъра на ведомството на Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
19
 
47
 
! Отговори
иван преди 9 години
Вежди е прав! Колкото и да не се харесва на някои хора. И да престанат да създават комунистически проблеми.
3
15
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав е стига с това специално отношение към група ученици, които се мислят за нещо повече от нормалните деца. Направили са им училище да ходят да учат в него! Писна ми вече от тези!
2
15
 
44
 
! Отговори
на снимката преди 9 години
Вежди-ту на снимката: Келнер, две ракии!
1
12
 
57
 
! Отговори
Да! преди 9 години
Много правилно! Този проблем е изкуствено създаден, за да може някои учители да спечелят ! Какво - това е отделен въпрос! Много по - важно е в каква сграда, как е оборудвана за учебния процес , отколкото къде се намира сградата!На запад много от елитните гимназии и студентските кампуси са в края на града, но никой даже и не се сеща да се противи!