Експериментът в Dnes.bg: 35 шофьори "метър" в бус лентата

Заснетите нарушители за 3 минути на Орлов мост
Обновена: 4 май 2016 16:08 | 26 мар 2015 10:35, Александър Попов
115
Експериментът в Dnes.bg: 35 шофьори "метър" в бус лентата
Снимка: Dnes.bg

Вторият експеримент в Dnes.bg е кратък, но пък много показателен.

Провокира ни желанието на всички българи да живеем в подредена държава, в която се спазват правилата. Когато сме в социалните мрежи, пред камера и дори в приятелска компания изтъкваме колко ни е зле държавата, защото всички останали гледат да "минат метър" пред закона.

Решихме да проверим нещо елементарно, доколко дисциплинирани са шофьорите. В много случаи те са прави, когато негодуват срещу лоши пътища, дупки, високи данъци, които би трябвало да подобряват положението. Но когато стане въпрос за нарушения услужливо подминаваме темата.

Застанахме в един възлов район на столицата - Орлов мост, където всеки шофьор знае, че има камери. В следобедните часове там се получава задръстване, което обаче не би трябвало да притеснява пътниците в градския транспорт. Защото автобусите си имат лента, по която не би трябвало да преминават коли.

Така ли е? Само за 3 минути успяхме да преброим 35 нарушители. Шофьори, които са склонни да платят глоба, но да спестят 3-4 минути чакане на светофара. Актът, ако те хванат, е 50 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има едно научно изследване, че колкото и платна да се правят - колите винаги ги запълват и става задръстване след 5-10г. Трябва да се мисли по друг начин да се решават проблемитеТова е в щатите, мисля 70-те или 80-те години.Бях гледал филм. Страхотно е, но не се сещам как се казваше
30
3
 
38
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 9 години
Дай ми пример за град в бяла европейска държава, който има горе-долу същото население като в София, и има булевард с 6 ленти в едното платно. Най-широкият европейски, за който аз се сещам е Champs-Élysées - и той има 5 ленти на платно, ама Париж е 13-14 млн. души с предградията. Аман от отворковци, всеки се наврял сам в колата и псува - що бензина е толко скъп, кви са тия бус ленти, кво е тва задръстване, а толко не се сеща че тия неговите проблеми са породени от колективен мързел и егоизъм.
29
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 9 години
до 21 ми беше коментара.
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големият въпрос е къде са глобите????
27
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 9 години
До ...Това за съжаление няма как да стане, защото ще секнат парите за ремонти, парите от зоните за паркиране, парите от паяците, парите от глобите и парите от Лукоил :)Иначе ДА, това е едно много добро решение на проблема с шофирането в София - град с инфраструктура за 500к, побиращ 2млн., както каза някой по-долу...
26
11
 
12
 
! Отговори
:) преди 9 години
Джеръми Кларксън: Не разбирам бус лентите. Защо бедните хора трябва да стигат по-бързо от мен?
25
0
 
22
 
! Отговори
обективен преди 9 години
Правилата трябва да се спазват ! Който ги нарушава да си плаща. При повторно нарушение двойна глоба ! Иначе става анархия.
24
4
 
22
 
! Отговори
Протестант преди 9 години
Шоферите са адски нахални животни, паркират ми по тротоара, там където се очаква аз да мина, надуват клаксона до дупка без да има причина ( най-фрапантно беше надуването на клаксона за минута и половина, защото чака 10 секунди повече да мине ). Не спират на червено, тровят ме, въобще на никого не са нужни.
23
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми така е като 2-3 лентов булевард е най-голямото постижение за една столица какво да очаквате. В белите държави централните булеварди са 6 лентови и пак има задръствания.
22
11
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До Анонимен (14):И когато рейса спука всичките гуми на ляв завой на Орлов мост и ти препречи кръстовището, тогава какво правим ? Може би хеликоптер ще извикаш, понеже си голям акълия.
21
3
 
36
 
! Отговори
... преди 9 години
Просто като прочете човек коментарите тук и става ясно какъв *** и ужасен народ сме. Не виждат по-далеч от г*за си. А извън страната едва ли са излизали. После защо София е с НАЙ_МРЪСЕН въздух в ЕВРОПА! Заради всеки *** с 20год. кола, искащ да бъде гъзар. Искам да се забранят коли под ЕВРО 4, да се спре движението на коли в центъра, да се направят велоалеи. Вижте в Париж какво направиха - забраниха движението на коли с четни/нечетни номера някои дни, нищо че е в пъти по-чист въздуха от тук
20
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както казват колегите шофьори - "ми няма де да паркирам, затова спирам на тротоара".И тия същите - "няма де да карам, затова карам в бус лентата".Скапана държава
19
26
 
3
 
! Отговори
AcOrP преди 9 години
До КалоянПак казвам плащам си достатъчно акцизи/данъци/такси/застраховки за удоволствието да карам. За справка на литър бензин акцизът и ддс-то са над 50% от цената. Бус ленти е ОК да има ако инфраструктурата го позволява. Неможе на булевард с 2 или 3 ленти в посока да се отдели една лента само за БУС лента. Пример имаме трафик 300 автомобила в минута имаме 3 ленти всяка лента има капацитет 100 автомобила в минута. При три ленти няма задръстване и няма нужда от бус лента.С бус лента има.
18
2
 
13
 
! Отговори
фт преди 9 години
До Никола 12Робе, за къде бързаш?! 500 години не си бързал, а сега си се сетил. На някои дядовците ни като са били хайдути из Балкана твоите са играли хоро по терлици из зимниците, че да не ги чуели османлиите. Вдяна ли сега?!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 15 - може да е елементарно, ама е тъпо. линейките, пожарната и маршрутките да си водят по един гумаджия със себе си, така ли
16
19
 
12
 
! Отговори
Драган преди 9 години
Защо се занимавате с дребни кокошкарски истории,а не наблегнете на това как някои крадат милиарди и милиони бе ?
15
0
 
7
 
! Отговори
голфаджията преди 9 години
Ето и още:заставате на 4 лентов прав булевард, където пешеходци на пресичат и снимате колко коли ще бъдат спрени от полицята за превишена скорост вместо полицията да съблюдава нарушенията изброени в предишния ми пост
14
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РЕШЕНИЕТО Е ЕЛЕМЕНТАРНО. ОЩЕ В НАЧАЛОТА НА БУС ЛЕНТАТА НА САМАТА ЖЪЛТА ЛИНИЯ ДА СЕ МОНТИРАТ ПО ЦЯЛОТО ПРОТЕЖЕНИЕ ШИПЧЕТА ПРЕЗ 10 СМ.. АКО НЯКОЙ ВЛЕЗЕ ДА НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ И АКО НЯКОЙ РЕШИ ДА ВЛИЗА ДА ОТИДЕ ДИРЕКТНО ПРИ ГУМАЖИЯТА ДА МУ СМЕНИ ГУМЕТАТА. ПО ДРУГ НАЧИН СЕЛЯНИТЕ И МУТРИТЕ НЯМА ДА ГИ НАУЧИМЕ НАРЕД.
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а когато няма задръстване, пускат орлов мост на ръчно управление и за не повече от 5 минути го създават
12
55
 
5
 
! Отговори
Nikola преди 9 години
Предвид ,че бус лента има само на някой места, е безмислено. Трябва да има бус ленти навсякъде и също така и такситата да имат право да се движат там. За момента си карам в бус лента като бързам, тъй като ми е писнало провинционалисти да ми правят задръстване щото не им се занимава със селско стопанство и идват тук в София ,да се чудят какво да правят. А пък най-тъжното е , че хората които не ползват бус лентата го правят не заради съвестта си а от страх да не би случайно да ги глобят.