Рашидов се извини: Бях рязък и се изразих твърде образно!

"Има моменти, в които възнаграждението не е най-важното"
Обновена: 23 апр 2015 17:54 | 23 апр 2015 16:05, Веселина Йорданова
141
Рашидов се извини: Бях рязък и се изразих твърде образно!
Вежди Рашидов. Снимка: БулФото, архив

Културният министър Вежди Рашидов се извини на тенора Георги Петров в отворено писмо, в което заявява още, че цени труда на всеки творец и български артист, и иска творците да живеят достойно.

Още по темата

"За жалост, дни наред след изложбата трябваше да се обясняваме не за успеха на България, а за хонорарите. Това ми се струва дълбоко несправедливо и може би в едно от изказванията си бях рязък и се изразих твърде образно, което е засегнало тенора Георги Петров, за което моля за извинение", пише министърът.

Преди два дни Рашидов разкритикува тенора в ефира на bTV, че достойнството му струвало 50 лева и обеща - "100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може". Последваха негативни обществени реакции, а тази вечер пред министерството е организиран и протест под мотото #ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!"

В писмото си Рашидов посочва още, че е работил дълго за българската изложба в Лувъра, която, по думите му, е велико събитие за българската култура и нарежда страната ни на най-достойното място в световната съкровищница.

"Аз лично се почувствах засегнат, когато на фона на този колосален успех и на божественото представяне на хор "Йоан Кукузел" дни наред обществеността ни беше занимавана с недоволството на един от хористите, защото не е получил хонорар за труда си. Да, отворихме вратите на легендарната парижка Света Богородица за ангелогласните ни хористи, но не сме им плащали хонорар, както без хонорар работи и целият екип по подготовката на изложбата и на съпътстващата културна програма", пише министърът, като благодари на екипа, реализирал експозицията.

"Като творец зная, че трудът на артиста трябва да бъде възнаграден, като министър правя възможното творците да получат заслужено заплащане, но има моменти, в които възнаграждението не е най-важното. Нито ръководството на хор "Йоан Кукузел", нито екипът на подготовката на изявите в Париж, нито участниците в тях, са поставяли въпроса да получат възнаграждения", допълва Рашидов.

Културният министър пише още, че се е сбъднала мечтата му България, с културното си наследство и с таланта си, да бъде на заслужено място в най-големия световен музей.

"Вярвам, че това е пътят на България – в най-големите музеи, в най-големите сцени, в най-големите зали на Европа и света", обобщава Рашидов.

По-рано днес от Министерството на културата съобщиха, че тиражираните в публичното пространство твърдения, че Българският културен институт в Париж е събирал пари от билети на концерта на хор "Йоан Кукузел" в катедралата Нотр Дам в Париж категорично не отговарят на истината.

Във Facebook обаче бе публикувана снимка от плаката на Нотр Дам, обявяващ гостуването на българския хор, на който се вижда, че билетите са били по 12 евро и по 20 евро.

Министерството на културата договори Нотр Дам да предостави безплатно на България катедралата за представянето на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел". Право на катедралата е как да разполага със собствената си зала, уточняват от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това "извинение" си е чиста подигравка г-н Рашидов! Вие си получавахте милиони за Вашето "творчество" - Другите "100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може"! Много нагло г-н МИНИСТРЕ ! Май мястото Ви не е на този пост нито като човек , нито като творец! Хорът Йоан Кукузел го знае цяла Европа! Вашите творби колцина са ги видели?
93
0
 
1
 
! Отговори
hit преди 8 години
bulgarski cultministar rashidov e edin nai-obiknoven brakonier i trafikant na gratis trudova bg sila v eu.karal bulgarite da mu rabotiat bez trudov dogovor - na cherno v eu - taka prikazvat v belgia, monaco, andora, uk i luksemburg. ama v ep si malchat bg eurodeputati, komisari i komisii, stoto i te praviat takiva brakonierski nomera.
92
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алчни за пари.Дай им да се самоизтъкват.Това е завист към работещите артисти.Искат и те да се доредят там, но не им се работи.Как може в такъв момент да правят подобни простотии.Научени само да им се дава.Много хора в България заслужават повече,но толкова има.Вместо да протестират срещу корумпираната съдебна система,благодарение на която сме бедни масово,а крадливи управници и техни "съмишленици" си живеят царски,те седнали да сътворяват циркове и да дразнят нормалните хора.Псевдоинтелектуалци.
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като си помисля само каква плеада "интелигентни" министри ни окрадоха с усмивка и мило говорене,направо ми се плаче.Намерили за кого да се хванат тези протестиращи прости и алчни за пари хора.Явно, смятат се за нещо много повече от другите българи Всички заслужаваме повече,но с толкова разполага бедната ни държава.На тези,дето ни докараха до тук не им пука.Крият се зад ДС и си гледат натрупаното с измама.Станаха милионери на гърба на целия български народ.Протестите на необлажилите се край нямат
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не забравяме и грабежът с "Ключът на София", къде са събраните пари?".....Бетонът стои там, струва 40 000 долара, отлят е още 12 метра в земята...."а за скулптурата бяха събрани няколко стотин хиляди долара, които не бяха достатъчни за гения на Веждю.Къде са? Щото от КТБ си взе всички парички...
89
1
 
0
 
! Отговори
леля Соня преди 8 години
след пожар *** е помпа !
88
1
 
3
 
! Отговори
agne-bagne преди 8 години
До Анонименами, цигари, аз съм сигурна, че нещо тайно всяка нощ пикае върху тоя мустак!1!
87
5
 
17
 
! Отговори
оцеляваща преди 8 години
КАКВОТО И ДА КАЖЕТЕ И ДОБРО И ЛОШО ЗА В.РАШИДОВ,ТОЙ ПРОСТО ВИНАГИ СИ Е БИЛ ИЗПОЛЗВАЧ,А НЕ СПОСОБЕН И ТОВА НЕ МУ Е ИЗБУХВАНЕ,А НЕГОВАТА СЪЩНОСТ-НА ЛЕСНО ЗАБОГАТЕЛИЯ *** И НЕКАДЪРЕН ЧОВЕК ВЪОБРАЗИЛ СИ ЧЕ Е ВСЕМОГЪЩ...СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА!ТОЛКОВА ЛИ НЯМА В ТИЯ СРЕДИ ЕДИН УМЕН ...?
86
3
 
12
 
! Отговори
х преди 8 години
Ясно е, че Министерството няма пари (освен когато ББ каже).Но знае ли някой, какво плаща Лувърът за тая изложба?Дали плаща нещо или ей така за слава се разкарват тракийските съкровища?Ако плаща, Веждито трябва да плати на всички както трябва (по европейски), а не да се прави на циция. Ако не плаща Лувърът, питам защо не плаща???
85
0
 
5
 
! Отговори
zlatnoruno преди 8 години
ministare, dai davidim tuka kopiata na dokumentite i razhodite kolko efro poharchihte ot bg patriotichnia trezor pokrai razhodkite u parij, sena, aifelivata kula, louvrier...:-) da pokajete tam 7-8 kila zlatni tendjeri i *** :-) ot varvarskite godini na bulgariata :-)
84
1
 
13
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Смятате ли сериозно, че той ще държи 1,8 мио. над гарантираните от фонда само защото е търсач на силни усещания? Такааааа... сега той си е взимал лихвицата - 12250 лв на месец, без данък, разбира се. Политиците са алергични към данъци. Обаче колата се обръща. Ами сега???? С връзки и голям рев си взимаме паричките обратно.Това е основното правило на пазарното стопанство- ПЕЧАЛБИТЕ СЕ ПРИВАТИЗИРАТ, ЗАГУБИТЕ СЕ СОЦИАЛИЗИРАТ. Капиче? Вежди Рашидов- политик за показване. При нас сите сме равни.
83
5
 
8
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
бих задал въпроса , къде се съхранява "Тракийското съкровище " на България - София ! Къде е семинарията - София ! Къде " преживява " " ЮАН КОКОЗЕЛ " - София ! къде са засредоточени 3/4 от държавният бюджет - София ! Толкова ли неможеше да се финансира от бюджета на София това "мероприятие " , е нали се финансират сукаците на София и харченето на пари за "наши " хора е патент на София ! Вежди Рашидов не е прав , трябваше да плати от бюджета на София !Като искат да се фукат софиянци , да си плащат
82
2
 
14
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
С риск да ме изтрият веднага, искам да издам една тайна на тези, които се опитват да си изкарват хляба по честен път, т.е. с работа. Ако отидеш в банка с 2000 лева получаваш определена лихва, която е написана още на вратата на банката и в всякакви лисчета, които и за тоалетна не стават, защото са много хлъзгави. Ако идеш с 1 милион можеш да преговаряш и да получиш например 11% при нормално 7%. Смятате ли. че нашият културтрегер е взимал 7% с 2 милиона? Продължавам отгоре....
81
2
 
11
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Алчни за пари.Дай им да се самоизтъкват.Това е завист към работещите артисти.Искат и те да се доредят там, но не им се работи.Как може в такъв момент да правят подобни простотии.Научени само да им се дава.Много хора в България заслужават повече,но толкова има.Вместо да протестират срещу корумпираната съдебна система,благодарение на която сме бедни масово,а крадливи управници и техни "съмишленици" си живеят царски,те седнали да сътворяват циркове и да дразнят нормалните хора.Псевдоинтелектуалци.
80
3
 
10
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Преди няколко минути по БНР Илияна Панделиева, която през последните години стана герберистка, защитаваше самоотвержено В. Рашидов. Г- н Рашидов, как ви е кръвното налягане? Като че ли не сте го вдигали след цесията в КТБ. Спокоен сте, нали сецията е преди обявяването на официалния фалит. Господ да ви дава здраве и да покажете и свои скулптури в Лувъра!
79
6
 
11
 
! Отговори
stoian79 преди 8 години
OSTAVKA.OSTAVKA.OSTAVKA
78
8
 
8
 
! Отговори
Васко преди 8 години
Като си помисля само каква плеада "интелигентни" министри ни окрадоха с усмивка и мило говорене,направо ми се плаче.Намерили за кого да се хванат тези протестиращи прости и алчни за пари хора.Явно, смятат се за нещо много повече от другите българи Всички заслужаваме повече,но с толкова разполага бедната ни държава.На тези,дето ни докараха до тук не им пука.Крият се зад ДС и си гледат натрупаното с измама.Станаха милионери на гърба на целия български народ.Протестите на необлажилите се край нямат
77
6
 
18
 
! Отговори
Shark преди 8 години
"Има моменти, в които възнаграждението не е най-важното" - разбира се че има такива моменти, когато взимаш няколко хилядарки можеш да прежалиш 500-600 лв. Ми като не са важни парите за тебе Рашидов, дай хонорарите на хората от джоба си, кво толкова.
76
24
 
6
 
! Отговори
Берличанин преди 8 години
В Берлин за 35 Евро дневно можеш да живееш царски. А този тенор ако е творчески човек, би трябвало да е щастлив да пее в Париж и без пари. Но нали е алчен за пари, та чак и наел друг певец да го замества в църквата, от където цуца от миряните. Алчен псевдо творец.
75
2
 
17
 
! Отговори
бай онзи преди 8 години
Да се чете - бях на 5 уискита и казах каквото мислех