На ръба: 3 млн. българи кретат с 360 лв. месечно

Домакинствата у нас се самоограничават все повече
Обновена: 30 апр 2015 14:01 | 30 апр 2015 13:22,
180
На ръба: 3 млн. българи кретат с 360 лв. месечно
Снимка: Reuters, архив

Около 3 милиона са българите, които живеят със средства до размера на минималната работна заплата, която е 360 лева, сочи изследване за 2015 г. Това обяви пред БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Иванова посочи, че спрямо първото тримесечие на миналата година има задържане на нивата на издръжката на живот. По думите й се наблюдава и увеличаване на броя на хората, които живеят под прага необходим за издръжка.

"Издръжката на живот за първото тримесечие на 2015-а година отнасяме към данните за четвъртото тримесечие на 2014-а година и получаваме лек ръст на хората, които се издържат над издръжката на живота, но това от една страна може да бъде положителна индикация, но доколко този процес има конюнктурен характер или се обяснява от нарастването на доходите в края на годината в резултат на допълнителните плащания, може да се анализира със следващите периодични изследвания", заяви експертът.

По думите й над 50% от домакинствата в страната живеят с 64% от необходимите средства за издръжката а живота.

"Това означава, че тези домакинства са принудени да се самоограничават в разходите си", заяви Иванова.

Според първото тримесечно изследване за 2015-а година средните стойности на необходимата издръжка на живот се запазва на същите нива спрямо миналата година. Има леки колебания, но те основно се дължат на сезонния характер на пресните зеленчуци и плодове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
13
 
! Отговори
на 25 от провинцията преди 8 години
Аз съм с висше образование, владея два чужди езика.... но работя като сервитьор за 400 лева.
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако нямаха паре до са да има изклани мутри политици *** по жици... Глада е по силен от Тока.... Гладен човек Жив дявол...... Та така.. Тъжно и Жалко.... Като ядете храна се помислете, че някой в този момент гладува!!!
69
15
 
4
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Нямали пари и не знам си кво. Хората сега могат да пътуват и робуват свободно в ЕС. Стига с тези 360 лв...
68
4
 
1
 
! Отговори
mangela holandini преди 8 години
20% dds e mnogo dreben danak v bg. da stane 50% bg dds. sega vseki ot tesi 3 miliona bulgari plasta samo po 72 efra na mesec 20% dds. otkade da vzemem evro za zaplatite na evrodeputatite?!
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Безработицата в България с първи ръст от над година "Само Боко-тиквето за вас.Той ЗНАЕ КАК да ви унищожи.
66
2
 
15
 
! Отговори
Луд с мотика преди 8 години
До Анонимен74Това не са коли а кошници които не стават за нищо. Рядко ще видиш 20 годишна, читава кола на пазара. Всичко друго е на изживяване и е всеки месец в сервиз за смяна не нещо си там че се е счупило.Цените на жилищата са такива, защото този който продава иска да направи много пари за кратко време, ама питай дали го е продал. Никой няма да му го купи на такава цена. Колко агенции за недвижими имоти фалираха точно поради тази причина. Продават скъпо а хората нямат пари за реалната цена
65
4
 
17
 
! Отговори
Тиган Тефлонов преди 8 години
До Анонимен"Глупости! Всеки в България си има собствена кола"Брато на тока където му викаш "кола" на запад му викат "скрап"!!Масово се карат автомобили за по 2-3-4 хилки...И да се вземеш автомобил 2003 се счита ,че си дръпнал много.....поне в прованса е така ,в големите градове вярно има доста по нови автомобили ,но в прованса е само таралясници....
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четох някъде,че скоро българите ще плащат на работудателите-истина,ли е?
63
2
 
4
 
! Отговори
овеч преди 8 години
До до 55отиди в сибир и виж хората какви заплати вземат.
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преброяване на пенсионерите ли правихте? Защото са много малко работещите които взимат реално толко. Всеки знае как става, още на интервюто ти казват - Осигуряваме ви на минимума ще ви даваме още толкова на ръка!
61
9
 
2
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Ако говорим за Сф с 202,5 на месец едно семейство с едно дете може ок да живее, не добре, но ОК. За провинцията говорим за 1-1,5 предполагам,че също е ок. За какво ми е да ходя в Гърция или Турция, нямаме ли си ние море..Не е въпроса колко се взима, а така да се направи,че дори и с ниска заплата да не си гладе, не ти е студено..и да имаш покрив над главата си..
60
0
 
3
 
! Отговори
gold gorubsou преди 8 години
elate da kopate podzemno - ste izkarate oste tolkova, ako rabotite i nostem :-)
59
5
 
4
 
! Отговори
ep light преди 8 години
kvo sa oplakvate. ? ne razbiram. v bruxelle znaete li kakav zor imame - s po 30 000 euro light za edin mesec - kak se jivee s takiva drebni leki pari, a? :-)
58
4
 
23
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Този народ е бил тарикатски и по византийско, и по турско, и по сакскобургготско, и по съветско, и по ''демократично'' времена, т. е. винаги, а от такава диагноза лечение няма! Народът не струва, а не социално-политическо-икономическите му периоди! Народ, който става само за слуга, роб и работен *** + инатът, завистта, злобата и проклетията, му гарантират сигурно небитие!
57
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости! Всеки в България си има собствена кола и затова е пълно със задръствания и освен това жилищата имат прекалено високи цени, започващи от 100 000 нагоре! За каква беднотия ми говорите, че не разбрах?!?
56
4
 
21
 
! Отговори
бачкатор преди 8 години
Драги, днес си взех 2 лионски на Леки 3 лева.млечна салата с копър някъде около1,70- 2 лв излезе 6,50 и е килограма. едни сухи пасти 1,50и един хляб 1 леваи сметни ги сега да видим колко пари съм дал днес за обяд....Явно си някои 60 кг , цял ден кибичещ айляк и затова ти стигат 2-3 яйца и 5 мм шайба шунка...
55
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този народ обича собствения си геноцид.. гласува за убийци за да го убият..
54
2
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 8 години
1700 евро в рубли ще ти трябва чемодан метър на два, ако си здрав в кръста!
53
26
 
12
 
! Отговори
до 69 преди 8 години
Драги ми, аз взимам в пъти над средната заплата у нас и не се лишавам от нищо и храната ми месечно излиза под 600лв., като купувам всякакви разнообразни продукти. Какви глупости пишеш не ми е ясно. 7лв. за обяд с кучешки салам, при условие, че едно парче сьомга струва 4лв. в супермаркета, а гарнитурата към него- стотинки... 3-4лв. закуска, при условие, че прекрасен омлет със скъпа шунка и малко хляб би ти излязъл не повече от 1-1.5лв.. Ама то трябва и акъл какво да се яде и да се купува...
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
намалете я тази минимална заплата бревече не знаете какво давате