Бедните работещи българи – половин България

48% живеят в лишения, плащат сметките, но нямат за храна
3 май 2015 07:30,
215
Бедните работещи българи – половин България
Снимка: архив, Булфото

48% от 7,2 милиона души, колкото е населението на България, живеят в "материални лишени", определение, което означава, че не могат да си позволят адекватно отопление или месо всеки втори ден, разказва в свой материал Франс прес.

Статията на френската информационна агенция дава за пример семейство, живеещо в покрайнините на София – инженер-химик и художник, преквалифициран в охранител – представители на "бедните работещи" в най-мизерстващата страна в Европа.

"Заплатите ни са общо около 950 лева (485 евро) на месец", разказва Катя Колешева, която споделя със съпруга си и 24-годишния си син едностаен апартамент в Бухово, близо до София.

"Когато платим месечната вноска на кредита си и сметките, оставаме със 200-220 лева за храна. Това за трима ни", допълва тя.

Седем до осем процента от така наречените "бедни работещи" в България са като семейство Колешеви, работят, но се борят да покрият базовите си нужди, като всеки непредвиден разход е потенциално бедствие, коментира агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
5
 
! Отговори
Крым преди 8 години
Хорошая статья! Я так думаю Брюссель ещ не вс из вас вытянул.Это только начало. Греция уже поняла что такое ЕС. Им православные славяне как рабы нужны и ваши правители работают на них.По чаще делайте России санкции ещ беднее будете.Это был ваш выбор и винить не кого в этом не надо...потому как власть отражает сво население.
95
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
****ка им. За 25 години "демокрация", разпродадоха Татковината за жълти стотинки и докараха народа до просешка тояга.
94
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Огледайте се по населени места,та до най-малките селца кой управлява и дерибейства.Почти всички са бивши БКП или настоящи БСП.Има много комунисти които са пребоядисани и внедрени в други партии.За адинистрациите да не говорим,промяна няма.Там по наследство се предават постовете.Дълги години имаше данъчен и съдебен рай за другарите,които бяха като свещенни крави-недосегаеми.
93
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 104 А какво правят *** от ГЕРБ в момента . Нали и те грабят с пълни шепи. Защо още ни управлявят *** ?Защо *** ,Плевнелиев ,Борисов ,Цветанов ,Цачева ,Канева ,Калфин , Патерицата Симеонов - Балевски ,Радан ,Местан -Осман ни дърпат конците ,скрили в *** *** ,клетвата си прад БКП.Или умственият багаж на ,ЕнтелегЕнтните, е на нивото на ,зелена *** ,и виждат само *** от миналото , а днешните управлявящи комунаги за тях са,със шапки невидимки .
92
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен тая статия ми е малко, като скалъпените в БТВ репортерите, няма инженер в София със заплата под 1500 лв, и цялостно има недостиг на тях, отделно възниква въпроса, към тази сума от 950 лв. включени ли са доходоте на въпросния 24 годишен син, щото много ясно, че ако2-*** родители хранят още 24 годишния си син, то на тях съсвем нормално няма да им стигат парите
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
108-ми. На 8 години на 89 година, пишеш че си бил , пък си написал стотици мнения за ,,мръсният социализъм и ,,прекрасният капитализъм.Наистина нещо ти тропа в таванското помещение.А и да знаеш , стилът представлява човека ,от стила не можеш да се скриеш , нито като бивш член на БСП , нита като инженер или лекар пенсионер .Много си елементарен в хуленето и фантазиите.
90
2
 
1
 
! Отговори
tiktakfashion преди 8 години
bg systemata " chakai malko" raboti idealno za gigantskoto razmnojavane na colonii ot arogantni i teroristichni bg partiini mafii i hyperkolosalna kravojadna bg central bezplodna urodliva adminisracia... strahuvat se da hodiat sami sred horata ot naroda, publikata. :-)
89
0
 
7
 
! Отговори
до 110 преди 8 години
за Доган,Пеевски,ЦВ.Василев,някоя неизвестна още мутра,някой съдия и подобни величия.Тук идеята е че всеки трябва да работи за държавата/държавата е на определени хора ,само те могат да живеят добре /а останалите трябва да сме доволни от идеята ,че сме в ЕС и Нато, цивилизовани сме ,в Европа сме, и какво повече искаме от 200 лв пенсия и500 лв заплата/
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе видните партийни вождове на комунизма станаха видни олигарси, ограбвайки държавата. Това стана. После се намесиха мутрите и те драпаха за управлението. Силови структури в управлението, обикновени далавераджии в управлението на България и вие искате държава да имате. Странно желание.....
87
0
 
14
 
! Отговори
държавата преди 8 години
съществува заради средната класа, а не заради олигархията. А при нас как е? А с ечудим, че няма държава, ами няма и средна класа няма. За кого всъщност работим до 1 май след като няма държава?
86
0
 
4
 
! Отговори
до 86 преди 8 години
народопсихология, създадена от идеята за равенство при соца, ама равенството не е равносилно на справедливост и либерализацията, която донесе по-малко държавност. Чудя се, работим за държавата до 1 май, а пък нямаме държава и живеем бедно. Просто нещо е сбъркано с цялата история. Повече държава, която да обслужва средната класа, те олигарсите не са за хранилка от държавата. Сбъркана държава, сбъркан народ, сбъркан живот!
85
4
 
5
 
! Отговори
до 104 преди 8 години
До Анонименгрижи се за твоя мозък ,аз съм от тези които посрещнаха 1989 год на 8 години :) малко трудно грабех тогава разбираш :),през 90те когато са се наливали основите на ''капитализма'' .трябва да попиташ твоите другари ,градящи капитализма.В БГ капиталисти са червените *** ,взели на безценица държавните фирми, и ако не четеш новини -крадящи от държ.бюджет и еврофондовете/кметове,политици,съдии/.В Бг класически капитализъм няма .Възхвалявай комузма си на някоя баба на село,ако е жива
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук се води безмислен спор. При социализЪмЪт на Бай Тошо имаше привидно спокойствие и трохи за всеки. Луканов ни разби с плана Р.Ран и Р.Ът вместо да се остави най-успешното. Жельо и Ванчо Костов започнаха приватизацията и унищожиха всичко за да се окраде от определени хора не само от БКП а и от СДС. Лошо ли бе да има ТКЗС? Изклаха животните и разграбиха техниката. Сега по силата милионери-арендатори и мизерия! *** от БКП напълниха ГЕРБ за да грабят. БКП се префасонира в БСП и умирГа като
83
0
 
5
 
! Отговори
chingene преди 8 години
ai, ot otlejalite bulgarski pesticidi kakav hubav raygrass stana po futboll stadionite, kakvi hubavi gradinski kitki i darveta v saksiikite, paketi s hranitelni zemni torove i smeski za verigite svetovni magazini, a cherveite za lovene na riba se roiat mnogo stastlivi ot bg pesticidi....ama otidoha, unistojiha se edna malka chast ot bg pesticidi...:((((((( goliam dajd gi otnese v rekite, posle v moretata.....ako gi vidite nekade nakup vikaite za pomost, da idvame pak da gi unistojavame gratis
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пейзажа навсякъде е по схема.Кръчмарите бяха агенти и хора на комунистите,сега са крупни арендатори и хотелиери.Шайките на комунистите окрадоха всичко от ТКЗС като техника,препарати,горива и части .Работеха дълги години държавна и общинска земя без да плащат наем.Даваха ниски ренти,нагушиха се и станаха крупни арендатори.От глад имизерия хората им продадоа земята на безценица и още повече обедняха до оскотяване.А другарите с джипове " Мерцедес" самодоволно им се подиграват.
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 100100-тния.Съедини си връзките в главният мозък.Примерно.Приемам казаното.Но по механизма който описваш , се е получил КАПИТАЛИЗМЪТ.Защо тогава пишеш , не хвали социализма и защо възхваляваш капитализма.Вероятно си от тези дето са разграбвали и така си станал капиталист А ако не си повдигни въпроса ,да се отнеме тази собственост и се върне на държавата.И това не го правиш , защото явно си грабил и не ти изнася.
80
1
 
6
 
! Отговори
до 100 преди 8 години
До Анонимена колк осе огарби от народа бе другарю.за привилегиите и да сиакш не можеш да отречеш ,нали.земята,имотите фабриките на хората се отнеха ,Вече не са на НРБ а на синковците и шерките на червените велможи.Можеи на внуците им .А построеното по социализЪма е дело на хора като дядо м и баба ми ,които за труда си не са получили нищо.Дядо м ие строи лПрохода на републиката /без заплащане ,за идеята/А парите които майка ми и баща ми цял живот за внасяли за държавата/ Не ми хвали Комунизма
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До станкоффЖивотът не е само черно и бяло! Това, че сегашното управление е бандитско, съвсем не означава, че при соца всичко е било хубаво. Мнозинството от хората нямаха база за сравнение, защото можеше да отидеш на екскурзия най-много до ГДР. И вместо да запазим най-добрите постижения от онова време - образованието и здравеопазването, и да ги развием в положителна посока, както направиха някои бивши соц страни, нашите управници ги съсипаха много успешно. Останалото всеки го вижда...
78
0
 
6
 
! Отговори
до 96 преди 8 години
Недей да маниполираш .Прозира ,че и умът и дупето ти е червено.Явно си от тия комунисти,на които са им сложили по-малка сумичка в сметката по Луканово време.Сърди се на твоята партия и глутницата на другарите ти.
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен97-ми.Имало привилегии преди 89.Това е вярно , както е вярно , че са кратно и многократно по малки от днешните , тези които се получават чрез крадене и ограбване.Истината обаче е друга.100 % българите се настаниха в собствени жилища и това е гледка която се вижда и по градовете и по селата.И да лъжеш и да не лъжещ , всичко се вижда с просто и невъоръжено око и няма кой да ти се хване на лъжите?