Калиник нареди: Да не се споменава Симеон II във врачанските храмове

Нямало писмено нареждане от Синода
Обновена: 6 май 2015 19:12 | 6 май 2015 16:15, Веселина Йорданова
162
Калиник нареди: Да не се споменава Симеон II във врачанските храмове
Симеон Сакскобургготски. Снимка: архив, БулФото

Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете. Нареждането на владиката е по повод решението на синода на БПЦ да се споменава в службите името на Симеон Втори като цар на българите, пише "24 часа".

Още по темата
"Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си", обясни викарият на Врачанската митрополия епископ Киприян.

Освен това ще изчакаме окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на Синода през юни т. г., каза още той.

Владиката Калиник и епископ Киприян не присъстваха в Плиска и Варна за тържествата по случай 1150-годишнината от покръстването на българите.

Половината от митрополитите у нас също не бяха на литургията, която отслужи патриарх Неофит в голямата базилика в Плиска. Според осведомени все още не е ясно дали всички владици ще подкрепят окончателното решение за Симеон, след като огромна част от обществото у нас изрази несъгласие с позицията на църквата.

Изчаквателната позиция на Калиник е изненадваща за клира на Врачанската епархия, който си спомня за топлите до неотдавна отношения между владиката и Симеон Сакскобургготски.

Врачанският митрополит неизменно присъстваше на всички служения с него в храмовете след завръщането му от Мадрид и го подкрепи публично за решението му да влезе в политиката. Докато Симеон бе премиер, Калиник неизменно бе до него при всичките му посещения във Врачанско, независимо по чия покана е идвал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: КалиникСимеон ІІ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Делян Пеевски краде от България ,така както си иска,симеон крадливи се чувства ощетен -той дойде първи 2004 и искаше да окраде всичко останало от държавата .видя мадридския козел че тука всеки краде като за последно и той иска /огромен/ дял от баницата.пък някой *** да си вЕрва че ''като дойде цар-господар и Бг е монархия ще го спаси и ще му даде пари и бъдеще''/смях за заблудените овце-монархисти/църковните деятели-агенти на ДС да си гледат запоите по манастирите ,само Калиник е свестен май
42
2
 
9
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 9 години
До Анонимен59В църквата всички са грешници, ама поне забраняват да се споменават още по големи грешници и измамници... е някой от тях де. Хубаво е че има кой да се опълчи на продажния владика и патриарха
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тоя калиник не беше ли от седеругите разколници,същия не беше ли намесен в скандали и изпращане на мутри с бухалки в борба за някакви църковни имоти.Май цялата дандания около Сакскобургота е,че църквата за първи път не се съобразява със светската власт от 9септември 44 насам.
40
5
 
16
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 9 години
Правилно е наредил... Кой беше тоя симеон, не е ли оня дето срича и се оглежда като калмук? Дето все чака времето да покаже? Тоя на снимка не ща да го виждам,...
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЛУПАВ ЦАР----СЛАБА ДЪРЖАВА!!!!!!/...ше ми прави съюз с комунистите../кой нормален човек ---става ортак с айдуците в Държавата??!!
38
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се разпопи Калинкин и да се изпъди. Да живее царството и господарството! Знам, че нищо няма да се промени, но старият хазарин, май е по- българин от Тиквата.
37
4
 
11
 
! Отговори
българин преди 9 години
ТОВА МУ Е ГРЕШКАТА 49-----КОГАТО СЕ НАПРАВИ "ОБЕДИНИТЕЛ НА НАЦИЯТА" И НАПРАВИ СЪЮЗ С КОМУНИСТИТЕ!ТЕ МУ ИЗЯДОХА ГЛАВАТА!!!
36
3
 
19
 
! Отговори
Тинев преди 9 години
Излезе ми пришка на езика да ви повтарям:Докато има простаци и тъпънари поповете ще си уригват и *** доволно.А иначе тоя козел бая нещо открадна от България.
35
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жив и здрав да си митрополит Калиник ! Народа има нужда от Вяра,Надежда и Любов !тея дето се гаврят,подиграват и безжалостно грабят Господ ще ги съди
34
1
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Ето защо вярвам в Господ, но не вярвам в БПЦ. Това е пълно безумие ! Какви са заслугите на Симеончо, че да го споменават в службите ? ...Какви са заслугите на Бойко Борисов, че да го награждава патриарха с орден ?Българската църква е пълна пародия. Всъщност и държавата ни е такава.
33
2
 
12
 
! Отговори
крадлив мишок преди 9 години
Тоя си пропусна шанса!Когато дойде,ако беше вдигнал народа срещу комунистите,сега щеше да е цар,и целия народ щеше да е с него!
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКЪВТО НИ Е ЦАРЯТ, ТАКАВА НИ Е И ЦЪРКВАТА
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бивш премиер и толкоз!
30
1
 
4
 
! Отговори
за 39... преди 9 години
ДА , АМА ВСИЧКИТЕ ТИЯ ГЛУПОСТИ ......НЕ МОЖЕШ ДА ГИ ДОКАЖЕШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!/.....защото са измишльотина на дс/КГБ.../АЙДЕ ПОКАЖИ /поне/ЕДИН ДОКУМЕНТ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къв цар е този, бе!?
28
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...И ЩО , СИМЕОН ДА НЕ СИ ВЗЕМЕ ИМОТИТЕ .....??!!!ЗА ДА ГИ ОСТАВИ НА ЗАДНИЦИТЕ ОТ ДС/бкп ,Ли...КАТО НА МОРЕТО....??
27
3
 
9
 
! Отговори
КЪВ ПОП, БЕ..хаха,ха преди 9 години
КАЛЕНИК Е ОТ ДС/бкп и носеше пищов под расото си !/.....и не ми трийте постовете -когато говоря истини...СТРАХ ЛИ ВИ Е.../
26
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като толкова искат някои да споменават Крадлив Дедо да споменават и безбройните му кражби и далавери!
25
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е добро направил този дедо за България като добро / взе си дворците които не са сите негови, взе си горите и ги изсече за пари които пак не са негови, намали концесиите на полезните изкопаеми за чужди фирми, продаде на чужди електро разпределителните дружества и още и още. Прав е дедо Калиник!
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който не иска да му сменят чипа - да си смени попа.