Калиник нареди: Да не се споменава Симеон II във врачанските храмове

Нямало писмено нареждане от Синода
Обновена: 6 май 2015 19:12 | 6 май 2015 16:15, Веселина Йорданова
162
Калиник нареди: Да не се споменава Симеон II във врачанските храмове
Симеон Сакскобургготски. Снимка: архив, БулФото

Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете. Нареждането на владиката е по повод решението на синода на БПЦ да се споменава в службите името на Симеон Втори като цар на българите, пише "24 часа".

Още по темата
"Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си", обясни викарият на Врачанската митрополия епископ Киприян.

Освен това ще изчакаме окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на Синода през юни т. г., каза още той.

Владиката Калиник и епископ Киприян не присъстваха в Плиска и Варна за тържествата по случай 1150-годишнината от покръстването на българите.

Половината от митрополитите у нас също не бяха на литургията, която отслужи патриарх Неофит в голямата базилика в Плиска. Според осведомени все още не е ясно дали всички владици ще подкрепят окончателното решение за Симеон, след като огромна част от обществото у нас изрази несъгласие с позицията на църквата.

Изчаквателната позиция на Калиник е изненадваща за клира на Врачанската епархия, който си спомня за топлите до неотдавна отношения между владиката и Симеон Сакскобургготски.

Врачанският митрополит неизменно присъстваше на всички служения с него в храмовете след завръщането му от Мадрид и го подкрепи публично за решението му да влезе в политиката. Докато Симеон бе премиер, Калиник неизменно бе до него при всичките му посещения във Врачанско, независимо по чия покана е идвал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: КалиникСимеон ІІ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Absolutno varno..tochno tehen sluga e...Koburgite sa svarzani s anglosaksonskite reprili..tozi march v Ispania i nikakvo idvane tuk...sina mu i M Velchev s breidiobligaciite kolko vredi ni nanesoha...sina mu plati a tozi balgaroubiec ne si nauchi uroka...ima i drugi sinove
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakyv car? Bulgaria e republika , dokolkoto znam do 1945 godina simen4o e bil kym 10 godishen , taka 4e nemoje da e car bez da e navyrshil pulnoletie. taka kak stava car v republika tova ne mie iasno?
61
10
 
2
 
! Отговори
протестант преди 9 години
До православенА кой го върна в България? Можеше ли по времето на Димитров, Коларов, Вълко Червенков и Тодор Живков да се върне в България? И да приватизира дори нещо свое? Що не дойде по тяхно време? Кой го докара? Американците нали? Сега живеем по техния модел, по тяхната капиталистическа система, която била "най-добрата" в цял свят. И по -добро нещо то нея светът не е измислял.
60
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НаивенВерно си наивен! Сам си го признаваш. Тоест си балък!Калиник не беше ли АГЕНТ НА БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ? С досие в нея?
59
8
 
2
 
! Отговори
логичен въпрос! преди 9 години
Калиник не беше ли АГЕНТ НА БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ? С досие в нея?
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв позор се случва - да славим този, дето излъга народа, че ще го оправи за 800 дни, тоя дето дойде в България и заграби имоти, които изобщо не са на оня Фердинанд заради когото България претърпява такива ужасни катастрофи. В църквата да славят този, който беше премиер и се кле в Конституцията на Република България!!!!!!!! Народе Български, какво става с тебе? Защо позволяваш?Нима не ти е ясно, че името на Кобургите не трябва да бъде споменавано, та те са ни носели само злини. Голям позор!
57
3
 
0
 
! Отговори
Mitko преди 9 години
Kak si li4i 4e edni i su6ti hora pi6at zlobnite komentari v toq website.
56
7
 
8
 
! Отговори
Наивен преди 9 години
Калиник ще остане в историята, ако предотврати този пореден удар срещу България. Защото и на децата е ясно, че споменаването на онзи нещастен човечец Симеон е отмъщението на Путин за това, че Плевнелиев отказа да му се мазни като димитровчетата и живковчетата преди това и няма да отиде на парада на 9 май в Москва. И добре ще направи, иначе ще одобри загубените за българската държава 45 години под съветски ботуш. А владиците ни - офицерчета от ДС, просто вършат мръсната работа на лилиПутин...
55
1
 
4
 
! Отговори
до 83 преди 9 години
Не знаех,че французите са стадо,а също и американците!Благодаря за просветлението!
54
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народ който няма Крал , Цар и.т.н е само стадо Племе
53
9
 
8
 
! Отговори
gatyu.gatev преди 9 години
До Анонимен''именно по време на управлението на НДСВ жизненият стандарт на българина бе най-висок и престъпоност почти нямаше". По време на Т.живков жизненият стандарт беше още по-висок а престъпоност съвсем нямаше !
52
12
 
8
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Митрополит Калиник е от същите тези Комунистическо-руски *** в България които изгониха семейството на Царя
51
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 74И след като НДСВ ни вкара в ЕС жизненият ни стандарт тръгна накъде ?+ НАГОРЕ- НАДОЛУ
50
7
 
22
 
! Отговори
Народът преди 9 години
Как така синодът ще решава кой да е цар на българите?Народът не е решил дали иска да има цар и не е упълномощил синода да му назначава такъв.Синодът да не би да е нещо като работодател на царе?
49
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анатема за ченгето Калиник ! Безбожник ! Да живее Царя !
48
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
крадливият козел няма българска кръв ,не е българин ,не владее добре български език ,не говори като българин /а като червендалест немски бюргер с мания за величие и превъзходство/,няма родствена връзка с истинските бълагрски царе.назначено лице от зап.европа ,няма достойнство като човек ,няма никакви качества ,които показват че става за цар,доказа /с НДСВ/ че не може да управлява България.Единствената причина да иска да е цар каква е -да може да граби имущество и пари от Бг!
47
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите са велик и славен народ.Тоя не е от тях!
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баща му, цар Борис 3 е бил умен, хитър и родолюбив Българин!Тоя ***, трябва да му бъде забранено да стъпва на българска територия!
45
4
 
3
 
! Отговори
ynota преди 9 години
izglejda , tova koeto nai-mnogo plashi kradlivitei al4ni komunisti e silata na tcyrkvata i viarata na naroda v tcar i bog ! naistina sa jalki ,otvratitelno jalki !
44
2
 
12
 
! Отговори
до 38 преди 9 години
До Анонимен а защо изобщо няко йтрябва да ги взема тези имоти??? ти като исакш да си роб ,си избери за господар симеончо козела и се навеждай пред него .Дръж си личното мнение за себе си ,останалата част от хората -мнозинството -не го смятат за достоен за цар ,нито беше достоен премиер,доказано е лъжлив алкохолик -хазартаджия.Да си отиде да търси имоти от Германия някъде -нали е Кобург-готски