Само 25% от българите готови да тръгнат на бой за родината

Турци, гърци, сърби и македонци по-патриоти от нас, сочи изследване
Обновена: 7 май 2015 14:04 | 7 май 2015 14:00, Красимир Ангелов
420
Само 25% от българите готови да тръгнат на бой за родината
Едва всеки четвърти българин би се сражавал за родината. Снимка: Булфото

Само една четвърт от българите (25%) заявяват, че биха грабнали оръжие, за да се сражават за родината си, сочат резултатите от международно сравнително изследване на УИН/"Галъп интернешнънъл", проведено в 64 страни от целия свят.

Още по темата
Почти половината от нашите сънародници пък (47%), са категорично на обратната позиция.

Като цяло, средно 61% от анкетираните от 64 страни в целия свят са готови да се сражават за страната си, а едва 27% не биха го направили. Правят впечатление обаче значителните различия по региони. Така например готовността да се сражаваш за родината е най-висока в региона на Близкия изток и Северна Африка (83%), а най-ниска тя е в Западна Европа (25%).

Само 25% от българите готови да тръгнат на бой за родината
Снимка: "Галъп интернешнънъл"

Най-голяма готовност да се сражават за родината изразяват мароканците – цели 94% от анкетираните са посочили, че ако се наложи, веднага хващат оръжието в името на родината си. Същият процент е и при населението на малката островна държава Фиджи, която има население от едва 900 000 души. На трето място се нарежда Пакистан, където готовността за бой в името на родината са изразила 89% от анкетираните.

От всички държави, в които е проведено изследването, японците проявяват най-слабо изразена готовност да се сражават за своята страна - само 11%. Много сходни са и резултатите от Холандия и Германия, където съответно само 15% и 18% от населението са готови да защитават своята страна.

Що се отнася до горещата точка в момента - Украйна, 62% от украинците изразяват готовност да защитават своята страна. В Русия този процент е малко по-малък - 59%. За сравнение едва 44% от жителите на САЩ са готови да грабнат оръжие.

От нашите съседи най-голяма готовност за бой в името на родината има при турците - 73% от всички анкетирани. Следват гърците с 54%, сърбите с 46%, македонците и румънците с 38%.

Различия в нагласите се наблюдават и при различните демографски групи, отчитат още авторите на изследването. По-голямата част (52%) от анкетираните жени по целия свят, заявяват, че са готови да се сражават, а при мъжете този дял достига до 67%.

Най-голяма готовност да хванат оръжие проявяват лица на възраст между 18 и 34 години - 66%. От различните вероизповедания обхванати в проучването, мюсюлманите изглеждат най-склонни да воюват за своята страна - 78%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм готов да се бия ама от как сме под Руско изостанали сме с 100 години назад с въоражението на войската
228
5
 
3
 
! Отговори
US ARMY преди 8 години
къде ги пращат пък сега Аспаруховите ц....и
227
7
 
6
 
! Отговори
.за 344 преди 8 години
Не ти ли е ясно ,че за да отидеш на война --ТРЯБВА ДА СИ "МОТИВИРАН"...?!!!От НАТО --поне си плащат!Ти , кво даваш .......??
226
5
 
5
 
! Отговори
Осман паша преди 8 години
до цезар Ашколсун! Машалаа! Ти им го каза цезаре....
225
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно е да се биеш за родината си на родна земя, и друго по чуждите страни да убиваш цивилни по разни Натовски мисии.... Ясно е, че на европейците не им се мре за американски интерес......
224
1
 
36
 
! Отговори
ЖОРО преди 8 години
Каква Родина, какви 5 лева, бе хора.Мога да излезна да се бия единствено и само срещу тия в парламента, които всеки ден мислят закони за мафиотите и за тех си.Ще излезна да си дам живота за децата на тия дето всеки ден ме крадът.Как ли пък не.
223
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко % са готови да пият за родината? Около 150 %
222
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се бия?! Неможе ли да си пия?
221
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цел живот изплащах панелката. Изпратих я с хиляда зора! Колата ми е 1996 ...старичка е вече горката. Дъщерята изучих трудно. Абе цял живот трудно и лошо, ограничения. Дойде демокрацията и се радвах. Отървахме се от старото ще заживеем свободно. И кво, за 25 години разруха и разруха. Натресоха ни се ***, крадливи, миризливи, лъжливи и продажни. Нагушиха милиарди!! От нас!! За тях ли да се бием, да им пазим палатите ли, милионите в банките, децата които на наш гръб учат в странство за какво?
220
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чак войни ще се занимаваме да правим, излишна енергия ще хабим, вместо направо да се радваме на живота. Докога ще се водим по акъла на шепа смешки, спрете да им играете играта, който иска война да си ходи на война и да не се бърка на онези, които не искат. Глобалното затопляне и изкореняването на егоизма, ако не сте разбрали, ще са основният проблем, с който ще се занимава цивилизацията в бъдеще :D След 100 години войните ще се приемат за абсурдност от повечето оцелели :D
219
5
 
7
 
! Отговори
А, въпрос колеги... преди 8 години
А, за какво да се бия в "гражданската"----ЗА "НОВ СОЦИАЛИЗЪМ"...ли..?????????????????И...КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ЗА ТОВА -------------ПАК ЛИ ОТ РУСИЯ??!!
218
0
 
10
 
! Отговори
Ха,хо,хахоааа.... преди 8 години
Браво 332!!!!!!Цитирай и кой е бил Председател на съдебните заседатели --осъдили Левски на смърт!
217
0
 
18
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
смърт на олигарсите
216
2
 
25
 
! Отговори
цезар преди 8 години
Откъс от разпита на Левски. Турчина към Левски- знаеш ли челеби защо изпратих три заптиета да те докарат от Крън до София? -не знам ага отговорил Левски. Можех да пратя 300 ама пратих само трима, за да могат твоите апапи да им скочат и освободят.Но не го направиха, а се кълняха в тебе. Виж дяконе Левски за какъв народ си тръгнал курбан да ставаш.........
215
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само ако пред мен тръгнат всички политици,от 1989 г. насам!
214
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За кого да се бия? За Пастирката,за Боко,за Цецо Ухото,за Цеца Цачева,Мая Манолова,Станишев,Костов,за тия които ни докараха до просешка тояга ли?Няма как да стане номера!Нямам какво да губя,нито пък да спечеля!
213
2
 
12
 
! Отговори
TT преди 8 години
Така. За страната си, единствено, бих бил ...камшиците.Дори обмислям (демек вече е решено) да се откажа от гражданство (понеже съм селянин) - в момента, когато страната която съм избрал за родина, ми окаже честта да ме приеме като неин гражданин. Каквото и да значи това. По-натам вече, дали бих се бил за нея - ще видим - според зависи, дали има ли нещо, за което си струва се бие човек, освен за удоволствие. Изрично ви моля, от сърце - хора, българи, не ме следвайте! Та аз от вас бягам! 10х!
212
1
 
24
 
! Отговори
промяна колеги преди 8 години
я сега задайте въпроса така: колко от вас биха се били в гражданска война, за да променят сегашното положение в България? Да видите как ще има 95% потвърдили..
211
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Za RUSNACI , ANGLIA4ANI , I GERMANCI , AMERIKANCI , POLIACI , SYRBI SYM SIOGOREN 4E 100% SE BIAT ZA RODINATA SI TAZI KLASACIA NE E VIARNA
210
0
 
1
 
! Отговори
До 314 преди 8 години
Ако ти е нужно да си създаваш граници, добре, всеки си знае за него си, всичко, което е няма граници, то е безкрайно и неограничено, границите са в твоят ум, в съзнанието ти и те са проекция на това, в което вярваш или приемаш за истина, а всеки ще разбере този текст по напълно уникален и различен начин, в зависимост от нивото си на съзнание в момента, като повечето ще кажат, че съм поредният луд-фантазьор :D Но това си е тяхното възприятие, релевантно на тяхното разбиране за живота в момента.