Ще сразят ли "армията"? Политици срещу троловете

Управляващи и опозиция обещават да не плащат за коментари
Обновена: 13 май 2015 07:46 | 13 май 2015 07:45,
96
Ще сразят ли "армията"? Политици срещу троловете
Снимка: архив, Reuters

Месеци преди местните избори предизборните обещания започнаха. Управляващи и опозиция се отказват от услугите на платените коментатори в интернет с подпис. От Реформаторския блок влизат в битка с подмяната на общественото мнение чрез платени коментари, пише Нова телевизия.

Всички знаят за троловете, но от услугите им на първо място трябва да се откажат основните им работодатели - политиците. Затова партиите решиха да си стиснат ръцете. В споразумение, с което обещават повече да нямат трудови взаимоотношения с армията от коментатори и да не подменят общественото мнение. Споразумението на Реформаторския блок ще подпишат почти всички, макар и някои с неохота.

Троловете нямат имена, нямат лица, нямат и мнение. Работят, за да лансират мнението на някой друг. За да възхваляват или клеветят. Зависи за какво им плащат. Техните най-щедри клиенти са политиците, но не само.

"Армията" от около 2000 души се активизира най-силно по време на избори. Пишат с различни фалшиви имена, но обикновено едно и също и законът не може да ги спре, защото всеки опит за промяна на законодателството може да бъде употребен за ограничаване на свободата на словото.

Предложенията на IT специалистите и онлайн медиите е филтър на коментарите. Подобно на принципа, по който електронната ни поща отсява така наречения спам. Друго предложение е затягане на контрола при регистрация във форумите, така че да излизаме от анонимност, ако искаме да пишем в интернет. Не на последно място е саморегулацията.

От БСП определиха като тролове и част от експертите и анализаторите, които гостуват в телевизиите и поискаха да заклеймят и тях.

Подписи ще има следващата седмица, ако някой не се откаже.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господа от ДНЕС.БГ, пуснете статия за поредния нов чутовен гаф на Президента в Монголия. Отново ни направи за смях, след като нарече тибетския водач Далай Лама - монголец.
25
1
 
6
 
! Отговори
УВОЛНЕНИЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ! преди 8 години
УВОЛНЕНИЕЕЕЕ, УВОЛНЕНИЕ!ТИ СИ НАШЕТО СПАСЕНИЕ!ЩОМ НА ГАРАТА ПРИСТИГНЕДИЗЕЛА ЧЕРВЕН,НЕЙ НА НЕГО ЩЕ НАПИШЕМ:"НАБОР УВОЛНЕН!"
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политиците се обявяват и срещу купуването на гласове, ама са лицемерни. И за троленето ще е лицемерие - ще са само празни приказки за пред електората.
23
1
 
25
 
! Отговори
Гоше преди 8 години
Нека дам един съвет на тези облислящи курс на политика спрямо свободата на словото подходяща за Северна Кореа или ислямизираща се Турция под ръководството на ердоган в които страни както и в комунизма където всичко се следи, правят се досиета в стил "май че имаме нещо за тоя" и се блокират интернет сайтове. Нека всеки си пише и си говори каквото желае ако то е глупаво хората няма да му обръщат внимание, но ако е вярно то хората сами могат да си направят изводите. Но май вие именно това не искате
22
1
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 8 години
И за Цветановчетата, комсомолчетата на оня с Дългите ушие, дето е управляващ с влязла в сила 4-годишна присъда, също всички знаят. Какви фалшификации на избори и каква подривна дейност в името на любимата си партия (преди БКП, сега ГЕРБ) вършеше, а може би върши и още в сянка. Той е организационният работник на гробарите, заедно с една дебеланка, ама не тая сегашната, а предишната - Фидосова, но нея я позабравихте вече.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фондация за Америка и Отворено общество на Джордж Шорош изливат всяка година по около 100 млн $ в България за промиване на мозъците на българите. В тези пари се включват и сумите, отделяни за трлове (освен за манипулиране на медиите - телевзии, радиа, вестници и др.). И това не от днес, нито пък отвчера.
20
1
 
11
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
Другарю седерастчо, днес рано сте зкоупотребили с опиатите.
19
0
 
9
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
То като пуснете някоя новина като тази и събуждате трола в мен , преди да съм си пил кафето
18
1
 
23
 
! Отговори
Гоше преди 8 години
Когато има опити да се възпрепятства свободата на себеизразяване, писане на коментари, волеизявления различни от наложената линия чрез опити за разкриване на идентичността на човека с лично мнение, събиране на информация за него, разговори със службите какво може да се говори и какво не под страх от съдебно преследване е това вече не е демокрация дори и бутафорна такава това е диктатура където човек трябва да си мълчи от страх че ако изрази различно мнение ще бъде репресиран.
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Троловете на ГЕРБ, РБ и ПРОТЕСТНА МРЕЖА са 1 в Мрежата. Имам приятел, който работи за тях. Изкарва по около 100лв на ден. Лошото само е, че не го осигуряват. Един вид си работи в Сивата икономика.
16
2
 
10
 
! Отговори
Дъ Бест преди 8 години
Вместо да променят закона и да признаят длъжността ,***, спам-консултант , та да не си хабим плюнката бадева , те решили политическа чистка да правят . Уууууу долуууу
15
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Троловете,това са безпринципни "хора", готови да продадат и майка си за пари, хора без съвест и гражданска позиция. Всички *** са платени пт червените централи мна БСП, Атака и др. основно с РУСКИ пари!"Обслужването" на 1ервените интереси в никакъв случай не става без участието на сайтовете, за което те получават също много пари от същите донори.
14
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Управляващи и опозиция обещават да не плащат за коментари"Абе те обещават да не плащат, ама другаря Шуткин от тухлената къща Кремъл не обещава нищо, а той е най-големия ***-мастер по нашта територия. Така че очаквайте с още по-голяма сила и ожесточение промиване на мозъците с глуповата руска пропаганда у нас.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че вие също триете коментари и при това често!Особено когато не ви изнасят по отношение на професионализма ви. И този ще изтриете, но се прочетете сами в горният коментар:.....................пише Нова телевизия"????? Е как пише телевизията бе?
12
3
 
16
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Че то и сега ме трият или дори ми слагат бан ако кажа нещо срещу тиквите на власт, не ми се мисли какво ще е ако се подкове със закон. Хайде направо да върнем първи член от конституцията на НРБ, натам върви с тази цензура.
11
0
 
10
 
! Отговори
"Троловете няма преди 8 години
... лица, имена и идентитет". Какво добро описание на българските "политици"!
10
2
 
13
 
! Отговори
ано ? нимен преди 8 години
Ако това стане покрай троновете ще изчезнат и истинските мнения.
9
0
 
10
 
! Отговори
pioner преди 8 години
и вече няма да има по 500 коментара под всяка статия
8
3
 
15
 
! Отговори
Димо преди 8 години
Ама че претенциозно име-***, по-точно е стотинкаджии. ДСБ са номер 1 в този сектор.
7
1
 
8
 
! Отговори
гратисчия преди 8 години
Ша почна вече с пари да пиша.