Симеон Сакскобургготски – Цар или не?

Няма право да се титулува така, смятат 40% от читателите на Dnes.bg
14 май 2015 17:25, Красимир Ангелов
198
Симеон Сакскобургготски – Цар или не?
Симеон Сакскобургготски се отказва да бъде споменаван като цар в богослуженията. Снимка: Булфото

Едно решение на църквата разбуни сериозно духовете в страната в последните 2 седмици -  Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван като цар на българите в литургиите във всички български църкви и манастири.

Президентът Росен Плевнелиев реагира остро на решението и предупреди, че то може да доведе до разделение на обществото.

Още по темата

"Като държавен глава заставам твърдо зад Конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци“, предупреди тогава държавният глава.

В крайна сметка с писмо до Светия Синод Симеон Сакскобургготски обяви, че се отказва да бъде споменаван като цар на българите в богослуженията.

В разгара на дискусията Dnes.bg реши да попита своите читатели "Цар ли е Симеон Сакскобургготски?“ В анкетата участие взеха над 4060 души, които изразиха своето мнение.

За 40% от участвалите настояват, че бившият премиер няма никакво право да се нарича цар, защото вече е имало референдум, който е решил България да стане република. На обратното мнение е всеки четвърти (24%), според когото Симеон Сакскобургготски е бил цар и това му дава право да се нарича така и днес.

За 7% от анкетираните не е проблем Симеон да се споменава като цар, защото приемат това просто като прозвище, което е станало нарицателно за патрона на НДСВ.

Голям е процентът на тези (22%), според които тази тема е напълно излишна и цели само да се създава напрежение в обществото. За 7% от хората пък далеч по-важен проблем са ремонтите в София, които създават отново проблеми с трафика преди лятото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
4
 
! Отговори
Не-царист преди 8 години
Той се е родил престолонаследник!Станал е цар след *** на баща си.Никога не е заявявал, че абдикира, нито се е отказвал от престола.Изгонили са го.Някои са се хвалили с нарушенията,които са организирали лично по време на референдума преди повече от 67 г.Никой не знае дали без тези нарушения и без наличието на окупационна армия тук,нямаше до ден днешен да сме монархия.Вследствие стечението на много обстоятелства, днес България е република,но Симеон Сакскобургготски Е цар на българите
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цар Киро е цар на Източна Румелия.
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и в крим правиха референдум с военни гласуваха 98% ха ха хабез военни не им се удават РЫФЫРЕНДУМЫТЫ на Союз нерушимый ха ха хацарят е цар.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доцент Борисов скоро ще даде пресконференция по въпроса, и така ще разберете какво да мислите по въпроса. Към момента нема нужда да се абите.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
цар е ,но без царство
41
2
 
9
 
! Отговори
Пъзел преди 8 години
КРАДЕЦ !
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така чух и аз,че Фердинанд е взет от кръчмата и са го направили без време цар.А четох,че когато пада от власт Фердинанд обира всички ценни вещи и картини и парични средства в държавата и офейква, а на бащата на Симеон Саксборготски му слагат някаква желязна корона за бракосъчетания на набързо скалапена церемония ,то такава е нямало между другото но така е бил коронясан за цар на българите.Така,че Симеоновото царство не е за голяма хвалба ,като се има предвид как са станали царе на България
39
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 8 години
Референдумът бил незаконен, защото бил "под дулото...."Мили разбирачи, как мислите е станал прехода от монархия към Република във Франция по времето на Френската революция? Изобщо, как се сменя монархия по мирен път????????И още нещо... монархистите с какво се друсате?
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той с нищо не показа ,че е Цар обединител на българите,както го направи баща му, напротив сключи сделка с децата на комунистите,същите тези ,които го прокудиха и изпратиха в изгнание....
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
царят не е абдикирал! изгонен е от съветската атеистическа "власт"! регентите са осъдени в москва и убити! заедно с 30 000 българи професори, лекари, военни, министри, епископи. в белене са изгнили 120 000 българи! 2 000 000 са изгонени от тази престъпна власт! смърт на комунизма!
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кукла на конци а не цар!800 дни и си взе и земите и горите и резиденциите,но не и царството!
35
5
 
12
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 8 години
Симеон си цар отвсякъде - цар на мошениците, цар на дървената мафия, цар на далаверите... доста такива титли държи!
34
2
 
3
 
! Отговори
тих великан 681 преди 8 години
Нека си е цар,въпроса е да не се меси в политиката,ами да подпомага с контактите си сферите на икономиката.Свързва хората,взема си % и в това няма лошо.Въпроса е да не се меси с партия,която пак да поддържа фесовете и комунингите!
33
3
 
7
 
! Отговори
дим40 преди 8 години
Предател, пионка
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв цар може да е човек който лъже?!Кеворкян нали го пита още през соца дали ще си търси нещо някога от България!?Какво отговори Симеон а?!!!!А какво се случи след 1989 а?!!!!Цар бил?!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днес.бг, пуснете една анкета Ханку Брат какъв е?
30
2
 
2
 
! Отговори
obektiwno преди 8 години
обективно - щом е миропомазан е цар и нека си го споменават. ако той не се нарича цар, тогава следва да не наричаме царе и симеон велики и иван асен втори и самуил и т.н. НОООО той е цар на ... НИЩОТО. просто си няма царство и толкоз. каквото завлякъл - завлякъл. който му се вързал - вързал. Това, че се води цар не му пречи да си е един дърт мошеник. Айде много му здраве...
29
3
 
3
 
! Отговори
демос преди 8 години
Голяма *** селяния и заблудени ***.Референдума е бил под Сталински диктат.Ако Сталин беше заповядал всички мъже да станат гейове,нагаждачите и интересчиите първи щяха а се наредят на опашката в подхояща поза/за комунистите става въпрос/.Та царя си е цар.Неободима ни е такава представителна личност пред света за да докажем,че сме скъсали с комунизма и комунистите.Втората причина е,че премиерите ни са времянки,както и дипломатите,което води до политики на парче, без дълогодишни стратегии.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като е абдикирал и напуснал страната нищо не му дава правото да е цар. Още повече, че сме парламентарна република, а не монархия. Светият Синод явно са прекалили с манастирските си напитки...
27
5
 
1
 
! Отговори
тих великан 681 преди 8 години
))Не е натрапен Фердинанд от великите сили.Тръгнали са с два вагона храна и напитки и дарове да си търсим цар,защото неможе някой бг да управлява,веднага се нахвърлят върху него другите.Фронсетата ни отказват,немците и намират Фердинанда у кръчма в Австрия.Цар е Симеон как да не е!Въпроса е друг,че неможе да управлява българи,прекалено е мек и ще го правят китка,както и беше(Доган и Илия).Не е за управляващ България!!! Бойко си е на мястото си!!! Ще сме по -добре 5-7 години