Калфин за шляещите се млади: Трябват по-големи заплати!

Министърът и не очаква ентусиазъм от тях, нямали мотивация
Обновена: 19 май 2015 14:08 | 19 май 2015 11:54, Камелия Цветанова
193
Калфин за шляещите се млади: Трябват по-големи заплати!
Снимка: БТА

Според вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин докато не се вдигне общото равнище на доходите, не може да се очаква ентусиазъм от всеки млад човек да почне работа.

Калфин изрази позицията по време на форум за младежката заетост, организиран от УНИЦЕФ.

Още по темата

Проблемът с мотивацията е много сериозен и решението по думите му минава през увеличаване на заплащането, тъй като същите тези младежи се съгласяват да работят тежка селскостопанска работа в чужбина.

Калфин информира, че преди предстоящия летен сезон от туристическия бранш са заявили много свободни места, но не успяват да намерят персонал, вероятно и заради заплащането.

"Проблемът с младежите, които нито работят, нито учат, нито са в някаква форма на квалификация има няколко измерения - изявен е както регионално, така и по отношение на етническите общности и по различно качество на образование", обобщи министър Калфин, цитиран от БТА.

Според изнесени днес данни около 24% от младежите в България до 29 години и около 22 на сто в групата между 15 и 24 години не се занимават с нищо.

Според Калфин усилията на държавата и социалните партньори са насочени в четири посоки - довършване на образованието, убеждаване на младежите да се регистрират в Бюрата по труда, професионална квалификация, както и създаване на трудов пазар там, където в момента не съществува.

Калфин припомни, че от тази година, съвместно с образователното министерство и с помощ от Германия, Швейцария, Австрия, започва осъществяването на проекти за т.нар дуално обучение.

Около 100 трудови медиатори, младежи, ще убеждават други млади хора да се регистрират в Бюрата по труда, каза Калфин.

Предстоящите промени в Кодекса на труда, които предвиждат възможност за еднодневни договори ще подпомогнат около 100 хиляди души, посочи Калфин. По думите му оживления на пазара на труда ще се постигне и с предстоящото до края на годината въвеждане на ваучери за услуги в дома, помощ за гледане на деца и други.

Очаква се да се създаде възможност и за земеделските производители да наемат безработни.

В момента министерството работи да се намери вариант още от тази година земеделските производители да бъдат насърчавани с публични средства да наемат безработни, съобщи министър Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
24
 
! Отговори
работник преди 8 години
Погледнете,че бизнесът експлоатира хората-никъде в Европа няма 10 часов работен ден.Правилата са ясни-работинци и работодатели спазват закона за разлика от тук.Естествено е да питаш колко пари ще получаваш-какво лошо в това?Не винете младите хора,а съдействайте им да получават достойни заплати-те ще ви се отблагодарят с качествена работа.Бизнесът от години повтаря едно и също и няма промяна-обвиняват се само младите.Вместо поощрение-порицаване.Хайде стига,а дайте път на младостта с достойни пари
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 84 Анонименняма нужда чак до Китай и Индия да ходиш за работници, разходи се по ул.Симеон в център на София, пълно е с араби, и ги питай - за колко пари са съгласни да работят, какво образование имат, какви умения и колко езика владеят.Или *** до съседна Македония, наеми си шиптъри.Да тъ е** у капиталиста.
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли коя е Албания? Скоро и тя ще ни задмине...
88
2
 
16
 
! Отговори
gtf преди 8 години
до 84 АнонименЩе внасяш - какво ? Минималната заплата в Китай е по-висока ... ако беше толкова хубаво тука щяха да се редят на опашка работливите и амбицираните не за западна европа.
87
3
 
20
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 8 години
докато не се въведе официално почасовото заплащане както е навсякъде по света за да знае всеки за какво ще работи от тук нататък мнного трудно ше се намерят балами да ви работят 10 часа за 400 лева
86
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Висшият съдебен съвет са със заплати от 5 хиляди евро на калпак и искат още от бюджета. Имат и безплатни наеми за апартаменти в София някои 10 години и повече. Евродепутати са със 8 хиляди евро заплата а Кристалина с 20 хиляди евро на месец сигурни за 5 години. Кой е луд да стои в България при 500 лева и то не са сигурни утре заради уволнение.
85
1
 
28
 
! Отговори
elisk преди 8 години
Стига глупости! Колко пари и труд съм хвърлила в образованието си, за да заслужа накрая 500 лева заплата ли? Смешна история! Това го няма никъде, работодателите да имат хиляди изисквания и в същото време да предлагат смешно възнаграждение! Процесът е двустранен, в крайна сметка всеки цени труда и знанията си!Получава се така, че в собствената си държава не можеш да се реализираш, отиваш навън и с най- нискоквалифициран труд заработваш достатъчно за да живееш повече от добре!
84
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И бъдете благодарни че не сме започнали да внасяме филипинци,китайци и индийци че тогава ще ви се стъжни.Бе като гледам и нелегалните африканци не искат да работят тук, ама вие си внасяйте от Бангладеш ако щете.
83
0
 
14
 
! Отговори
999 преди 8 години
Трябваше да минат 20 години ли за да го разберете, много добре го знаете и го знаехте но не ви пукаше за това, като се има в предвид от колко години си политик и участваш в управлението, знаете го но само крадяхте и нищо друго. Сега сигурно има няква далавера - европеиски пари и затова говориш иначе едва ли- срамота и позор ...
82
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Младите нямат даян за работа,понамързява ги и искат повечко кинти. Вземал съм при мен комсомолци да работят,но първата им работа е да питат за пари,а не каква е работата. Аз съм 70и набор и нося 50кг. торба цимент до 4 етаж,а малкия на половината се подгъна.....пък като го видиш-канара. Показвам дадена операция,а след 5 дни-нищо.все едно съм говорил на гората.Сутрин пият кафета,плямпат,даже нервни,като ги юрна да изкарат надниците.И само гледат часа.Като му дам лопата в ръцете-на обед пришки...
81
0
 
28
 
! Отговори
жена преди 8 години
Младите нямали мотивация-това не е вярно.Вярното е,че т.нар.бизнес иска подготвени хора,поне с два език,компютърна грамотност и за 500 лв.-това е масовата заплата.А че този млад човек е инвестирал да научи езици,програми-бизнесът не го интересува.Толкова е сбъркано всичко,че на една част от младите им писна.Да оставим настрана уреждането на свои хора на високи позиции без необходимото образование,стаж,квалификация,които искат от простосмъртните.Толкова години едно и също се повтаря-резултат нула
80
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Принципно си прав НО има и последващи разсъждения които малката ти главица не схваща.Управляващите през прехода са такива ЗАЩОТО качеството на целият матриал е ТАКОВА.А ти си част от този НЕКАЧЕСТВЕН МАТРИАЛ!
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този да каже къде са заводите и предприятията а не да говори за шляещи младежи!
78
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как си представяте хем да ви грабят крадливи политици, хем да работите за алчни шефове, хем да получавате високи заплати? Просто няма как. Без революция и тотално изтребление на крадливата олигархия, просто няма как да бъдете богати.
77
0
 
23
 
! Отговори
А преди 8 години
С тези ниски заплати няма как да се задържат хората тук!!! Ама всеки шеф и началник вика едно и също "пари няма" , след което отива и си купува някоя скъпа кола ...С такова поведение спрямо служителите си заслужавате само едно - дано фалирате!
76
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо милиарди хвърлени за санирани панелки, метро и магистрали в София, можеха да раздадат по един безплатен трактор на мъж от селата на 10 декара и после държавата да изкупува храната и месото и да изнася за Катар и да се развива производството и да падне и безработицата. Но когато управляват мутри в София и Брюксел, такъв е крайния резултат и младите емигрират по нивите на САЩ, Гърция и Испания.
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 84Ми внасяйте бе, кой ви пречи? Ама май и китайците, и филипинците няма да дойдат за български заплати.
74
0
 
16
 
! Отговори
млад българин преди 8 години
Аз съм на 29 г., и досега откакто се помня слушам само добри пожелания "това трябва онова трябва" а като погледна 25 г. назад, виждам каква са я свършили тия капацитети управлявали държавата през това време. Затова сега ни е такъв мизерен стандарта и живеем в такава ***, "БЛАГОДАРЕНИЕ" на големите ни капацитети управлявали тая държава последните 25г. P.S. държава винаги с малка буква.
73
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз *** не наемам.На мен кибици не ми трябват!
72
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 81Като не си доволен, хващай влака!Тук е така.И бъдете благодарни че не сме започнали да внасяме филипинци,китайци и индийци че тогава ще ви се стъжни.