Пенсионната реформа изисква социална отговорност

Икономист: Минимална пенсия трябва да започва от 500 – 600 лв.
21 май 2015 15:47, Анисия Иванова
10
Пенсионната реформа изисква социална отговорност
Николай Ников. Снимка: Bulgaria On Air

Промените в пенсионната система не бива да са следват само икономическата логика, а е необходима повече социална отговорност. Коментарът направи в ефира на Bulgaria On Air икономистът Николай Ников.

Той смята, че пакетът от промени по пенсионната реформа, за който се договориха синдикати, правителство и работодатели, е логичен и належащ.

Още по темата

Все още съществува несправедливост спрямо пенсионерите у нас. Според Ников трябва да се премахне таванът за максимална пенсия.

Много хора работят след като се пенсионират. Тези промени целят да стимулират по-млади хора да влизат в трудовия пазар. Голяма част от тях го правят не защото искат да работят на 70 години, а защото разликата между това, което генерира един човек в трудова дейност и това, което получава, когато се пенсионира, е драстична, смята експертът.

Според него минимална пенсия трябва да започва от 500 – 600 лв. Това ще породи икономическа активност в страната. Някой може да каже – това ще предизвика инфлация, инфлацията не е най-страшното нещо.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
За 25 г БГ бизнесът рева да не се вдигат заплатите - и накрая крайният продукт - жалки пенсии и Напълно обезмисляне на думата - пенсионер- Пенсионер в БГ значи - човек осъден на гладна тъмна (без ток) студена и мъчителна смърт - Това е Бг пенсионирането ! Как мислите че хората ще искат БГ пенсия - ами те по добре да мият 10 г чинии в чужбина и да вземат социалната им пенсия от 400 евро - отколкто да поличат 250 лв за 45 г работа !
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Николайчо не е икономист, защото не вижда че икономиката я няма... Цоциалист е.
8
1
 
8
 
! Отговори
тъп преди 8 години
Само да попитам:Някой си - чудо на природата с 45 години трудов стаж първа категория,приравнен на трета категория 75 г. колко пенсия ше получава /тавана 700лв/Друг с 35 г.трета категория, колко ще получава ? - около 350 лв.Повече от два пъти по-малък осигорителен стаж и доста по-малки осигурителни вноски.ТОВА СПРАВЕДЛИВО ЛИ Е ?
7
1
 
6
 
! Отговори
mihala преди 8 години
Как ще се промени нещо след като трябва да се вземе от тези,които я правят реформата. Защо някои взимат 12 и повече заплати при пенсиониране,а други не, защо някои цел живот лежат,защото са привилегировани жени на едиси кои си, а после взимат и пенсия и половин от умрелия и т.н.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох..още един "експерт" . Накърти ми от "експерти".Абе как да започне пенсията от 500-600 лева (както винаги неопределено число!, понеже не знаем какво говорим и говорим без да имаме каквато и да е база!) като минималната заплата е 380 лева ?Когато минималната заплата стане 800-1000 лева (и аз да ползвам метода на неопределените числа) тогава и пенсията както навсякъде по света може да започне с процент на база тая заплата.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенсиите да бъдат премахнати , това е ционистка форма на грабеж .. Който иска да си осигури старините да прави 5-6 деца .. Чрез пенсионните осигуровки хората хранят банкерите и ционистите..
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАЩО ТУК В ГЕРМАНИЯ ПРИ МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ ОТ 1.500 ЕВРО НЯМА ИНФЛАЦИЯ? ЦЕНИТЕ ИМ СПОРЕД ЗАПЛАТИТЕ ИМ И ПЕНСИИТЕ СА ПО НИСКИ ОТ ТИКВОЛАНДСКИТЕ. КАК СТАВА ТОЗИ НОМЕР? ДА НЕ БИ ТУК ДА ЖИВЕЯТ ИЗВЪНЗЕМНИ? НЕ! ТУК НЕ ЖИВЕЯТ ИЗВЪНЗЕМНИ. ПРИЧИНАТА Е ЧЕ НЯМАТ МУТРИ И ОЛИГАРСИ КОИТО ДА КРАДЪТ И УНИЩОЖАВАТ ЗАВОДИ И ФАБРИКИ. А И НЕМЕЦА Е ДРУГ ЧЕШИТ НАРОД. ТУК АКО МУ БРЪКНЕШ НА НЕМЕЦА В ДЖОБА И ГО ОСТАВИШ САМО НА СУХ ХЛЕБЕЦ КАТО Е ПРИ ВАС ЩЕ НАСТЪПИ КРАЯТ НА СВЕТА. А ВАС ВИ НАУЧИХА ДА НЕ ЯДЕТЕ. БРАВО!!!
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тези реформи бе....коя от коя по ***! Само си давате вид,че работите. Спрете да крадете и пари ще има за всичко.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак тъпни... Като се вдигне минималната пенсия на 500-600 ще има инфлация дотук добре. Тоя вика че не било най-страшното инфлацията-ок. Ама само не разбрах, като вдигнеш пенсиите, вдигнеш автом. и инфлацията и парите се обезценяват какво вършиш точно?!?!?!?
1
4
 
16
 
! Отговори
пенс преди 8 години
Пенсия трябва да се получава единствено по критерий - трудов стаж !!! Не е справедливо човек започнал работа на 20 г. да се пенсионира на една възраст с този започнал работа на 40 г. Избираш 1, 2 или 3-та категория труд, работиш определено време и се пенсионираш. Стига с тази уравниловка.